Vágólapra másolva!
Lando Norris nyerte a Forma-1-es Kínai Nagydíj pénteki sprintidőmérőjét, noha először a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elvette a végül győzelmet érő körét. A McLaren csapatfőnöke elárulta, miért történhetett a kör elvétele, majd visszaadása.

A 8 perces SQ3-ban lágy abroncsok helyett átmeneti esőgumik kerültek fel az autókra, ugyanis rákezdett az eső a Kínai Nagydíj sprintidőmérőjének hajrájában. A körök így aztán tele voltak kicsúszásokkal és körelvételekkel, Lando Norris részéről mind a három körét elvette az FIA – ám végül az utolsót visszaadta, ez pedig rajtelsőséget jelentett a brit pilóta számára a sprintfutamra. Az FIA különös döntésére a McLaren csapatfőnöke adott magyarázatot.

Forma-1, Kínai Nagydíj 2024, Lando Norris
Lando Norris nyerte a Kínai Nagydíj sprintidőmérőjét
Fotó: PEDRO PARDO / AFP

„Szerintünk ez azért történhetett, mert a megelőző körben elhagyta a pályát az utolsó kanyarban, és 

úgy gondolhatták, hogy ennek hatása van a következő körre is, mellyel a pole-t megszerezte. De az a kör teljesen tiszta volt, semmi gond nem volt vele, és az FIA magától adta vissza a kört 

nyilatkozta Andrea Stella a Sky Sportsnak, majd hozzátette, nem jelentett előnyt Norris számára a pályaelhagyás. – Ha ott elhagyod a pályát, akkor lassabb leszel, így Lando gyakorlatilag mintegy három tizedet veszített ezzel.”

Niels Wittich versenyigazgató jegyzeteiben valóban nem szerepelt az, hogy törölni kell az adott kört, ha az előtte lévő kör végén valaki elhagyta a pályát az utolsó kanyarban. Norris 1:57,940-es ideje tehát végül elsőséget ért bő 1,2 másodperccel Lewis Hamilton és Fernando Alonso előtt.

A Kínai Nagydíj hétvégéje magyar idő szerint szombaton 5 órától a 19 körös sprintfutammal folytatódik. Szombaton 9 órától a vasárnapi verseny rajtrácsát meghatározó időmérőt rendezik, az 56 körös futamra pedig vasárnap, magyar idő szerint 9 órától kerül majd sor.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek