KIHÍVÁS: Kaland vadvizeken

Vágólapra másolva!
Itt a nyár, mindenkiben beindul a mehetnék; gyerünk kikapcsolódni, de hova? Nem könnyű kérdés, a válasz sem egyszerű. Hazánkban egyre népszerűbbé válik a turizmus sportos-kalandos változata, gyűjtőnevén: a kalandturizmus. Ilyen lehetőség többek között a rafting-hétvége vagy hosszúhétvége.
Vágólapra másolva!

Mit is jelent igazából a rafting?
Gumitutajozást; hazánkban a vadvízi sportok gyűjtőnevévé vált. Ide tartozik a 4-8 személyes gumitutaj, melyet egy hátul ülő kormányos irányít, illetve a 2-3 személyes gumikenu.


Hogy jelölik a nehézségi fokokat?
A vadvízi folyók nehézségét római számokkal jelölik, egytől hatig, a számok előtt két "w" van - mint white water vagy wild water: wwI-VI. Minél nagyobb a két "w" utáni római szám annál nehezebb a folyó. A III. nehézséget elérve bevezetik a + jelzést, ezzel finomítva a rangsorolást. A kalandos kedvű vendégeket maximum ww IV-es folyóra viszik, ide sem első alkalomra.

Forrás: PLAYBOY

Mire lehet szükségünk?
Általában a vadvízi túraszervezéssel foglalkozó cégek minden speciális felszerelést biztosítanak (neoprén ruha-cipő, vadvízi mentőmellény, vadvízi sisak, esetleg dzseki, hajó, lapát), de azért nem árt rákérdezni. Ahogy arra sem, hogy a túravezetők rendelkeznek-e a megfelelő képzettséggel. Nem elég, ha a cég a kellő szervezeteknek tagja, minden túravezetőnek rendelkeznie kell túravezetői vagy gyakornoki igazolvánnyal.

Elérkeztünk a legnehezebb kérdéshez: merre is vegyük utunkat? Ebben szeretnénk segítséget nyújtani egy kis áttekintéssel a legnépszerűbb raftingtúra célállomásokról...a Playboy augusztusi számában.

Augusztusi Playboy-ajánlónkból:

Playmate: Németh Júlia
Egy földre szállt angyal: Charisma Carpenter

Pamela kilencedszer a Playboyban