Nincs doppingbotrány az olimpiai csapatban

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület (NDKT) szerdai ülésén elhangzott, hogy a vizsgálatokat végző hazai ellenőrök tizenhárom sportolót nem találtak az általuk megadott helyen. Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója szerint nincs doppingbotrány, a szakszövetségeknek azonban ki kell vizsgálniuk, hogy az érintettek hibáztak-e, s ha igen, akkor figyelmeztetésben részesülnek.
Vágólapra másolva!

A hír, miszerint a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület szerdai esti ülésén bejelentették, hogy a vizsgálatokat végző hazai ellenőrök tizenhárom sportolót nem találtak az általuk megadott helyen, csütörtökön több órán keresztül olvasható volt a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján, majd váratlanul "eltűnt" onnan.

Az NDKT ülésén elhangzottak kommunikálása a MOB vezetése szerint félreértésre adhatott okot, és Molnár Zoltán ügyvezető igazgató, a pekingi magyar csapat vezetője érdeklődésünkre elmondta, nem tartja helyénvalónak, ha a történtek máris "doppingbotrányként" köszönnének vissza. Ami egyébként már be is következett, és az egyik napilap internetes forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a sportolók az úszás, a kajak-kenu, a vívás, a kézilabda és a tenisz képviselői közül kerülnek ki, és olimpiai éremesélyesek is vannak közöttük.

"Magam is jelen voltam a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület ülésén, és tény, hogy jelenleg valóban van tizenhárom eset, amikor a hazai doppingellenőrök a sportolót nem találták az általa előre megadott helyen. Ám ez nem jelenti azt, hogy az érintettek doppingvétséget követtek volna. A szakági szövetségeknek először le kell folytatniuk a vizsgálatokat, és ha bebizonyosodik, hogy a versenyző valóban mulasztott, akkor figyelmeztetést kap. Ám még ez sem vonja maga után az eltiltást. Az olimpiai doppingszabályzat, ami a játékok időtartalmára vonatkozik, egyértelmű: már az is vétségnek számít, ha az első alkalommal nem találják meg a versenyzőt, mert az elérhetetlen. A felkészülési időszakban azonban az a nemzetközi gyakorlat, hogy a harmadik mulasztás számít doppingvétségnek. Így jelenleg korai lenne azt mondani, hogy tizenhárom doppingvétség történt. Tizenhárom eset van, az ötszázból - fogalmazott az [origo] érdeklődésére Molnár Zoltán.

A Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója elmondta, az NDKT ülésén az érintett sportolókat, illetve sportágakat nem nevezték meg, és a MOB egyelőre nem kapott hivatalos értesítést, holott már korábban kérte, hogy ha olimpiai kerettag keveredik doppinggyanúba, azonnal tájékoztassák.

"A MOB elnöksége néhány héttel ezelőtt úgy döntött, hogy azoknak a versenyzőknek, akiket az ellenőrök nem érnek el, negyvennyolc órán belül kötelezően jelentkezniük kell doppingvizsgálatra. De ha nem értesülünk arról, hogy mi történt, akkor a versenyző sem tud jelentkezni. S az ellenőrök egyelőre bennünket nem tájékoztattak" - mondta el Molnár Zoltán.

Szombaton délután Fodor Attila, a Magyar Vívó Szövetség kommunikációs igazgatója azt közölte, ők sem kaptak semmilyen értesítést arról, hogy valamelyik vívó mulasztást követett volna el. A MOB és a Magyar Vívó Szövetség számítógépes rendszere egyébként alkalmas arra, hogy a versenyző internetközelben a nap bármelyik percében módosíthatja az adatait, megadhatja a tartózkodási helyét.