Vágólapra másolva!

A világ megőrül a rögbiért<br/>

Tojáslabda-láz itthon és a nagyvilágban. Óriási a különbség a hazai belterjes rögbiélet és a Walesben (és környékén) éppen világbajnokságot vívó nagyok között. A televíziós nézettség alapján negyedik legnépszerűbb világversenynek azonban állítólag komoly, számban, játékosokban és nézőkben mérhető hatása van a magyar rögbire.

Fotó: Reuters

Testi érintkezés francia-argentin
módra

Azóta a világ nagy részén a foci vált tömegsporttá, hiszen nézői szemszögből jóval egyszerűbb játék, a grundon is könnyebb gömbölyű labdával ügyetlenkedni, mint egy tojásformával. A rögbi azonban szintén igen népszerű sport maradt, sőt az angolszász iskolákban pedagógiai célzattal játszatják ezt a gyerekekkel, hiszen csapatszellem és bajtársiasság terén még a röplabdánál is adekvátabb (mivel csak hátrafelé szabad passzolni, egyszerűen rá vagy utalva a csapattársadra).

A cardiffi Millenium Stadion

A rögbi azóta tovább tagolódott: a hagyományos, tizenöt fős csapatokkal vívott, kétszer negyven perces összecsapásokkal rendelkező változat elől fokozatosan egyre több nézőt rabol a hétfős rögbi (Rugby 7s), ahol normál (futball-) méretű pályán kétszer hét perc alatt kétszer hét ember próbál túljárni a másik fél eszén, illetve leginkább mozgatórugóin. Újabb példa arra, hogy a könnyen érthető sportágakat könnyebben eszi a nép. Az amerikai futball is a rögbit tudhatja ősének, ezt az emberi kupacokat (tolongás) és nagy erejű futók (háromnegyed) által végrehajtott bonyolult passzkombinációkat felváltva felvonultató sportot, amelyben még védőfelszerelés nélkül (illetve minimális felszereléssel: fog- és térdvédő stb.) gyűrik egymást a játékosok. Akik egyébként hivatalosan csak két éve játszanak profiként, addig még a legmagasabb szinten szereplők is amatőrként, kvázi hobbiból űzték a sportot.

Fotó: Reuters

Dél-afrikai szurkolók

Fotó: Reuters

Lomun förtökben lógnak a skótok

Fotó: Reuters

Skót áttörési kísérlet

Fotó: Reuters

Dél-Afrika - Anglia: rögbi felsőfokon

A világbajnokság elődöntőit szombaton (Ausztrália - Dél-Afrika, London, Twickenham Stadion), illetve vasárnap (Új-Zéland - Franciaország, Cardiff, Millenium Stadion) játsszák (közép-európai idő szerint) 16 órai kezdéssel.

A pontok
cél: 5
(a labda a célvonal mögé helyezéséért)
jutalomrúgás: 2 (cél után, a H-formájú kapu felső felébe kell találni a labdával)
büntető: 3 (szintén rúgás, szabálytalanság után, állított labdából)
drop-gól: 3 (rúgás mezőnyből)

Rögbi-világbajnokság, negyeddöntők:

Wales - Ausztrália 9-24 (9-10), pontszerzők:
Jenkins 9, illetve Gregan 10, Burke 9, Tune 5

Dél-Afrika - Anglia 44-21 (16-12), pontszerzők: De Beer 34, Van der Westhuizen 5, Rossouw 5, illetve Grayson 18, Wilkinson 3

Franciaország - Argentína 47-26 (27-20), pontszerzők: Lamaison 22, Bernat-Salles 10, Garbajosa 10, Ntamack 5, illetve Quesada 13, Pichot 5, Arbizu 5, Contepomi 3

Új-Zéland - Skócia 30-18 (25-3), pontszerzők: Mehrtens 10, Umaga 10, Lomu 5, Wilson 5, illetve Logan 5, Murray 5, Pountney 5, Townsend 3

Az elődöntő párosítása:
Ausztrália - Dél-Afrikai Köztársaság
Új-Zéland - Franciaország

Garzon-Magyar Kupa, döntő:
Elefántok RSE - Esztergomi Vitézek RK 15-10 (15-0)

A két csapat (a tabellán első az Esztergom, harmadik az Elefántok, amely két mérkőzéssel kevesebbet játszott) az utolsó őszi bajnoki fordulóban egymás ellen játszik (november 14. 11.30, Esztergom), akkor a Vitézek megpróbálhatnak visszavágni.

Zentai Zsolt, a mindössze hétéves múltra visszatekintő Magyar Rögbi Szövetség honlapjának gondozója azt mesélte, hogy csak az ő csapatukhoz, az NB I-es Nagykovácsi Yetikhez (akik egyébként az Orczy-kertben gyakorolnak) harminc új ember látogatott le edzésre a világbajnokság hatására, és Nemes Csaba, a másodosztályú Pécsi Indiánok vezetője is hasonló jelenségről számolt be.

A Concorde-Telecom Nemzeti Bajnokság első- és másodosztályában egyaránt hét csapat kergeti a tojáslabdát, két csapatnak (Fehérvár RK és Esztergom) van junior, minden NB I-es klubnak van kadettcsapata, kivéve a Budapest Exilest, amely a korábbi idők vacakolása után immár hivatalos tagja a ligának. Ezt az együttest hazánkban dolgozó külföldi üzletemberek hozták létre és tartják fenn a mai napig, állandóan változik az összetétele, csak egy biztos, hogy mindannyian hobbiból rögbiznek.

Egyébiránt hazánkban minden rögbis hivatalosan amatőr, az Esztergom, az International School Budapest és az Elefántok alkalmaz idegenlégiósokat, de a szövetség szerint ők sem készpénzt, hanem munkát kapnak a játékukért cserébe. Esztergomban például a csapat vezetője a bicikligyáros Neuzer András, ő biztosít munkalehetőséget romániai játékosainak.

A sokat emlegetett (és bajnoki címvédő) Esztergom a sportág hazai fellegvára, főleg a nagyon sokat számító nézettség terén: a Magyarország - Bosznia-Hercegovina Európa-bajnoki selejtezőt 2500-an, a Vitézek - Battai Bulldogok bajnoki rangadót 4000-en látták a helyszínen, de még egy teljesen érdektelen meccsre is kimennek százötvenen. Ez felel meg a hazai átlagnak, Budapest állítólag nagyon gyenge hely ilyen szempontból, a négy fővárosi csapat párosmérkőzéseket szervez, hátha akkor majd több néző jár meccsre.

[mécs]

Ajánló:

A Magyar Rögbi Szövetség honlapja