Vágólapra másolva!
Várhatóan 750 000 font lesz Ayrton Senna Forma-1-es autójának kikiáltási ára a londoni Bonhams & Brooks aukciós házban sorra kerülő árverésen.

A háromszoros világbajnok pilóta a Lotus klasszikus fekete-sárga színeiben indult el a világhírnév felé. A brazil versenyző az eladásra kerülő autóval hét versenyen futott az 1986-os szezonban. A kilométeróra 2800 mérföldet mutat, a motor 1100 lóerős, és az autó végsebessége 215 mérföld. Szakértők szerint 700 000 és 1,1 millió font között lehet az ára a versenygépnek, de ezt minden bizonnyal a gyűjtők fogják eldönteni. A Lotus augusztus 25-én kerül kalapács alá, a háromnapos Silverstone-i Történelmi Fesztivál alatt.

A brazíliai születésű pilóta négyévesen gokartversenyzőként kezdte a pályafutását, később pedig legendává nőtte ki magát. Háromszor - 1988-ban, '90-ben és '91-ben - nyert világbajnokságot. Forma-1-es karrierje alatt százhatvanegy Grand Prix-n indult, és negyvenegyszer állt a dobogó tetejére. Pályafutásának szomorú véget vetett a sors, 1994-ben az imolai pályán, a Tamburello kanyarban életét vesztette. Senna heves és könyörtelen versenyző hírében állt, aki sokszor kockáztatott a sikerért.

Kovács Iván

(Sztár Sport)

Korábban: