Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megfogni egy lemezt és ütemre elengedni - Dän von Schulz-interjú

Vágólapra másolva!
Dän von Schulz koffeinmentes kávé kíséretében beszélt a készülő online rádió-gyűjteményről és a szakmát erősen befolyásoló tényezőkről.
Vágólapra másolva!

A Rióban ünnepeled nagyközönség előtt a már betöltött negyvenedik életévedet, a négy évtizedhez tartozik most tizenegy éves kislányod is. Olvasóink közül sokak állnak gyerekvállalás előtt, közben vagy után, őket érdekelheti, hogy mekkora váltás ez egy éjszakában élőnek?

Petra csak előre mozdított. Pont abban az időszakban született, amikor a legtermékenyebben váltottam. Akkor zárt be a Fortuna, újba kezdtem a Clubbal - ami sikeresnek is bizonyult -, a lányom lendített ezen az egészen. Motivált, hogy újat állítsak elő a zenében is, olyat, ami sokaknak okoz örömöt. Aztán következtek rögösebb évek, és az anyjával elszakadtunk egymástól; sajnálom, hogy nem lehetek vele annyit, amennyit szeretnék. Megtanultam nem visszafele nézni, de emlékezni jóra is rosszra is, mert csak így lehet jó irányba haladni. Az biztos, hogy az ember életében a legfontosabb a gyerek. Utána a zene.

Sok tapasztaltabb dj úgy van vele, hogy csak játszik, amit kell, úgyis hívják majd, mert eladja a neve. Te kevesebbet játszol, de más téren aktivizálod magad: június 15-én indítottad a Radio Fortunát funky-val és soullal, a napokban rajtolt a Lounge Radio is. Milyen motiváló erők hajtanak?

Nem fogják őket mindig hívni. Szűkül az a szegmens, tulajdonosi kör, amelyik megszabja, ki hova megy. Nem akarok ebbe az interjúba politikát vinni, mert szerintem nem én vagyok az, akinek ezt abból a nézőpontból meg kell ítélnie. Az biztos, hogy az ember nem csak attól lesz jó lemezlovas, ha négy, nyolc, száz helyre hívják játszani egy hétvégén, hanem, ha folyamatosan képes megújulni, fejlődni. A kulcsszó a zene szeretete. Engem mindig ez vitt a jóból jobba és a rosszból is vissza a jóba. Nem csapom a földhöz a telefonom, ha nem hív meg minden klub az országban. Az első hazai house koronggal, a '93-ban sikeres Ozone-nal és az első hazai dj-iskolával a hátam mögött van annyi tapasztalatom, hogy el tudom dönteni, miben akarok részt venni és miben nem. Azt sem bánom, hogy kevesebb fellépésem van, egy részét tudatosan szorítottam vissza. Minőségtelen, számomra kevésbé érdekes dolgokat inkább nem csinálok. Sokan vannak, akik még mindig művészi szinten űzik a szakmát, csak kicsit elkurvultak. Akit csak az érdekel, hogy a hatalmas kocsiját meg tudja tankolni, megvehető. Jobb legalább egy fél lépéssel előrébb járni. A most és a közeljövőben egymás után induló online rádiók és a rájuk épülő tervek ebben motiválnak.

Dän von Schulz & dj Junior - Darts (1997)

A rádiókból aztán összeáll egy online bázis, az ingyen regisztrált csatornákkal bővülve. Ez hogy jött?

Olyan táptalajt akartam, amelyik termékenysége csak rajtam múlik. Ha öntözöm rendesen és figyelek az emberek reakcióira, ez ilyen lesz. A netes adók nem jelentek előrelépést más adókhoz képest, maga a Netshark, a hasonló zenei kategóriákat összekötő rádió lesz újdonság. Nem a garázsból induló üzleti világsikerek nyomába akarok szegődni, de 2012-ben jön a digitális rádiózás, most még időben vagyok. Másrészről ezzel tök jól le lehet mérni a zenék igényszintjét. A Love Radióval például megnézhetjük, mennyire hajlunk rá itt Magyarországon, hogy esténként szerelmes dalokat hallgassunk a neten. A Fortuna mellett indult teszt módban a Lounge, augusztusban Dj-mix, év végére nyolc további adó. Karácsonykor már gyerekdal, opera és klasszikus rádió is üzemel. Halász Judittól Corelliig szeretném felölelni a zenét, nem engedhetem meg, hogy csak a saját ízlésemnek teljesen megfelelő vonalat nyomjam, az embereknek sok olyan zenét kell még megismerniük, amelyben rengeteg érték van. Az Earth Wind & Fire az Earth Wind & Fire, Mauro Picotto meg Mauro Picotto, mindkettő top a maga pályáján.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről