Bacchanália a Felvonulási téren

Vágólapra másolva!
Szerda délután nyitotta meg kapuit az Első Magyarországi Borfalu. A helyszín a kora esti órákig a szakmáé, úgyhogy a borszerető és kultúrára vágyó civileknek csak hat után érdemes kilátogatni a Felvonulási térre, akkor viszont annál inkább: kis szerencsével még Gérard Depardieu-t is elkaphatjuk.
Vágólapra másolva!

A rendezvényt a tavalyi Borfalu sikerén felbuzdulva nyitják meg újra a Felvonulás téren, azaz szerda délutántól újra útjára indulhat a mini borturizmus. A jó hangulatot a jegy árában foglalt öt kóstolókupon is biztosítja, melyekkel a szimpatikus pavilonokban kuncsoroghatunk pár kortyért. A kóstolók, mint tudjuk, az étvágyat is meghozzák, így természetesen kulináris vágyaink is beteljesedhetnek a helyszínen, sőt, belépőink minden este lutri játékon vesznek részt, melyen kis szerencsével akár egy karton tokaji bort is nyerhetünk. Ugyanez a belépőjegy a zárónapon, szeptember 4-én Munkácsy Mihály Ásító inas című festményének megtekintésére is feljogosít.

A Borfalut tíz pálinkakészítő, valamint több mint kétszáz borász lakja majd be, utóbbiak húsz borvidéket képviselnek mintegy kétezer borral. Laikusoknak eláruljuk, hogy az idei rendezvény hivatalos borai a Tállyai Furmint, a Soproni Kékfrankos, a Tokaji Hárslevelű és a Palota Rubin lesznek, ezeket minden bizonnyal érdemes lesz a rendezvény után is a boltok polcain keresgélni.

Ahogy a mondás tartja, jó bornak nem kell cégér, a Borfalunak azonban még ebből is kijutott: az idei rendezvény díszvendége Gérard Depardieu lesz. A francia színész épp magyarországi üzletét igyekszik beindítani, ennek örömére küldött is egy kamionnyi bort a sajátjából, csak úgy kóstoló gyanánt - amúgy pedig úgy hírlik, legalább egy napra ő maga is tiszteletét teszi a borszeretők között. Ez a rendezvény ugyanis borértőknek, -termelőknek, -forgalmazóknak és -szeretőknek készült, a bort és filozófiáját igyekszik népszerűsíteni, megismertetni az érdeklődőkkel.

Amennyiben az elfogyasztott borital hatása még nem teszi jelentősen tompává agyunkat, mindenképpen élvezzük ki a nagyszínpad és a két kisszínpad, valamint a további három helyszín nyújtotta kulturális táplálékok édes ízét. Az állandó kézműves sátorban a cselekvőknek kínálnak programot, a kisszínpadokon színházi előadások, sakkórák és táncházak bolondítják meg a nagyrészt szakmai beszélgetéseket, de van olyan helyszín, ahol a kiskorúak is jól szórakozhatnak.

A nagyszínpadon szerdán jazzt hallgathatunk (Babos Project, Hot Jazz Band), csütörtökön a Kalyi Jag EU-roma karaván, pénteken az Old Boys és a Budapest Klezmer Band zenél. Szombaton szüreti bál lesz, igazi ereszd el a hajam, urbánus, ámbár vidéki hangulat, a vasárnap pedig az operett jegyében zajlik. A záró rendezvény nyilvánvalóan fantasztikus kalandnak ígérkezik, hiszen a Száztagú Cigányzenekar adja majd a talpalávalót a Felvonulási téren. Érdemes kilátogatni, családostul, barátokkal övezve, vagy akár magányosan is, pontosan úgy, ahogyan a bort fogyasztani lehet.

A kétezer forintos napijeggyel (csütörtökön és pénteken délután hatig csak ezer forint) nem éri meg pusztán kóstolgatni a kilencven borpavilon bármelyikében. Érdemes átadnunk magunkat a hangulat varázsának és élnünk azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a belépőnkkel szereztünk, hiszen így fantasztikus kulturális élményben lehet részünk - és a minőségi boroknak köszönhetően a másnap miatt sem kell aggódnunk.