Häkkinen: Verstappen Péreznek köszönheti az azeri sikert

Forma-1, Sergio Pérez, Max Verstappen, Azeri Nagydíj 2022, futam
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 12: Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing and Second placed Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing talk after the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on June 12, 2022 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Huszonegy pontra nőtt Max Verstappen előnye a világbajnoki pontverseny élén – ha az első két helyen fordítva értek volna célba a Red Bullok, Sergio Pérez hátránya most csak hét pont lenne. Márpedig Mika Häkkinen szerint a holland hálás lehet a csapattársának, hogy ő nyer(het)te meg az Azeri Nagydíjat.

A kétszeres világbajnok finn a szokásos futamértékelőjében kitért arra, hogy nem lett volna ilyen könnyed sikere Verstappennek, ha a csapat nem utasítja arra a mögötte haladó Pérezt, hogy ne harcoljon a győzelemért a címvédővel. A mexikói a szabadedzéseken és az időmérőn is csapattársa előtt végzett, majd az első kanyartól kezdve a 15. körig vezette is a versenyt. Ekkor előzte meg őt a holland, miután a fülére szóltak, hogy csata nélkül engedje őt el – Pérez pedig hasonlóan a Spanyol Nagydíjhoz, ezúttal is teljesítette a kérést.

mondta Häkkinen. – A Red Bull előnye, hogy két győztes típusú pilótája van, míg a Ferrari szenved Carlos Sainz sorozatos balszerencséje és Charles [Leclerc-rel] szembeni tempóhiánya miatt."

Verstappen mindenkinél (még Sebastian Vettelnél is több, mint fél évvel) fiatalabban érte el a 25. futamgyőzelmét vasárnap, Pérez pedig a második helyre kapaszkodott fel a világbajnoki összetettben, amivel

a 2011-es Belga Nagydíj óta először áll két red bullos pilóta a pontverseny első két helyén.

Häkkinen a mexikóit tovább méltatta, hiszen a 32 éves pilóta már most annyi győzelemnél és dobogónál tart a szezonban, amennyit a tavalyi szezonban összesen szerzett.

– véli a finn, aki szerint ha a Ferrari nem javítja ki villámgyorsan a megbízhatósági problémáit, akkor már nem lesz visszaút számukra a Red Bull ellen. – A monacói sikerét követően megérkezett Bakuba, két szabadedzést megnyert, és mindhármon [valamint az időmérőn is] megelőzte Maxet. Majd Charles mögül, a második helyről átvette a vezetést – ez mind azt mutatja, hogy mennyire bízik önmagában és az autóban."