Dzsesszencia a hajón

Vágólapra másolva!
A hét közepén igazán mozgásba jön az A38 Állóhajó, ugyanis legendás külföldi és hazai dzsessz-előadók lépnek fel, két kvartettel a húzónevek között: dzsessz, hiphop, funk és soul a brit Brand New Heavies tolmácsolásában szerdán, míg másnap finom és füstös dzsessz a Harcsa Veronika és zenekarának lemezbemutatóján. Két éjszaka, két felejthetetlen buli!
Vágólapra másolva!

A Brand New Heavies minden minőségbiztosítási elvárásnak megfelel, hiszen az acid dzsessz szcéna egyik legalapvetőbb zenekara. A londoni együttes nagyszerű lemezekkel gazdagította az elmúlt tizenöt év tánczenei színterét: a mai napig együtt muzsikáló Jan Kincaid billentyűs-dobos, Simon Bartholomew gitáros, Andrew Levy basszusgitáros-billentyűs alapította zenekar a klasszikus philly-soundot, James Brownt és a Meterst tekintette kiindulási alapnak, a hatvanas-hetvenes évek soulzenéjét - valahogy úgy, ahogy az acid dzsessz többi reprezentánsa, James Taylor, az Incognito vagy Jamiroquai.

Az elmúlt tizenöt év során a hiphop-világ legprogresszívabb rappereivel is kollaboráltak egy legendás lemez erejéig, és olyan énekesnők, mint N'Dea Davenport, Siedah Garrett vagy Carleen Anderson óriási slágereket hajtottak a listák élére a Dream On Dreamertől, a Shelteren, a Back To Love-ig vagy a Midnight At The Oasisig.

Legutóbbi magyarországi látogatásukon - a Szigeten - ugyan egy 25 éves, szőke tincsekkel és óriási hanggal rendelkező, angol-olasz hölgy, Nicole Russo énekelt a BNH soraiban, 2006 áprilisa óta azonban ismét N'Dea Davenport a Brand New Heavies énekesnője. Az aktuális album, a 2006 júniusában megjelent Get Used To It már vele készült.

Az estén fellép még a Megasztárban ismertté vált Póka Angéla, valamint zenekara, a The Chief Foundation, amely alter-soul, neo-soul stílusú saját számokat, valamint ebbe a zenei világba illeszkedő feldolgozásokat játszik. A jegyekért elővételben és a helyszínen is ötezer forintot kell kicsengetni.

The Brand New Heavies: Sometimes

Vörös csomag dzsesszes kísérettel
Harcsa Veronika másodállásban az Erik Sumo Band énekesnője, főállásban saját kvartettjében énekel - vagy fordítva. Elképesztően finom, füstös, érett akusztikus dzsessz: itt a tizenhárom új dalt bemutató lemez, a Red Baggage, és az azt bemutató koncert csütörtökön.

Egyik legnagyobb ifjú dzsessz-titánunk lankadatlan erővel és változatlanul remek minőségben ontja a kiváló zenéket. A bűbájos, és nem mellékesen elképesztően érett hangú Harcsa Veronika zongorán és szaxofonon kezdte, majd hét évvel ezelőtt vágott bele az éneklésbe.

Harcsa Veronika: You Dont Know Its You

A jelenleg dzsesszéneket tanuló ifjú hölgy könnyedén mozog a különböző műfajok között, így lehetséges, hogy klasszikus sztenderdeket éppoly elegánsan és nagyvonalúan énekel, mint mondjuk az Erik Sumo Band elektrocountry-kacatpopjait, alternatív szinházi előadásokban éppúgy részt vesz, mint a Korai Öröm vagy a hazai ska-nagykövet, a Paso koncertjein.

A kvartett első lemeze Speak Low címmel 2005-ben jelent meg, 2007 júliusában került kiadásra Japánban, és megjelenésekor rögtön a legnagyobb japán lemezbolthálózat, a Tower Records vokális dzsessz eladási listájának élére ugrott.

Tankcsapda: Örökké tart (Harcsa Veronika az MTV Iconon)

És most itt az új album, rajta a megszokott, finom, füstös, elegáns vokális dzsessz, Harcsa Veronika egyedülálló hangjával. Zongorán Blaho Attila kísér, dobon Majtényi Balázs, míg a nagybőgőn Oláh Zoltán játszik.

Vendégként fellép a gitáros Gyémánt Bálint, valamint a Subicz Gábor hangszerelte fúvós kar. Utóbbi bandája, az SG5 előzenekarként is bemutatkozik, elővételben és a helyszínen a belépő háromezer forint, minden jegy mellé ajándékcédé jár.

party.[origo].hu

The Brand New Heavies: Never Stop