Vágólapra másolva!
Az olasz labdarúgó-bajnokság 26. fordulójában a Milan Kaká góljával 1-0-ra legyőzte a városi vetélytárs Internazionalét, és ezzel amellett, hogy megőrizte első helyét a tabellán, megszakította a kék-feketék tavaly május óta tartó veretlenségi sorozatát. A Juventus hazai pályán könnyedén verte a Sienát, így a torinóiak azonos pontszámmal állnak a Milannal, a Bajnokok Ligája-indulásért küzdő klubok csatáját a Palermo nyerte az AS Roma ellenében, pedig a fővárosiak a 73. perctől emberelőnyben futballozhattak.

Nem mondhatni, hogy felülmúlhatatlan élményt jelentett volna a Juventus-Siena mérkőzés első fél órája, ám a 36. percben a hazaiak minden bizonnyal a forduló legszebb találatával nyújtottak kárpótlást az addigiakért: Zalayeta remekül játszotta magát tisztára a jobboldalon, majd pontosan gurította a labdát középre, ahol az érkező Del Piero a kapunak háttal állva - á la Rabbah Madjer - a hálóba sarkazott.

Az 50. percben növelte előnyét a Capello-csapat: egy jobb oldali szöglet után Emerson 10 méterről bólintott kapura, a földről felpattanó labdát Manninger már csak a hálóba tudta segíteni.

A 63. percben Emerson lerántásáért büntetőhöz jutott a Juve: Del Piero a jobbra vetődő kapus mellett a kapu kezpébe lőtt, kialakítva a 3-0-s végeredményt, s véget vetve a torinóiak kisebb hullámvölgyének.

Érdekesség, hogy a Cagliari háromszor is vezetést szerzett a sereghajtó Atalanta ellen, de a bergamóiak mindannyiszor egyenlítettek, így egy pontot elvihettek Szardíniáról.

Az esti mérkőzésen biztatóan kezdett az Inter és a Milan, a negyedik percben a piros-feketék kerültek először helyzetbe, ám a Kaká labdájával kilépő Rui Costa ballal gyatrán lőtt, Toldónak nem volt nehéz dolga. Öt perccel később adódott az első komolyabb lehetőség az Inter előtt, Kaladze Martins elől mentett, de éppen így hozta helyzetbe Vierit, aki azonban hosszan vette át a labdát.

Az első félidő hátralévő részében az óvatoskodás és a taktikázás miatt nem kerültek helyzetbe a csapatok, Mihajlovic és Favalli löketénél sem kellett bravúrt bemutatnia Didának, nem úgy Verón sistergős bombájánál, amit a léc alól szedett ki a szünet előtti utolsó pillanatokban.

A második játékrész hasonló forgatókönyv szerint zajlott, mint az első, a Milan átengedte a területet, de az Inter nem talált rést a Nesta vezérelte védelmen, így többnyire a középpályán gyűrték egymást a csapatok.

Aztán a 74. percben vezetést szerzett a Milan: egy szögletet követően Cordoba elfelejtette a védők alapszabályát, és középre fejelte ki a labdát, még ez sem lett volna probléma, ha Martins nem csúszik el, így azonban Gattuso szabadon lőhetett 17 méterről, és a nem túl helyezett lövésbe a kapu előtt ólálkodó Kaká úgy tette bele a lábát, hogy az eldőlő Toldo mellett a kapu közepébe gurult.

Mancini hirtelen felindulásból behozta Emrét, majd Adrianót és Van der Meydét, két esetben sikerült is eljutni a Milan kapujáig, ám először Dida védte Vieri gurítását, majd Costacurta vágta ki a labdát Martins elől. Az 1-0-s Milan-diadal azt jelenti, hogy az Inter első vereségét szenvedte el az idei szezonban, és minden sorozatot figyelembe véve 40 mérkőzés után kapott ki újra tétmeccsen.

A Milan-drukkerek pedig a három pont mellett két dolognak örülhetnek, ez volt a 100. győzelem az ősi rivális ellen, ráadásul ezzel ismét vezetik a tabellát, igaz, mindössze egyetlen góllal előzik meg a Juventust.

Serie A, 26. forduló:
Bologna - Livorno 0-0

Cagliari - Atalanta 3-3 (2-1)
gól:
Langella (10.), Esposito (43.), Abeijon (68.), illetve Sala (17.), Makinwa (61.), Marcolini (92., 11-esből)
piros lap: Abeijon (91.)

Juventus - Siena 3-0 (1-0)
gól:
Del Piero (35., 63., utóbbit 11-esből), Emerson (50.)

SS Lazio-AC Parma 2-0 (1-0)
gól:
Oddo (19., 11-esből), A. Filippini (90.)

Lecce - Messina 1-0 (0-0)
gól:
Bjelanovic (86.)
piros lap: Donati (82., Messina)

Palermo - AS Roma 2-0 (0-0)
gól:
Brienza (54.), Toni (90.)
piros lap: Barone (73., Palermo)

Reggina - Chievo 1-0 (1-0)
gól:
Nakamura (41.)

Internazionale - Milan 0-1 (0-0)
gól: Kaká (74.)

[origo] / MTI