Vágólapra másolva!
Mindhárom napon nagyon rossz idő uralkodott a 8 fordulós Junior Tour APS és a PGAC szervezésében, április 26 és 28-a között, Sedinben megrendezett első fordulóján, amit egy magyar golfozó, Ifj. Sárközi Richárd nyert meg Bajnok kategóriában.

Egyelőre úgy tűnik, senki sem tudja megállítani a golfozó Ifj. Sárközi Richárdot. Április végén védte meg a magyar és nyílt bajnoki címét a Magyar Golf Szövetség idei első szövetségi versenyén, az 5. Magyar Nyílt Winter Cupon. Most pedig Sedinből érkezett a sikeréről szóló hír.  

Ez egy junior világranglista verseny, amin 24 éves korig indulhatnak a golfozók, 8 fordulója van. Öt Csehországban és három Szlovákiában. Ennek az abszolút győztese, vagyis az, aki a legtöbb versenyt nyeri és a legjobb score-átlagot hozza, kap egy profi kártyát a challenge túrra

- magyarázza az Origónak adott interjújában a bajnok, majd hozzáteszi, nem muszáj mindegyiken részt venni, de öt versenyen kötelező. Ebből három olyan verseny kell, hogy legyen, amelyet a csehek rendeztek és kettő olyan, amelyet a szlovákok. A magyar tehetség már az elsőt megnyerte. 

golf, Ifj. Sárközi Richárd, Sedin
Bertényi Bence és Ifj. Sárközi Richárd a sedin-i versenyen
Fotó: Fotó: Id. Sárközi Richárd

Az első és a második nap után ugyanúgy két ütéssel le voltam maradva, és az utolsó napon, a végén tudtam három ütésre szert tenni

- mondja. 

Azt már megszokhattuk, hogy Ifj. Sárközi Richárd képes arra, hogy az utolsó pillanatban nagyot fordítson, 

de ennyire mostoha körülmények között, mint amilyenek ezen a versenyen uralkodtak, ez még tőle is igazi bravúrnak számít.

„Mindhárom nap óriási szél fújt. Az elsőn 20 km/h-s átlagszéllel kellett kalkulálnunk, amihez 30 km/h-s széllökések tartoztak, aztán 30 km/h-s átlagszél volt 40 km/h-s lökésekkel, az utolsó napon pedig 35 km/h-s átlagszél nehezítette a játékot 50 km/h-s befúvásokkal. Ráadásul a greenek is rossz minőségűek voltak. Úgy tűnik, hozzájuk később érkezett meg a nyár, mint hozzánk.

 A greeneken még lehetett látni a tél nyomait, tele voltak lyukakkal. Golflabda szélességű, fél-egy centis mély lyukak voltak rajtuk, amitől a putt embertelenül nehéz volt. Főleg a rövid puttok. 

Nehéz volt megérezni, merre halad majd a labda, merre fogja eldobni a gödör, de ez meg is látszott az eredményeken” – teszi hozzá, aki szerint annak köszönhető a győzelme, hogy végig kiegyensúlyozottan tudott játszani. 

golf, Ifj. Sárközi Richárd, Sedin
Ifj. Sárközi Richárd egy riválissal
Fotó: Fotó: Id. Sárközi Richárd

A szövetség honlapja így foglalta össze az eseményeket:

„A Sedin Golf Resortban rendezett bajnokságot három, Champion (+9.0-19. hcp 24 éves korig), Junior (19.1-54.0 hcp 7-24 éves korig) és Benjamin (37-54 hcp 5-9 éves korig) kor- és hcp csoportban hirdették meg, ahol kizárólag a Bajnok kategória kínált világranglista pontokat. 

A háromnapos versenyen több magyar, köztük válogatott versenyzőnk is elindult Champions kategóriában. 

A magyar felnőtt tartalékkeretből Földházi-Nagy Zsófia (78,75,86/+20) nyolc női versenyzővel állt elütőre, a férfiaknál húsz játékos között a junior tartalékkeret tagja, Baranovszky Bálint (6.1), két Zala Springs versenyző, Bertényi Bence (+3.9) és ) és Mohácsi Márk (12.0), a felnőtt tartalékkeretből Novák Botond (3.0), a felnőtt válogatott tagjaként, ifj. Sárközi Richárd (+2.3) küzdött az értékes világranglista pontokért. A pálya és az időjárási nehézségekkel dacolva, kétszeres téli kupagyőztesünk, ifj. Sárközi Richárd +8-al, három ütéssel előzve meg a Golf Club Třinec játékosát, Chromčík Ondřejt (+11), aranyéremmel térhetett haza, Bertényi Bence +13-as összesített eredménnyel állhatott a dobogó harmadik fokára.”

VÉGEREDMÉYEK

CHAMPION kategória

Férfiak: 
1. ifj. SÁRKÖZI Richárd (+8)   
2. Chromčík Ondřej (+11)    
3. BERTÉNYI Bence (+13)
9. NOVÁK Botond (+27)
16. MOHÁCSI Márk (+51)
19. BARANOVSZKY Bálint (+59)

Nők: 
1. SUTOR  Daniella (+7) 
2. NÁHLIKOVÁ Rebecca Ann (+15) 
3. PÓŠOVÁ Laura (+18)  
4. FÖLDHÁZI-NAGY Zsófia (+20)

„Nem akartam semmi extrát csinálni, csak megbirkózni a pályával. Miután a két ütés hátrányomat már az első négy lyukon lefaragtam, három PAR-t, egy birdiet ütöttem, 5 lyukon ütöttem két birdiet és három PAR-t. Akkor már négy ütés előnyöm volt, 

mert nagyon jól meg tudtam birkózni a széllel, amivel a többiek nem, ami még talán frusztrálta is a többi játékost.

Szórták a labdákat, hibáztak, én meg csak arra figyeltem, hogy eltaláljam a fairwayt, és fel tudjam ütni a labdát a greenre. Ebből kettő birdie össze is jött. Egyébként nem is emlékszem arra, hogy nyertem-e valaha ilyen eredménnyel versenyt, +8-al” – összegezte saját teljesítményét Ifj. Sárközi Richárd. 

A következő útja a májusra tervezett, 3 napos pro golf tourra vezet St. Pöltenbe, ahová kimagasló teljesítménye alapján meghívták.