Vágólapra másolva!
A tavalyi második helye után idén Európa legjobb klubcsapata lett az Olimpiakosz Pireusz, miután a budapesti BL-döntőben a szakemberek várakozásához képest meglepően magabiztosan, két góllal verte a Honvédot.

Férfivízilabda-BL, döntő:
Honvéd - Olimpiakosz Pireusz (görög) 7-9 (2-1, 1-3, 1-3, 3-2)
Hajós Alfréd uszoda, 5000 néző
vezette: Borell (spanyol), Tulga (török)
Honvéd: Kovács Z. - Gombos, Takács, Kiss G., Molnár T., Biros 2, Tóth I. 2. Csere: Bárány 2, Jäger 1, Bereczki, Szívós, Sugár.
Olimpiakosz: Deligiannisz - Vlantakisz, Kalakonasz 3, Haciteodoru 2, Trbojevic, Hacisz 2, Tomakosz 1 Csere: Platanitisz 1, Lappasz, Pszihosz, Kravaritisz, Marulisz
emberelőny: 5/2, illetve 9/5

Függetlenül a hatalmas téttől, ez egy olyan mérkőzés volt, amelyen az egyik csapatnak minden sikerült, a másiknak szinte semmi. A görögök hihetetlenül hatékonyan védekeztek, és sorra használták ki létszámfölényes lehetőségeiket, míg a Honvéd lényegesen enerváltabban játszott, mint a pénteki elődöntőben.

Az ötödik perc elején 2-1 volt a hazaiak előnye, ezután még 3-3-ig egálban volt a két küzdő fél, de utána már egyértelműen a vendégek akarata érvényesült. Olyannyira, hogy a befejező játékrész közepén, amikor 9-5-re vezettek, már el is dőlt a trófea sorsa a javukra. A házigazdáknak már csak a tisztes eredmény kiharcolása sikerült.

Kásás Zoltán szenzációsan felkészítette a görög együttest, a 2004-es olimpia házigazdáival - tekintettel arra, hogy a bajnokcsapatukban csak két külföldi játszik - feltétlenül számolni kell, fizikailag kitűnően képzettek, és most már ismerik a vízilabda minden csínját-bínját. Teljesen megérdemelten hódították el a BL-elsőséget.

Kovács István, a Honvéd szakvezetője: "Elfáradtunk, így elszalasztottuk a kínálkozó lehetőséget. Ezen a mérkőzésen védekezésben nem voltunk igazán együtt, a második negyed utolsó másodpercében kapott gól pedig demoralizálta a csapatot. Sajnos a görögök a folytatásban is eredményesen játszottak, s távolról is lőttek gólokat. A cél végül is a négyes döntőbe kerülés volt, ez sikerült. Korábban azt fogalmaztuk meg, hogy három éven belül kell Bajnokok Ligáját nyernünk. Azt hiszem, ez így is lesz."

Kásás Zoltán, a BL-győztes Olimpiakosz Pireusz edzője: "Őszintén szólva, legszívesebben nem mondanék semmit, csupán annyit, hogy nagyon boldog vagyok. Titkos vágyunk volt csak a győzelem. Már a pénteki sikerünkkel megismételtük a tavalyi eredményt, s ezt tudtuk még fokozni. Büszke vagyok a csapatomra!"

A torna legjobb játékosává Kiss Gergelyt választották. A győztes görög csapat 17 500, a második helyezett Honvéd 10 ezer eurót kapott.

A margitszigeti BL-döntő második napi első találkozóját két csalódott csapat játszotta, s gólokban ugyan gazdag, de csak közepes színvonalú küzdelmükből az olasz Posillipo Napoli került ki győztesen, ezzel megszerezte a harmadik helyet.

A harmadik helyért:
Posillipo Napoli (olasz) - Jug Dubrovnik (horvát) 8-7 (1-2, 3-2, 2-1, 2-2)
Hajós Alfréd uszoda, 3000 néző
vezette: Clemancon (francia), Borell (spanyol)

Posillipo: Attolico - Steinmetz B., Lisi, Mannai 1, Jerisov 1, Rath 3, Bencivenga 1. Csere: Postiglione 2, Magalotti, Kásás T., Onofrietti, Silipo.
Jug: Volarevic - Vranjes, Smodlaka, Ivanis, Boskovic 3, Drobac 1, Fatovic 2. Csere: Racunica 1, Krzic, Medan, Bailey, Karac.
emberelőny: 4/4, illetve 7/3
négyméteres: 0 illetve 1/1

Túl a presztízsen és a pénzdíj különbségén (a győztes 6500, a vesztes 3500 eurót kapott), nem sok tétje volt a találkozónak. Ez még a világklasszisok teljesítményén is meglátszott. Igaz, időnként kemény csata zajlott a medencében és születtek látványos akciógólok is, de látszott: a harmadik hely nem igazán hozta lázba a csapatokat. Jellemző, hogy az olaszoknál Kásás csak a második negyedre szállt be. A harmadik negyed közepéig fej-fej mellett haladt a két együttes, de ezután egy játékrésznyi idő alatt 8-5-re elhúzott a Posillipo, s utána a címvédő horvátok már csak szépíteni tudtak.

Végeredmény:
1. Olimpiakosz Pireusz (görög)
2. Honvéd
3. Posillipo Napoli (olasz)
4. Jug Dubrovnik (horvát)