Szakmai önéletrajz - Pléh Csaba

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az ELTE pszichológia és általános nyelvészet szakán szerzett oklevelet (1969-1973). 1983-ban lett kandidátus, 1997-ben pedig akadémiai doktor pszichológiából. 1998 óta az MTA levelező tagja, a Filozófiai és Történettudományok osztályának osztályelnök helyettese (2002-). A BME Információ- és Tudásmenedzsment Tanszékén tszv. egyetemi tanár, ugyanott a Kognitív Tudományi Központ igazgatója, s másodállású egyetemi tanár az SzTE Pszichológiai Tanszékén.

Fontosabb kutatási területei: a pszichológia története, kognitív tudomány, különös tekintettel nyelv és megismerés kapcsolatára, az idegrendszer és a megismerés fejlődési zavarainak értelmezése. Egyetemi tanárként műszaki, pszichológia, nyelvész, filozófia szakos diákoknak tart előadásokat és szemináriumokat a fenti témákban.

A Magyar Filozófiai Társaság volt elnöke (1998-2002), a Magyar Pszichológiai Szemle főszerkesztője (1997-), a Quarterly Review of Cognitive Sciences (Frankfurt), a Pszichológia, a Replika, a Studies on Language Disorders (1988-1995, Cambridge University Press), szerkesztőbizottsági tagja. 1996-ban az MTA Akadémiai Díját kapta pszichológiatörténet könyvéért.

Számos vendégprofesszori és vendégkutatói meghívást kapott. Néhány állomás a listából: Center for Advanced Studies in the Behavioral Sciences, Stanford, Collegium Budapest, Bécsi Egyetem, Indiana Egyetem, Rutgers Egyetem, Trieszti Egyetem, New Bulgarian University, Sofia, Babes-Bólyai Egyetem, Kolozsvár.