Vágólapra másolva!

Optikai csalódás áldozata a partjelző

A labdarúgás egyik legtöbbet vitatott témája a lesszabály, illetve annak alkalmazása. Szinte nincsen olyan mérkőzés, amikor a játékosok nem reklamálnak a partjelzőnél, vagy mert az felemelte a zászlaját és beintette a lest - ilyenkor a csatárok azok, akik nem értenek egyet a döntéssel -, vagy pedig azért, mert a derék asszisztens nem emelte fel a zászlaját, és tovább engedte a játékot - ilyenkor persze a védők kelnek ki magukból.

Nos, egy kizárólag tudományos alapon nyugvó kutatás szerint a labdarúgók és a szurkolók jobb, ha beletörődnek, hogy a játékvezető-asszisztensek tévednek. A holland Vrije Egyetem kutatócsoportja négy bajnoki szezon, illetve az 1998-as világbajnokság kétszáz vitatott esetét vizsgálta meg videofelvételek alapján, és további négyszáz szituációt maguk is előállítottak három partjelző segítségével.

A kutatás végeredménye tulajdonképpen semmi váratlant nem hozott: kiderült, hogy képtelenség mindig pontosan követni a támadásokat, mivel a labdarúgás egy dinamikus, rendkívül gyors helyváltoztatásokon alapuló sportág, és még a legjobb partbíró sem tud lépést tartani egy gyors kontratámadással.

Márpedig ha így áll a helyzet, és a játékvezető-asszisztens nincsen az utolsó védő vonalában a döntő passz pillanatában - akinek a helyzete eldönti a les kérdését -, óhatatlanul is fennáll a tévedés lehetősége, már csak az optika törvényei alapján is.

A kutatás vezetője, Raoul Oudejans professzor egy mérleg leolvasásához hasonlította a dolgot: ha nem pontosan a mutató felett áll az ember, akkor valótlan adatot lát. "Egész egyszerűen arról van szó, hogy a partjelző optikai csalódás áldozata lesz, retinájára valótlan kép vetül, ha nem helyezkedik pontosan vonalban" - fejtette ki Oudejans.