Az új Esterházy-könyv az idei Ünnepi Könyvhét szenzációja

Vágólapra másolva!
Esterházy Péter Kosztolányi flegma hősének bőrébe bújik, Garaczi László tizenkét év után írja tovább lemúr-önéletrajzát, folytatódik a műfajteremtő hazai bűnügyi noir-sorozat, újra kiadják a szétkapkodott magyar Miss Marple-krimit, Ian McEwan kiégett agysebészről ír, Orhan Pamuk meg múzeumot épít kacatokból. Új Paolo Coelho-könyv is kapható. Június 3-án, csütörtökön kezdődik az év második nagy könyves rendezvénye, az Ünnepi Könyvhét.
Vágólapra másolva!

A mostani Könyvhét a nyolcvanegyedik a sorban: június 3-7. között, az első nyári hétvégén 250 magyarországi és határon túli kiadó és könyves cég 152 pavilonból kínálja újdonságait a központi helyszínen, a Vörösmarty téren. Az Ünnepi Könyvhét a nemzetközi szerzőkre koncentráló áprilisi Könyvfesztivállal szemben rendszerint inkább a hazai irodalmi élet fontos eseménye. Az idei szenzáció Esterházy Péter új regénye, de ezen kívül is számos kiemelt kiadvány jelenik meg az Ünnepi Könyvhétre időzítve, a standoknál összesen négyszáz új kötettel találkozhatunk. A Könyvhétre megjelenő könyvek átlagára 2753 Ft. Aki nem akar feltétlenül vásárolni, az is beleolvashat a könyvheti újdonságokba az Olvasóklubban, amit a tavalyi siker után idén is berendeznek.

A fő helyszín hagyományosan a budapesti Vörösmarty tér, ahol közel ezer dedikálás, több tucat beszélgetés és koncert zajlik (balra olvashatja válogatásunkat a bőséges programkínálatból). Két színpadon a vásár minden napján reggel tíztől este hatig tart a program. Fellép a Kaláka, Gryllus Vilmos, Huzella Péter, a Sebő együttes, Palya Bea és Dés András. Ugyanitt szombat este megint utcabállal és kincskereső játékkal ünneplik a Könyvek éjszakáját. A fővárosban rendeznek még könyvheti programokat a Ráday utcában, az újbudai Allee bevásárlóközpont előtt, Aquincumban és a IX. kerületi Holokauszt Emlékközpont kertjében. Budapesten kívül még mintegy ötven város csatlakozott az Ünnepi Könyvhét eseményeihez, köztük Miskolc, Szeged, Győr, Debrecen.

Esti és Lemúr

A könyvheti újdonságok közül rögtön szemet szúr Esterházy Péter Esti című új könyve. Legutolsó könyve két évvel ezelőtt jelent meg Semmi művészet címmel (itt írtunk róla), abban az anyafigurát és a futballt állította középpontba. Az új regényben Esterházy a nagy példakép, Kosztolányi alteregóját veszi kölcsön, hogy Esti Kornél bőrébe bújva beszélhessen magáról (az egyik fejezetet itt olvashatja). "Esti Kornél talán a legmaibb a XX. századi figurák közül, mert definiálatlan, maszkokból áll" - mondta Esterházy egy interjúban. Kosztolányi mondatfoszlányai át- meg átfűzik a hamisítatlan esterházys stílusban megírt, különböző korokkal és arcokkal játszó, hétköznapi történeteket. (Esterházy Péter: Esti, Magvető, 2010, 416 oldal, 3490 Ft)

Egy másik emlékezetes irodalmi alteregó, Lemúr Miki kalandjai a néphadsereg kötelékében folytatódnak Garaczi László Arc és hátraarc című regényében. Lemúr Miki az 1995-ben megjelent Mintha élnél című kisregényben ("lemúr-regény") bukkant fel, a három évvel későbbi Pompáson buszozunk-ban (egyik fejezete itt olvasható) pedig küzdelmes kamaszkorát követhettük végig a Szemere utcai iskolában. Garaczi tizenkét év után nyúlt vissza hőséhez, Lemúr Miki ezúttal sorkatonai szolgálatát tölti a szocializmus alkonyán, laktanyája épp annyira hangulatos, mint Ottlik Géza katonai alreálja. A könyv alig hagyta el a nyomdát, de a kritikusok már lelkendeznek, a szocializmus trilógiájának nevezve a lemúriádát. (Garaczi László: Arc és hátraarc, Magvető, 2010, 176 oldal, 2490 Ft)

Pletykálkodások

Új Szabó Magda-kötetet jelentet meg az Európa Kiadó: a Drága Kumacs! című könyv az írónő leveleit tartalmazza, amelyeket Svájcban élő műfordító barátnőjének, Haldimann Évának küldözgetett. Két barátnő pletykálkodik: pályatársak, férfiak, ismerősök kapják meg a magukét, közben fény derül az írónő életének számos személyes mozzanatára is. Szabó Magda-rajongóknak kötelező. (Drága Kumacs! Szabó Magda levelei, Európa, 2010, 464 oldal, 3200 Ft)

Vámos Miklós öt éven át beszélgetett a kortárs magyar irodalom szereplőivel az Alexandra Könyvesház estjein. A Kedves kollégák 1-2. című könyvben ezeket a beszélgetéseket rendezte kötetbe (pontosabban kettőbe). Hetven beszélgetés ad képet írókról, költőkről, kritikusokról. (Vámos Miklós: Kedves kollégák 1-2., Európa, 2010, 972 oldal, 5000 Ft)

Vers mindenkinek

Talán nem mindenki tudja, hogy Shakespeare-fordításairól és Magyar Narancs-ban megjelenő szórakoztató nyelvészeti fejtegetéseiről ismert Nádasdy Ádám verseket is ír. Eddig hat vékony verseskötete jelent meg, a mostani Könyvhéten napvilágot lát Verejték van a szobrokon címmel egy vaskosabb is, ami az eddigi kötetek válogatott anyagát tartalmazza megtoldva egy adag új verssel. (Nádasdy Ádám: Verejték van a szobrokon, Válogatott és újabb versek 1976-2009, Magvető, 2010, 168 oldal, 2490 Ft)

Új verseskötete jelenik meg Borbély Szilárdnak is, akinek eddigi életművét sokan tartják az elmúlt évtized legfontosabb költői teljesítményének. A Debrecenben alkotó költő új könyvében sem szakad el fontos témájától, a haláltól. Verseiben a holokauszt névtelen túlélőinek tragikus emlékeit, a magzatukat elvesztő anyák és megalázott nők megrázó vallomásait eleveníti meg. (Borbély Szilárd: A Testek, Ódák és Legendák, Kalligram, 2010, 176 oldal, 2300 Ft)

Szintén új versekkel jelentkezik a fiatal Szabó T. Anna, aki azon kívül, hogy A fehér király óta világszerte ismert író, Dragomán György felesége, sikeres költő a maga jogán is. Ír mosogatásról, villamosról, gyerekekről, ködről, fényről, szülésről, más mindennapi dolgokról, és megvan a képessége, hogy megmutassa bennük az emelkedettséget és a derűs hétköznapiságot. Új kötetének címe Villany. (Szabó T. Anna: Villany, Magvető, 2010, 136 oldal, 2290 Ft)

Kukorelly Endre Mennyi hibázok, te úristen címmel adja ki költeményeit. Az írónak tíz év - a sikeres TündérVölgy meg Ezer és 3 című regény - után jelenik meg most verseskötete. (Kukorelly Endre: Mennyit hibázok te úristen, Kalligram Kiadó, 2010, 120 oldal, 2100 Ft)

A magyar krimi reneszánsza

Kondor Vilmos Budapest Noir című másfél évvel ezelőtt megjelent detektívregényével (és persze sok külföldi mű magyar fordításával) új életre kelt a magyar krimi, a mostani Könyvhéten is akad egy-két izgalmas könyv, amire érdemes figyelni. Először is, a már említett "iskolateremtő" Kondor Vilmosnak megjelent a következő Gordon Zsigmond-regénye (ő az ötkötetesre tervezett krimifolyam hőse, bűnügyi újságíró) A budapesti kém címmel, amiben a főszereplő bonyolult kémtörténetbe keveredik a második világháborús Európában. Aki szerette Borisz Akunyin a cári korszak utolsó évtizedeiben játszódó sétapálcás Fandorin-regényeit, azonnal szerezze be Gordon Zsigmond kalandjait is. (Kondor Vilmos: A budapesti kém, Agave, 2010., 256 oldal, 2980 Ft)

Míg Kondor Vilmos krimijeiben a harmincas-negyvenes évek Budapestje a díszlet, addig egy másik, népszerű hazai krimiszerző, Baráth Katalin Miss Marple-szerű főhőse nyomozás közben Adyért rajong a századfordulós Bácskán. A fekete zongora igazi Agatha Christie-regény békebeli napernyőkkel: a kapitány nyomoz, a mindenlébenkanál eladókisasszony, Dávid Veron meg segít neki. A könyv, miután kisebb kultusz alakult ki körülötte, gyorsan elfogyott, az Agave adja ki újra. (Baráth Katalin: A fekete zongora, Agave, 2010, második kiadás, 304 oldal, 2980 Ft)

Szilasi László eddig kritikusként, irodalomtudósként jeleskedett, az idei Könyvhétre jelenik meg első regénye, a Szentek hárfája, ami történelmi regény és intellektuális krimi egyszerre. Itt is visszaugrunk az időben, egészen a múlt század húszas éveiig, amikor a történet hősei nyomozásba kezdenek. Miért ölte meg a haragosi Nagytemplomban Omaszta Mátyás módos gazdát Grynaus Tamás diák, és hogy? Hová tűnt a helyszínről a holttest? Kiderül. (Szilasi László: Szentek hárfája, Magvető, 2010, 320 oldal, 2990 Ft)

Bárdos András, az ismert televíziós is a krimi műfaját választotta első regényében: utopisztikus politikai krimit írt, amiben egy ismeretlen vírus kezd pusztítani egy elképzelt, jövőbeli, frusztrált, korrupt Magyarországon. A szerző több helyen nyilatkozta, az vette rá a regényírásra, hogy híradósként nem mondhatta el véleményét a politikai-közéleti állapotokról, íróként viszont szabad kezet kap. (Bárdos András: Ítélet, Kulinária Kiadó, 2010, 288 oldal, 3490 Ft)

Külföldi szerzők

A sikeres Vágy és vezeklés-film elérte, hogy már nemcsak a szerencsés beavatottak csüggnek az újabb Ian McEwan-megjelenéseken, hanem más, olvasni szerető földi halandók is. Nekik jó hír, hogy most végre megjelenik magyarul is a Saturday (Szombat címmel). A regényt McEwan a Vágy és vezeklés után írta, de leginkább az Őrült szerelem-re (Enduring Love) emlékeztet: egy váratlan incidens zökkenti ki itt is a főhőst a kerékvágásból. A központi figura egy középkorú agysebész, aki az utcán belefut egy kattant figurába. A regény végigköveti az orvos egy napját, történetesen éppen akkor zajlik a történelem legnagyobb brit tüntetése is. (2003. február 15-én 60 országban közel nyolcmillióan demonstráltak az iraki katonai beavatkozás ellen, csak Londonban egymillióan gyűltek össze). "Ian McEwan legjobb formáját hozza" - írták a Szombat-ról a brit kritikák, szóval érdemes beszerezni ezt a könyvet is. (Ian McEwan: Szombat, Ulpius, 2010, 384 oldal, 3499 Ft)

Új Orhan Pamuk-regény is megjelenik a Könyhétre Az ártatlanság múzeuma címmel: egy szép, de tiltott szerelem története a modern Isztambul Pamuktól már megszokott, lebilincselő tablójával.A regény poénja, hogy a címben szereplő "múzeum"-ot az író a valóságban is létrehozta: idén júliusban, az Európa Kulturális Fővárosi programok részeként nyílik meg Isztambulban Museum of Innocence néven az a gyűjtemény, ami a regényben is szereplő tárgyak segítségével mutatja be az 1950 és 2000 közötti isztambuli hétköznapokat. (Orhan Pamuk: Az ártatlanság múzeuma, Ulpius, 2010, 644 oldal, 4999 Ft)

A Könyvhétre megjelenik magyarul Neil Gaiman legújabb regénye is, a Coraline-hoz hasonlóan elsősorban gyerekeknek szánt A temető könyve. A könyv a Maugli-történet kísérteties újraírása: a borzalmas orvgyilkosságból megmenekülő kisfiú a temetőben köt ki, ahol kísértetek és halottak nevelik fel. A könyv tavaly elnyerte a legnagyobb amerikai gyerekkönyvdíjat, a The John Newbery Medalt, és sokáig tanyázott az ifjúsági sikerlisták élén. (Neil Gaiman: A temető könyve, Agave, 2010, 288 oldal, 2890 Ft)

Anna Gavalda nemcsak külföldön sikerszerző, nálunk is megkedvelték az olvasók, könnyed stílusa és ismerős emberi problémákat boncolgató történetei gyorsan népszerűvé tették regényeit Magyarországon is. A Vigaszág volt az utolsó vaskos kötet, amit tőle megjelent (a külön kötetben kiadott 35 kiló remény inkább novella-méretű), a most megjelenő Kis kiruccanás újra egy rövidebb sztorit mesél el, három testvér történetét, akik egy családi összejövetelről szöknek el együtt egy vidéki kastélyba, hogy régi emlékeik felidézésével éljék át közös gyerekkorukat. A regény eredetileg 2001-ben már jelent, de az írónő francia kiadója újra piacra dobta más címmel (L' Echappe belle, kb. a.m. Szép szökés). (Anna Gavalda: Kis kiruccanás, Magvető, 2010, 156 oldal, 2490 Ft)

A végére hagytuk a mágikus bestsellerek brazil sikerszerzőjének, Paolo Coelhónak Brida új könyvét, amit eredetileg 1990-ben írt, közvetlenül Az alkimista után, de magyarul csak most jelenik meg az Athaeneum gondozásában. Hőse egy szép ír lány, aki miközben saját magát és az élet értelmét kutatja, mágiába és boszorkányságba botlik, és sok bölcs mondatot hall (a könyvbe itt beleolvashatsz). A Brida többek szerint nem az író legsikerültebb alkotása, de így is sok rajongónak lesz jó hír, hogy új Coelho-regényt forgathatnak. (Paolo Coelho: Brida, Athaeneum, 2010, 248 oldal, 2990 Ft)