Vágólapra másolva!
A kilencszeres Stanley-kupa-győztes Scotty Bowman mellett talán leginkább Glen Satherre illik rá a hokipápa elnevezés. A 61 éves edző-klubigazgató-elnök a nyolcvanas években az Edmonton Oilers - minden idők egyik legerősebb hokicsapata - öt kupagyőzelmének volt tevékeny részese. A szakember kedden Budapestre érkezett, s péntektől vasárnapig megtekinti a Pannon GSM tornát, melyen a házigazda magyar válogatott Kanadával, Szlovákiával és Németországgal találkozik.

Sather az első négy alkalommal (1984, 1985, 1987, 1988) edzőként, ötödszörre már "csak" klubelnökként és vezérigazgatóként vezette diadalra a többek között Wayne Gretzky, Jari Kurri, Esa Tikkanen, Mark Messier, Glenn Anderson, Paul Coffey, Grant Fuhr nevével fémjelzett csodacsapatot. Sather 2000 óta a New York Rangers elnök-vezérigazgatója - a "Nagy Almában" jóval kevesebb siker kíséri ténykedését.

Sather kedden délben az UTE Megyeri úti hokicsarnokában járt, ahol találkozott a lila-fehér jégkorongozó-csemetékkel, edzőjükkel, a magyar hokilegendának számító Ancsin Jánossal, továbbá Studniczky Ferenccel, a szövetség elnökével és Pat Cortina szövetségi kapitánnyal, egyszersmind a bajnok Alba Volán szakvezetőjével.

A torontói Hockey Hall of Fame-be 1997-ben beválasztott szakember kapott egy lila-fehér hokimezt is ajándékba, majd nyilatkozott a sajtó képviselőinek. Az első kérdés - mondhatni természetesen - a hónapok óta tartó "lockouttal" foglalkozott, azzal, hogy a 2004-2005-ös szezon még el sem kezdődött, holott elviekben már félidőn túl lennénk, s több mint 700 mérkőzés maradt el eddig az idényből a tulajdonosok és a játékosok közötti bérvita miatt.

"Még mindig nincs túl késő, s mivel a színfalak mögött rendületlenül tartanak a tárgyalások, még van remény a szezon megmentésére. A helyzet azonban egyre keményebb, kezdünk kifutni az időből. Tíz éve magam is részt vettem a bértárgyalásokban, a mostanáig életben volt kollektív szerződés megalkotásában, tudom, hogy milyen komoly feladat" - kezdte Sather.

- Mi hozhatja meg a sikert?
- Ha mindkét fél jelentős engedményeket tesz.

- Milyen következményekkel járhat a szezon elmaradása?
- Súlyosakkal, főleg az Egyesült Államok hokitársadalmára nézve. Az USA-ban sok olyan csapat van, amely kicsiny médiapiac közepén vegetál, a lét és nemlét határán egyensúlyozva, mint például a Buffalo Sabres és társai. Kanadában olyan a tömegbázis, olyan mélyen be van ágyazódva a hoki a nemzeti tudatba, hogy ott nem tartok komolyabb következményektől.

Forrás: [origo]
Sather és Cortina

- Sokan azt mondják, ha törlik az idényt, bezárhat az NHL is.
- Én ettől nem tartok. Tény, hogy lépéshátrányba kerül a liga a konkurens profi csapatsportokkal, az amerikaifutballal, a baseballal és a kosárlabdával szemben, de a megszűnés nem fenyeget. Ne felejtsék: az elmúlt idényben 96 százalékos volt a bajnoki mérkőzéseken a csarnokok nézőterének kihasználtsága. Tampában például estéről estére 22 ezren voltak tanúi a Lightning Stanley-kupa-győzelemhez vezető menetelésének.

- Átrendezheti a lockout az erőviszonyokat a világban?
- De még mennyire! Rengeteg amerikai és kanadai hokis jön át profiskodni Európában, ennél fogva rengeteg itteni játékos veszíti el állását - így nem mindenki örül a lockoutnak. Mostani körutam során jártam Finnországban, Svédországban, Moszkvában, Szentpéterváron, s most Budapesten, s tapasztaltam, hogy egyre több helyen játszanak jó hokit a világban. Úgy gondolom, az NHL-játékosok sikerrel népszerűsítik a sportágat világszerte.

- Ezek szerint haszna is lehet a szezon elmaradásának.
- Például az, hogy jöhetnek a fiatalok, megújulhat a személyi állomány. Sok idős sztárnak - Mark Messier-nek, Mario Lemieux-nek, Brett Hull-nak - pályafutása végét jelentheti, ha nem dobják be a pakkot, ugyanis egy év kihagyás után aligha kezdik újra az ősszel. S ha már a haszonnál tartunk: ha nincs lockout, most nem lennék itt, nem látnám az önök gyönyörű fővárosát.

- Huszonöt évvel ezelőtt, Edmontonban kevés pénzből szupercsapatot csinált, most New Yorkban, a Rangersnél a liga legnagyobb bérköltségű csapatával valahogy nem jönnek a sikerek.
- A hokiban nincs egyenes arányosság a pénz és a sikerek között. A Rangersnél három év alatt jutottunk el oda, hogy hozzá kezdhetünk az igazi építkezéshez. Meg kellett szabadulni néhány mamutszerződéssel bíró idősödő, de nem teljesítő sztártól. Sajnos, az utóbbi években nem voltunk abban a helyzetben, hogy a drafton jó játékosokat választhassunk, ennek is most jött el az ideje. Megmondom őszintén, azért - is - jöttem el erre az európai körútra, hátha látok olyan hokisokat, akik nálunk folytathatják.

- Végül elárulná, mi van a két, talán leghíresebb Rangers-sztárral, Mark Messier-vel és Pavel Buréval?
- Mark 44 éves lesz, tavaly remekül játszott, 19 gólt ütött, de az az érzésem, hogy ő már nem kezdi újra. A minap találkoztam vele New Yorkban, arra kért, szerezzek neki jegyet a Saturday Night Live című show-ra, amelyben Paris Hilton szerepelt. Érdekes, a hokiról nem beszéltünk...

- És Bure? Ő még csak 33 éves.
- Az "Orosz Rakéta"? Mielőtt hozzánk szerződött Floridából, 11 meccsen 10 gólt ütött, kirobbanó formában volt, aztán keresztszalag-szakadást szenvedett, s a következő szezon decemberében, 2002-ben még egyszer. Azóta nem tud játszani, s kénytelen volt bejelenteni visszavonulását. Nagy kár érte, csodálatos hokis volt.

Sahter az MTI-nek egy örömteli hírrel is szolgált: a New York Rangers augusztus első három hetében esedékes, fiataloknak tartandó calgaryi edzőtáborában egy vagy két magyar ifjúsági korú tehetség is részt vehet, és minden költséget az amerikai klub áll!

Ch. Gáll András