Tisza-parti Apolló - hétvégi partyk

Vágólapra másolva!
Az utolsó nyári fesztivál két korábbi slágergyáros csapat, az Apollo 440 és a Kosheen koncertjétől, valamint a Frestylers dj-inek szettjétöl lesz hangos Szegeden. Az idén elmaradó Parádé afterpartyján számos remek dj játszik techno-, electro- és house-közeli zenéket, a pilisszentkereszti Szurdok-völgyben viszont goa és drum'n'bass is lesz.
Vágólapra másolva!

Szerda óta zakatol az egyik utolsó nagy nyári fesztivál, Szegedi Ifjúsági Napok a szegedi Tisza-parton (Újszegedi Partfürdő). Az elektronikus zenei kínálat e nyárzáró ötnaposon sem elhanyagolható, sőt az esemény két legismertebb fellépője, a Kosheen és az Apollo 440 éppen az elektronikára épít.

Péntek este a Borsodi Nagyszínpadon a popos drum'n'bassban utazó csapat, a Kosheen koncertezik. Emlékezhetünk, a formáció az évezred első éveiben a listák csúcsait abúzálta több slágerével, köztük a (Slip and Slide) Suicide-dal vagy a még ismertebb Hide U-val.

A Kosheen koncertzenekarként a magyar fesztek közönségét is többször megtáncoltatta: 2002-ben a Szigeten, egy évre rá a soproni Volton. A péntek esti előadáson az új (2007. márciusi) album, a Damage számai is előkerülhetnek, és ha ezek után marad a lábban bugi, akkor irány a Red Lounge, illetve az angol dj Spor dobbasszusa.

Szombaton főműsoridőben az előző évtized közepére révedhet vissza a közönség. A Nagyszínpad záró fellépője ugyanis 1997 nagy elektronikuspop (a tagok inkább az electro-rock címkét aggatják magukra) durranása, az Apollo 440 koncertezik. Az ugyancsak brit banda szintén megfordultak már a Szigeten, a már említett évben.

Utána a Red Loungeban a szintén brit break-kollektíva, a Magyarországot az utóbbi években már keresztül-kasul bejáró Freestylers, azaz Matt Cantor és a Aston Harvey dj-zik. Előttük még a Rewind sorozat két rezidense, dj Cadik és mc Zeek táncoltat.

Bónusz a nyár végén

A Budapest Parádét ugyan nem rendezik meg az idén (az okokról itt), de a szokásos Bónusz ismét a Népstadion-kertben dübörög 25-én éjszaka. A háromhelyszínes buli fő helyszínét, az önmagában sem csekély befogadó képességű Syma Csarnokot két részre osztják.

Az így kialakuló "C" csarnokban hazai részről a Deadcode-osok (Hot X, Coyote, Igor Do'Urden), Budai, Newl, Collins és Behnam zenél. Ebből sejthető, hogy minimál és techno lesz a menü, többek között olyan nagy nevek keze alól, mint Carl Craig, Rush, Adam Beyer, Tearz, Johaness Heil, Alexander Kowalski és Mauro Picotto.

A Syma "B" csarnokban underground house-közeli fúziós elektronikát prezentál a német Savas Pascalidis és szépséges amerikai Scarlett Etienne. Szép lányok a harmadik helyszínre is jutnak: a Népstadion kertben kialakított fedett teraszon Julie De Lane és Anie kavarja az electro-house-t. Andrea Cerutti aka Fuzzy Hair is hasonló stílusban utazik, a több száz négyzetméteres tánctér vezető fellépője mégis a Blank and Jones duó lesz.

Osztrák-magyar szimbiózis a Szurdok-völgyben

Aki a tömegmegmozdulások helyett igazán underground elektronikus eseményre vágyik, péntek este a Pilisszentkereszt határában fekvő Szurdok-völgyet érdemes megcéloznia, ahol a három táncterephez három különböző zenei környezet dukál. A goahelyszínen az Ausztriából meghívott Gio és Marca-To, valamint Total Spektrum, Kraak, Vibo, Tsubi és Format C lemezei szólnak majd.

Újabb gyönyörű zenei címke (dark step) került a drum'n'bass-helyszín cégérére, ily módon hívogatva a törtütemek kedvelőit völgybe. Ausztriát itt Krooked, Xpirienz és mc Flax, míg a hazai színeket Levo és Dtr képviseli.

A minimal-, illetve techno- és techhouse-muzsikákat a mi Oyle néven is ismert Dr. Zoidbergünkön (a party.[origo].hu dj-je) kívül a Plazma, Ioda vs Tempo, Kraak, Detective Kelly és Sakal prezentálja.

Kosheen: Hide U

Peter Poppara