Vágólapra másolva!
A korosztályos világbajnokságon már csak négy csapat van versenyben, hiszen a negyeddöntőket is lejátszották. A legjobb négybe kerülésért lebonyolított mérkőzések nem múltak el meglepetés nélkül, búcsúzott például a nagy esélyesnek tartott Brazília, és az is biztossá vált, hogy a fináléban lesz afrikai csapat, lévén hogy az elődöntőben Nigéria és Burkina Faso találkozik majd.

Az első két negyeddöntőt még vasárnap este rendezték, és itt rögtön rangadóra került sor, hiszen Brazília ellenfele Franciaország volt. Az európaiak kihúzták a brazil gárda méregfogát azzal, hogy Hassan Yebda és Stephen Drouin személyében két védekező középpályást is a pályára küldtek, így a selecao hagyományos, sok passzból álló játékstílusa nem tudott érvényesülni. A brazilok jobb híján előreívelt labdákkal igyekeztek játékba hozni szélsőiket, de ez nem vezetett sok eredményre.

A gallok taktikája tehát bejött, mint ahogy a franciák gólvágója, Sinama Pongolle is megszerezte a maga gólját: a Le Havre támadója, akiért a Liverpool és az Arsenal versenyez, a 38. percben volt eredményes. A csatárnak ez már a nyolcadik találata volt a vébén, és ezzel beállította a német Marcel Witeczek még 1985-ben felállított rekordját. Sinama Pongolle klubtársa, Le Garrec sem akart kollégája mögött elmaradni, két perccel később ő is beköszönt, így a szünetben a franciák előnye már két gól volt. A dél-amerikaiak kétségbeesetten támadtak, és amikor húsz perccel a lefújás előtt Alberoni szabadrúgása a hálóban kötött ki, ismét felcsillant előttük a remény. Az egyenlítés azonban nem sikerült, így a címvédő kiesett.

A nap másik találkozója sokkal hamarabb eldőlt, hiszen az előző világbajnokság ezüstérmese, Ausztrália nem jelentett komoly ellenfelet Nigéria számára. A Szuper Sasok öt gólt rámoltak be az egyébként remekül védő auszi portásnak, Nathan Coe-nak, és a fesztiválból Femi Opabunmi mesterhármassal vette ki a részét.

Mali ellen az argentin csapat számított esélyesnek, de a dél-amerikaiak csak nagy nehézségek árán tudták legyőzni afrikai ellenfelüket. A vezetést ugyanis Mali szerezte meg még az első félidőben Diarra fejesével, és bár Rodríguez szinte azonnal kiegyenlített egy szabadrúgást követően, az afrikaiaknak sokkal több helyzetük volt a mérkőzés folyamán. A 62. percben Bakary Coulibaly az üres kapuba nem tudott betalálni, Lassan Diallo pedig három ziccert is elhibázott.

A csatár ráadásul a 75. percben megkapta második sárga lapját, így Mali emberhátrányban játszotta végig a hátralévő időt. Ennek ellenére két minutával a lefújás előtt megint előttük adódott lehetőség, ám Souleymane Dembele hatalmas helyzetben kapu mellé fejelt. Következhetett tehát a hosszabbítás, ahol az aranygólt az argentinok szerezték meg: a mali kapus, Mamadou Traoré rosszul jött ki egy előreívelt labdára, és a dél-amerikaiak cserejátékosa, Mauri Fanari a kapu előtti kavarodás után a hálóba helyezett.

A hétfői nap másik negyeddöntője már kevesebb izgalmat hozott, hiszen Burkina Faso a második félidőben szerzett két góllal simán nyert Costa Rica ellen. Az első félidőben még a közép-amerikaiak előtt is adódott lehetőség, ám Kontougomde nagy bravúrral kivédte Mille lövését, és a szünet után már csak az afrikaiak voltak a pályán. Győzelmük azt jelenti, hogy az elődöntőben megismétlődik a tavalyi korosztályos Afrika Kupa fináléja, ahol Nigéria 3-0-ra nyert Burkina Faso ellen.

Brazília - Franciaország 1-2
Dwight Yorke-stadion, 7500 néző
gól: Alberoni (70.), ill. Sinama Pongolle (38.), Le Tallec (40.)
Nigéria - Ausztrália 5-1
Dwight Yorke-stadion, 7500 néző
gól: Opabunmi (11-esből 24., 69., 79.), Mohammed (81.), Temile (85.), ill. Engele (86.).
Argentína - Mali 2-1, hosszabbítás után
Marabella, Manny Ramjohn-stadion, 8000 néző
gól: Rodríguez (38.), Fanari (96.), ill. Diarra (35.)
kiállítva: L. Diallo (75.).
Costa Rica - Burkina Faso 0-2
Marabella, Manny Ramjohn-stadion, 8700 néző
gól: Gorogo (56.), Sanou (84.).

Az elődöntő párosítása: Argentína - Franciaország, Burkina Faso - Nigéria