Vágólapra másolva!

Olimpia-ellenes mozgalom alakult<br/>

Baloldali érzelmű fiatalok csoportja olimpia-ellenes tiltakozó mozgalmat indított a háromnapos NOB vb-ülés nyitányán.

Körülbelül száz fő a szervező bizottság főhadiszállásának környékén tiltakozott az ötkarikás játékok ellen, azt kizsákmányolásnak titulálva. Véleményük szerint az esemény csak kevés ember érdekét szolgálja, s a célok eléréséért károkat okoznak a természetnek is.

- Az olimpia alapjában véve, legalábbis a jelenlegi helyzet szerint, a globalizáció eszköze. Üzlet csupán, nem pedig közösségi esemény - fogalmazott a magát csak "M-állampolgárnak" nevező aktivista.

A baloldali csoport reményei szerint folyamatos "felkészüléssel" olyan nagyságúra fejlődne, mint amelyik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) decemberi, seattle-i ülését megzavarta tüntetéseivel. Alig több, mint két hónappal ezelőtt többezren tiltakoztak a WTO ellen.

- Ők hosszú időt töltöttek az előkészületekkel, mi pedig csak most kezdtünk el csoporttá szerveződni. Biztos vagyok abban, hogy szeptemberben sokan kimennek az utcára - jelentette ki "M-állampolgár".

Egy másik csoport néhány tagja röplabdázással kívánta felhívni a figyelmet a Bondi Beach-en sorra kerülő strandröplabda-torna ellen. A tengerparti helyszínen ideiglenesen 10 ezer nézőt befogadó stadiont építenek, ez ellen tiltakoztak sajátos módon.

- Nyolcszáz ember áll készen arra, hogy megakadályozza az építést. Meg akarjuk állítani a területfoglalókat. A Bondi Beach-en nem lesz stadion! - mondta harciasan Lenny Kovner, egy másik csoport vezetője.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!