Különleges élményeket kínál majd a 2022-es magyar-szlovák Európa-bajnokság

EHF EURO 2020 handball Horizontal
A férfi kézilabda-válogatottnak nem kell Eb-selejtezőt játszania
Vágólapra másolva!
2022. január 13-30. között Magyarország és Szlovákia közösen ad otthont a férfi kézilabda Európa-bajnokságnak. A jegyértékesítés megkezdésének napján tartott online sajtótájékoztatót a torna hazai szervezőbizottsága, melynek során bemutatták az öt rendező várost, az elérhető jegytípusokat, valamint a kiegészítő szolgáltatásokat, gasztronómiai, kulturális, rekreációs programokat nyújtó élménycsomagokat.

A torna mottója: „Nézz meccseket, láss többet!" (Watch games, see more), ennek jegyében az Európa-bajnokság nem csak a világ legjobb férfi kézilabda-csapatainak mérkőzéséről fog szólni, hanem a rendező városokról és országokról is, melyek megmutathatják sokszínűségüket, és vizsgázhatnak vendégszeretetből. A honlap már éles, lehet böngészni!

Dr. Bíró Szabolcs, az EHF EURO 2022 szervezőbizottságának vezetője elmondta, hogy a korábbiakkal szemben egy teljesen más Európa-bajnokságot szeretne rendezni a két ország, ahol nem csak a mérkőzéseken lesz a hangsúly, hanem a két ország bemutatkozásán is.

"Nagyon izgalmas, hogy a pályán kívüli események szervezésében is részt tudunk venni. Az nagyon jó, hogy lesz kézilabda, természetesen, de annak különösen örülök, hogy az extra programokkal tudunk majd igazán nagyot robbantani" – mondta Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke.

Az EURO 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság kampánynyitó sajtótájékoztatója a budapesti Bestia étteremben. A meghívott vendégek: Bíró Szabolcs – EURO2022 Nonprofit Kft. ügyvezetője, Nagy László – A Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke és Wossala Rozina – étterem tulajdonos, gasztronómus, az esemény moderátora Petúr András volt Forrás: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség/Copyrighted 2019/Ancsin Gábor

Lékai Máté, a magyar válogatott csapatkapitánya elmondta, hogy a külföldi tornákon, az olimpiát és a Bajnokok Ligája Final Fourt kivéve nem igazán lehet átérezni, hogy egy-egy ország vagy város hogy készül a nagy tornákra. "Biztos, hogy ezúttal ez másként lesz, és megmondom, engem feldob az ilyen nagy hangulat. Ki kell használni, hogy ilyen lehetőség adódik előlünk!"

Nagy Bence, a magyar válogatott játékosa elmondta, óriási motiváció, hogy – reményei szerint – telt ház előtt léphetnek pályára hazai pályán.

– mondta az Ferencváros fiatal irányítója.

A Watch Games, See More szlogent további alosztályokra osztották a szervezők, így lesznek rekreációs, gasztronómiai, és buli szekció, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

"Nagyon jó volt visszaidézni a gyerekkori szüretek hangulatát, és biztos vagyok benne, hogy finom lesz az a bor, ami majd a palackokba kerül. Ráadásul érzékelhető, hogy egyre többen várják az ilyen jellegű kiegészítő programokat, termékeket" – utalt Nagy László arra, hogy az Eb-nek lesz egy saját márkás bora is, amelynek elkészítésében ő maga is részt vett a szüret során. Dr. Bíró Szabolcs ehhez még hozzátette, hogy a borhoz hasonlóan lesz saját söre is az Eb-nek, de már alá van írva a megállapodás a Mojo fejhallgató márkával.

A személyre szabott programok, élménycsomagok összeállításában egy mobiltelefonos applikáció segíti majd a szurkolókat, akik egy-két kattintással nem csak a jegyüket vehetik meg, de koncertjegyet ugyanúgy foglalhatnak, mint rekreációs programot.

Az applikáció egyféle "digitális útlevél" lesz, amelynek segítségével a szurkolók a megvásárolt programcsomagokat egy-egy kattintással veheti igénybe. A szervezőbizottság nem is tervez fizikai formátumban, azaz papíralapú jegyárusítást. A középdöntős kör során felállítandó nyolcezer férőhelyes partisátor fellépőit tavasszal jelentik be a szervezők.

A helyszíneket illetően Budapesten és Szeged is új aréna épül, míg a debreceni Főnix Aréna teljes ráncfelvarráson fog átesni a torna kezdetére. A Ferencvárosban játszó Nagy Bence elmondta, hogy a népligeti arénát nap mint nap látja, de nagyon szeret Szeged is játszani.

"Szegedről vannak nagyon szép emlékeim, ahol legutóbb éppen a bajnoki döntőt sikerült megnyernünk. Budapesten talán egyszer léptem pályára a Papp László Sportarénában, és Debrecenben is ritkábban játszunk, de biztos, hogy mindhárom helyszínen óriási hangulat lesz" – mondta Lékai Máté.

Lékai Máté (66) a magyar válogatott legrutinosabb játékosaként is karrierje csúcsának tartaná a hazai rendezésű Eb-szereplést Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Nagyon várom, hogy az utolsó meccsünkön ezúttal ne az legyen, mint a legutóbbi (svédországi) Eb-n, amikor a szurkolók 95%-a ellenünk drukkolt, most majd mellettünk fognak állni. Ez hatalmas plusz motivációt ad, minden magyar játékos ezért fog dolgozni a következő egy évben" – mondta Nagy Bence, aki szerint egyáltalán nem lesz könnyű bekerülni a magyar válogatottba, ahová egyre több fiatal és tehetséges kézilabdázó próbál bekerülni.

– emelte ki Nagy László, akinek elmondása szerint ma már célegyenesben van a szervezés sportszakmai téren is. – Egy év múlv ilyenkor már a nyitó meccsre fogunk melegíteni, és bízom benne, hogy addigra sikerül egy igazán ütőképes csapatot összeállítani. Már a 2021-es egyiptomi világbajnoksági is arról szól, hogy a hazai rendezésű Eb-re összerakjuk a ehető legjobb magyar válogatottat."

Nagy Bence és a svéd Linus Arnesson (b) az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország-Svédország mérkőzésen a svédországi Malmőben 2020. január 21-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren

A tornára szerdán, azaz ma megkezdődik a jegyárusítás is. Belépőt egy-egy mérkőzésre, illetve csomagokban is lehet venni. A legolcsóbb jegy a csoportmérkőzésekre 3500 forintba kerül, ez alól csupán a gálaműsorral kísért budapesti nyitó mérkőzés jelent kivétel, amelyre 7900 forinttól lehet bejutni. Erre a linkre kattintva már böngészhetőek a jegyárak. Első körben a nyitó mérkőzésre, a budapesti csoportmeccsekre és az utolsó hétvégére lehet jegyeket venni. Lesz időseknek, gyerekeknek és családoknak szóló kedvezmény is.

Az Európa-bajnokságon 24 válogatott hat darab négyes csoportban kezdi meg a tornát öt nagyvárosban. Magyar részről a Budapest, Szeged és Debrecen, míg szlovák oldalról Pozsony és Kassa lesz a vendéglátó. A tornára eddig négy válogatott kvalifikált: a két házigazda mellett az előző Eb győztesének, valamint ezüstérmesének, azaz Spanyolországnak és a Horvátországnak nem kell selejteznie.

Már azt is tudjuk, hogy a magyar válogatott a B csoportban fog szerepelni Budapesten, míg Szlovákia Kassán az F csoportban játszik majd. A horvát csapat Szegeden, míg a már kijutott Németország Pozsonyban kap helyet, ahogy a csehek is, amennyiben sikerrel veszik a selejtezőt. Ugyancsak sikeres kvalifikáció esetén a szlovén válogatott Debrecenben rendezkedhet majd be.

A 12 csapatos középdöntőket Budapesten és Pozsonyban rendezik, két elődöntőt, illetve a bronzmérkőzést és az Európa-bajnokság döntőjét az épülő, 22 ezer főt befogadó új budapesti kézilabda arénában rendezik majd.