Vágólapra másolva!
Példátlan dolog, hogy szeptember végén, öt héttel a szezon kezdete előtt - az NFL és baseballévad kellős közepén - egész Amerika az NBA-ről beszéljen. Márpedig most ez történik, s hogy ez így van, arról egyes-egyedül Michael Jordan tehet. Mióta minden idők legnagyobb kosárlabdázója kedden délután bejelentette visszatérését, mintha a szeptember 11-i terrortámadásról is megfeledkezett volna az ország. A washingtoni MCI Centerben nem lesz könnyű jegyet kapni a Wizards 41, alapszakaszbeli hazai mérkőzésére.

Jordan múlt keddi - mindnyájunk által régen várt - bejelentése földcsuszamlásszerű hatással járt. Az MCI Centerben egy óra leforgása alatt négyezer szezonbérletet akartak vásárolni. E cikk megírásakor már 13 000 fölött jár az eladott bérletek száma - tavaly összesen 12 400-at értékesítettek az utolsó 15 év leggyengébb NBA-klubjánál -, s holtbiztos, hogy lapzártáig mind a 16 500 bérletes hely gazdára talál az összesen 20 674 nézőt befogadó csarnokban, az idei All-Star Game színhelyén. (4174 helyet fönntartanak a jegyvásárlók számára, tehát arról nem lehet szó, hogy a bérletesek miatt senki sem jut belépőkhöz.) Ez önmagában évi tizenhárommillió-hatszázezer dolláros bevételnövekedést jelent az elmúlt szezonban 15 557-es átlagnézőszámmal üzemelő stadionnak, 65 dolláros átlagjegyárak mellett.

Jordan nevével minden eladható

A Jordan-turné dátumai

Október 2.

Első hivatalos edzése a Wizardsszal, az észak-karolinai Wilmingtonban, az edzőtáborban (számos kiváló golfpálya van a szomszédban!)

Október 11.

A Wizards első bemutató (pre-season) mérkőzése a michigani Auburn Hillsben, a Detroit Pistons - Doug Collins edző korábbi csapata - ellen.

Október 30.

Az NBA-alapszakasz rajtja, a Wizards a Madison Square Gardenben lép fel.

November 3.

A Wizards hazai bemutatkozása, ellenfél az idei döntős Philadelphia 76ers, soraiban Allen Iversonnal, az első emberrel, aki - az 1996/97-es szezonban - megszégyenítette Jordant egy keresztátütős (crossover) csellel.

November 16.

A Wizards a Utah Jazzt fogadja. Alkalom a nosztalgiázásra Karl Malone-nal és John Stocktonnal.

December 16.

Jordan és a Wizards első útja az ország határain túlra, az ellenfél Torontóban a Raptors és Vince Carter, a 21. század "Jordanje".

Január 4.

Első mérkőzés egy bizonyos Michigan-tóparti, bikamezes csapat ellen, az MCI Centerben.

Január 19.

Jordan visszatér a United Centerbe, a "házba, amit ő épített". Saját emlékműve, visszavonultatott 23-as meze és 22 ezer összetört szívű drukker várja.

Február 10.

All-Star mérkőzés Philadelphiában. Na ki nyeri az MVP-címet?

Február 12.

Látogatás a Los Angeles-i Staples Centerben. Csók és ölelés Phil Jacksonnal és Magic Johnsonnal, ugyanez nem valószínű Shaquille O'Neallel és Kobe Bryanttel.

Április 16.

Az alapszakasz utolsó meccse, az ellenfél a New York Knicks, az "ősellenség".

Április 17.

Kezdődik a golfszezon?

A washingtoni jegybrókerek - ez az üzérek eufémisztikus elnevezése, csakhogy az Egyesült Államokban a törvény engedélyezi a sporteseményekre szóló jegyek viszonteladását - már 3000 dollárt kérnek a november 3-ai, Philadelphia elleni hazai bemutatkozásra a pálya melletti "courtside" székekért, míg a sima, mezei jegyek 100 és 400 dollár közötti áron találnak majd gazdára a szezon folyamán.

"Egy 1-től 10-ig terjedő skálán, tavaly 5-ös volt az érdeklődés színvonala a Wizards-meccsek iránt, most pedig minimum 25" - állítja a Stagefront Tickets nevű jegybróker cég tulajdonosa. Ez azonban csak a visszatérés közvetlen hatása, ennél sokkal jelentősebb lehet a járulékos haszon. Az NBA egy órával a bejelentést követően internetes honlapján már árulni kezdte a "liga hivatalos mezét", hátán a 23-as számmal, Jordan-felirattal, és potom 140 dolláros (durván 40 000 forint) áron. A Nike is napokon belül kirukkol 140 dolláros, az eredetivel megegyező minőségű, hasonmás Jordan-mezével és az alig 59,99-be kerülő (17 000 forint) Swingman fantázianevű, valamivel szerényebb kivitelű másik trikóval.

Egyes gazdasági elemzők úgy vélik, Jordan mintegy százmillió dollárt fog kaszálni a visszatérése körül kibontakozó tömeghisztériában, jórészt a Nike-nak köszönhetően, amelynek ő személyesen márkavezetője, a Jordan Brand-en keresztül. A mamutcég most tervezi a sorrendben 17., Jordan aláírásával "hitelesített" Air Jordan kosárlabadcipő piacra dobását. (A Jordan-cipők egyedül az elmúlt pénzügyi évben 300 millió dollárt hoztak a konyhára a Nike-nak.)

Kételyek és félelmek

Akadnak persze visszafogottabb vélemények is, melyek két forrásból táplálkoznak. Az egyik marketingjellegű: Jordan utolsó meccse - 1998. Június 16. - óta eltelt több mint három év, a mostani fogyasztók egy jelentős szelete, a 8-10 évesek, nem is látták őt játszani. A picit idősebbek pedig Kobe Bryant, Vince Carter, Allen Iverson, Tracy McGrady játékán "szocializálódtak",s meglehet, őket már nem vonzza annyira egy középkorú férfiú imázsa.

Ugyancsak elgondolkodtató, hogy Jordan egyetlen hagyományos üzleti partnere - Nike, Gatorade, MCI, Rayovac, Hanes - sem jelentkezett vadonatúj Jordan-reklámfilmmel a visszatérést meglovagolva. Hogy miért nem? Erre csak az egyik magyarázat, hogy egy reklámfilm kigondolása és megvalósítása átlagosan másfél millió dollárba kerül az Egyesült államokban, s mivel Jordan annyira húzta-halasztotta a bejelentést, nem mertek ekkora összeget kockáztatni - esetleg feleslegesen.

Ennél talán fontosabb visszatartó erő, hogy ma már nem tűnik minden üzleti vezető számára százszázalékos sikernek a Jordan-imidzs. Nem mindenki biztos benne, hogy jól fog szerepelni egy pocsék csapattal, nem beszélve arról, hogy azt sem garantálja senki: 39. születésnapja felé közeledve nem válik-e nevetségessé olyan fiatal "csődörök" között és ellen, mint Carter, Bryant, Iverson, Garnett, Duncan vagy éppen Shaq és Webber.

Jordan és csapata

Milyen is lesz a 2001/2002-es szezonban a szinte a lehetetlent - a playoffba jutást - megkísérlő Washington Wizards csapata? Ha egy szóval - és kíméletesen - akarunk válaszolni, akkor: tapasztalatlan. Komolyabb NBA-rutinnal csupán Christian Laettner, Popeye Jones, Loy Vaught, Hubert Davis és a negyedik NBA-idényére készülődő Dávid Kornél rendelkezik, természetesen Jordan mellett. A valószínű kezdőötösben a Los Angeles Lakersből szerződtetett mélynövésű védekező specialista, a legutóbbi döntőben Iverson életét is megkeserítő Tyronn Lue lehet az irányító, dobóhátvédben Richard Hamilton és Courtney Alexander küzd egy helyért, Jordan - szerényebb gyorsasággal és rugókkal, viszont megnövekedett testi erejével - előrerukkol alacsonybedobónak, magasbedobóban az idei draft első helyezettje, a 19 éves, 211 centis Kwame Brown vár bevetésre, a center pedig a szép jövő előtt álló Jahidi White lehet. Brownról csak annyit: egy évvel született azelőtt, hogy Jordan 1983-ban a North Carolina University színeiben bedobta volna első történelmi kosarát, az NCAA-döntő megnyerését eredményező találatot.

Bizony, aligha hasonlítható az 1996-98 közötti Chicago Bulls, Jordan utolsó csapata - "mellékszereplőihez": Scottie Pippen, Ron Harper, Dennis Rodman, Luc Longley, Toni Kukoc. Viszont 1984-ben, amikor hősünk először debütált a Bulls együttesében, egy olyan gárdát vett át, amely az előző szezonban mindössze 27 meccset nyert, s azonnal bevitte a playoffba az együttest. Hogy vajon most is sikerül-e neki ez a bravúr az elmúlt másfél évtized leggyengébb gárdájával, az több mint kétséges.

Dávid ismét Jordannel?

A címbeli kérdőjel csupán azért indokolt, mert pillanatnyilag még nincs információnk arról, vajon alá is írták-e Dávid Kornéllal a Washington Wiozards illetékesei azt az egyéves, nem garantált szerződést, amely Jordan csapattársává teszi az NBA ez idáig egyetlen magyar kosarasát. Kornél múlt szerdán utazott ki az Államokba, ahol - ha minden jól megy - október 2-tól az észak-karolinai Wilmingtonban a csapat edzőtáborában igyekszik kiharcolni a kerettagságot.

Dávid a nyáron szakított eddigi amerikai ügynökével, a többek között Toni Kukocot is képviselő Herb Rudoyjal, és egy másik - egyelőre még titokban tartott - irodával kötött szerződést. A jelek szerint megérte, mert már szinte mindnyájan, beleértve Kornélt is lemondtunk az újabb NBA-meghívásról. Aminek azért is lehet különös jelentősége, mert négy NBA-szezont követően az illető játékosnak jár a nem is elhanyagolható összegű NBA-nyugdíj.

Márpedig Kornélnak ez lenne a negyedik évadja a világ legszínvonalasabb ligájában.

Honfitársunk külön pechje, hogy az új Wizards talán az ő természetes posztján, magasbedobóban a legerősebb, elég csak a szupertehetségnek tartott Kwame Brownt vagy az 1992-es, barcelonai első Dream Teammel olimpiai bajnokságot nyert Christian Laettnert említeni. Szóba jöhet így hát a centerben vagy - Jordan egyik lehetséges cseréjeként - az alacsonybedobóban való szereplés is. Egyik poszt sem idegen Dávidtól.

Ch. Gáll András

Korábban: