Eltűnt a nemzeti közép politikája - szakértők Medgyessy beszédéről

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök beszédében egyáltalán nem foglalkozott az eddig gyakran hangoztatott nemzeti közép politákájával - hívták fel a figyelmet az [origo]-nak nyilatkozó szakértők. Török Gábor politológus szerint a beszédben új elemek jelentek meg, Bence György filozófus szerint azonban a kormányfő értékelése leginkább egy választási ígérgetéshez hasonlított. A politológus úgy véli, ha a kormány tagjai is felhasználják a Medgyessy által elmondottakat, akkor új lendületet kaphat a kormányzati kommunikáció.
Vágólapra másolva!

A kormányfő beszédének egyik legérdekesebb eleme az volt, hogy egyáltalán nem szólt a nemzeti közép politikájáról, és maga a kifejezés sem hangzott el egy alkalommal sem - mondta az [origo]-nak Török Gábor politológus. Török szerint a politikai kommunikációban nagyon ritka, hogy egy korábban bejáratott jelszó használatával ilyen hirtelen hagyjanak fel.

A beszédben ugyanakkor új elemek jelentek meg, a kormányfő hangsúlyosan beszélt például a köztársaság eszméjéről, és központba helyezte a gyermekeket is. Ezek az elemek ugyanakkor csak abban az esetben válhatnak valódi jövőképpé, ha a kormány többi tagja is használja azokat - tette hozzá Török. A politológus szerint ez alkalmas lehet arra is, hogy új lendületet adjon a száznapos program után halványabbá vált kormányzati kommunikációnak.

Török úgy véli, a beszéd stílusa annyiban jelentett újdonságot, hogy Medgyessy személyközpontúan, sok esetben egyes szám első személyben fogalmazta meg mondanivalóját. A kormányfő emellett több határozott kijelentést is tett, például a korrupciógyanús ügyek vizsgálatáról, mikor közölte, hogy nem érdeklik a politikai kötődések.

A beszéd második felében megjelenő Európa-terv bemutatásakor a miniszterelnök már jóval kevesebb szimbólumot jelenített meg - mondta Török. A politológus szerint a beszéd második fele így egyszerű felsorolássá vált, amelyből teljesen eltűntek az érzelmi elemek. Török úgy véli, az Európa-tervben ugyan vannak új elemek, de zömében olyan ígéretek hangzottak el, amelyekről már eddig is beszélt a kormány.

Választási beszéd volt - állítja Bence György

Bence György filozófus szerint a kormányfő értékelése leginkább egy választási beszédhez hasonlított. A beszédet ugyan nagy várakozás előzte meg, mert sokan arra számítottak, hogy valamilyen új jövőképet, víziót fog felvázolni, de ez elmaradt - tette hozzá a filozófus. Bence szerint Medgyessy próbált vonzó célokat megfogalmazni, és ezeket apróságokra, konkrét ígéretekre le is fordította. A filozófus ugyanakkor hiányolta azt, hogy az egészségügy reformjáról semmilyen konkrétumot nem mondott kormányfő, ami valószínűleg azt jelenti, hogy a reform ismét elmarad. Bence emlékeztetett arra is, hogy nem lehet kormányozni kizárólag a választási ígéretek alapján, mert a rendelkezésre álló eszközök végesek.

Bence szerint egyébként Medgyessy beszédében - Orbán múlt csütörtöki évértékeléséhez hasonlóan - az volt a legérdekesebb, ami kimaradt belőle. A kormányfő annak ellenére nem beszélt részletesen az Egyesült Államokat támogató levél aláírásáról, hogy Orbán legutóbb azzal vádolta meg a kormányt, hogy háborús politikát folytat. A filozófus szerint Medgyessy a levél aláírásának jelentőségét próbálta csökkenteni, ahelyett, hogy az aláírás okainak részleteiről beszélt volna.

Bence arra számított, hogy Medgyessy megerősíti: kitart a nemzeti közép politikája mellett, és kitér majd ennek részleteire is. A beszéd ugyanakkor nem foglalkozott azzal, hogy ezt a politikát az ellenzék mellett maguk a kormánypártok sem támogatják teljesen - tette hozzá a filozófus.