Álmok a felhők felett és a föld alatt

Vágólapra másolva!
A terroristák által lerombolt Világkereskedelmi Központ helyén építendő új New York-i jelkép munkálatai egyelőre a mélyben folynak, ám két év múlva már állni fog az 541 méter magas acélszerkezet, újabb három évvel később pedig beköltözhet az első bérlő, New York állam kormányzójának hivatala. A hazafias lelkesedés és az örök amerikai optimizmus dacára azonban mind több szó esik a piszkos anyagiakról, az építészek és az üzletemberek elkeseredett vitájáról is.
Vágólapra másolva!

A hatvanas években, a Világkereskedelmi Központ építésekor senki nem cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a munkálatokon a maffia is jócskán keresett. Az annak idején állítólag busás felárral szállított acélszerkezet megmaradt részét éppen most távolítják el az egykori föld alatti garázsból, amely a régi épület utolsó, bontásra váró eleme. A Sárga Parkoló B2-es Szint feliratot, együtt a fallal, amelyre felfestették, gondosan megőrzik, mert ez is kiállítási tárgy lesz az új komplexumba szánt emlékmúzeumban. Egyelőre harminc munkás dolgozik a bontás előkészítésén, hogy aztán megindulhasson az alapozás. A föld színe alatti munkálatok még nagyjából egy évig fognak tartani, és csak utána kezd nőni a Daniel Libeskind által megálmodott, az amerikai függetlenség kikiáltásának évét idézően 1776 láb magas Szabadság-torony.

A névadó egyébként "magyar": George Pataki, New York állam kormányzója, a Republikánus Párt egyik lehetséges elnökjelöltje 2008-ra. A politikusnak óriási siker, hogy a városba csábította a párt elnökjelölő konvencióját, és a továbblépés egyik kulcsa az építkezés gyors, zökkenőmentes lebonyolítása. A munkálatok további magyar vonatkozása, hogy az eseményeket kézben tartó Alsó-manhattani Fejlesztési Korporáció élén John Whitehead egykori külügyminiszter-helyettes áll, aki másfél évtizeddel ezelőtt a Magyar-Amerikai Vállalkozási Alapot irányította, és azóta is rengeteg szállal kötődik Budapesthez.