Vágólapra másolva!
Ferran Soriano, a Manchester City ügyvezető igazgatója, és a Bayern München egykori klasszisa, Mehmet Scholl is dolgozott Louis van Gaallal. Mindketten arra figyelmeztetik a Manchester Unitedet, hogy bár a holland vérprofi és hatékony edző, de a munkastílusát nehéz elviselni, és ez komoly problémákhoz vezethet, még Wayne Rooney sincs biztonságban. 

Louis van Gaal jelenleg a holland válogatott szövetségi kapitányaként dolgozik, de egybehangzó angol lapértesülések szerint a jövő héten, valószínűleg szerdán a Manchester United bejelenti, hogy a nyártól ő veszi át a klub irányítását.

Van Gaal 2009 és 2011 között a Bayern München edzőjeként dolgozott, ahol szoros munkakapcsolatban állt Mehmet Scholl-lal, aki akkor a Bayern tartalékcsapatát vezette. Scholl szerint a holland tréner felkészültsége kifogástalan, egyenesen zseninek nevezi, aki minden klubbal képes jó eredményeket elérni, de emberként borzalmas nehéz természete van.

Louis van Gaal, jelenleg még a holland válogatott szövetségi kapitányként Forrás: AFP/ANP


"Van Gaal szigorú és kőkemény edző. A játékosoknak egy esélye van: követni az utasításokat, egyébként repülnek a kezdőből. Egy klub keretében 25-28 játékos van, Van Gaal mindig azt a 14-16-ot keresi, akik vakon követik. Jó motivátor, de messze nem ebben rejlik az igazi ereje" – nyilatkozta a MU várható edzőjéről a jelenleg TV-s szakértőként dolgozó Scholl a Guardiannek.

"A nagy sztároknak nem könnyű az életük mellette, ugyanakkor zseniálisan bánik a fiatal tehetségekkel. Van Gaal a pályán van elemében, az edzéseken és a meccsek után is rengeteget lehet tanulni tőle, ez pedig kíváncsivá teszi a játékosokat, többet és többet akarnak tőle tudni. Biztos vagyok benne, hogy már az első naptól hatalmas fordulatot hoz majd a MU életében. Mindig a labdabirtoklásra épít, magához ragadja a kezdeményezést. Úgy vélem, a jelen helyzetben ő a tökéletes választás a United számára, és az eredmények sem maradnak majd el, ő az egyik legjobb edző, akivel valaha találkoztam" – állítja Scholl.

Ugyanakkor abban már messze nem biztos, hogy Van Gaal hosszú éveken keresztül az Old Traffordon dolgozik majd.

"Nem tűr beleszólást a munkájába, és nehéz megfelelni az elvárásainak. Mindent felforgat majd a Unitednél, és azt akarja, hogy a játékosok tanuljanak valamit minden egyes áldott nap. Idegesítő? Nem. Fárasztó? A végletekig. Van Persie-nek például nem lesz ezzel problémája, hiszen holland válogatottként ő ugyanezeket hallja gyerekkora óta, neki nagyon jót tehet Van Gaal. Rooneyval kapcsolatban már más a helyzet, ő kiforrott játékos, de az új edző egészen mást fog tőle kérni, mint korábban bárki, és ez nemcsak játékosként, de emberként is óriási kihívás lesz a számára. Ez vezetett szakításhoz a Bayernnél is: az önkényuralom, és az új dolgok hajszolása" – zárta mondandóját az egykori 36-szoros német válogatott.

Osztja véleményét a Manchester City ügyvezető igazgatója, Ferran Soriano is, aki a Barcelonánál töltött évei alatt kapott ízelítőt Van Gaal munkájából. Ő is azt hangsúlyozza, hogy a holland mesterrel két dolog jár együtt: az eredmény és a konfliktus.

"Ha vezetőként rosszul bánsz az emberekkel, ők azt megjegyzik maguknak, és egy nap, amikor hibázol, kicsinálnak. Számos klubnál láttam már ezt. Van Gaal roppant eredményes edző, de vezetési módszerei erősen megkérdőjelezhetők. Emiatt került sor a szakításra a Barcelonánál is" – emlékszik vissza Soriano, aki alapvető konfliktushelyzetnek és érdekellentétnek írja le Van Gaal csapataihoz fűződő viszonyát.

"Ha van valami, amit megtanultam a futballban az az, hogy a vezető dolga borzasztó nehéz. A vezetési stílusod pedig a csapat igényeihez kell igazítani, nem a saját karakteredhez. Nem az a lényeg, hogy te milyen vagy, hanem az, hogy a csapatnak milyen vezérre van szüksége. Az emberek azt hiszik, az a jó vezető, akinek határozott elképzelései vannak, és erős egyénisége. Én meg azt mondom: a jó vezető hallgat a csapatra, megérti, mire van szüksége a játékosoknak, és részben ahhoz idomul".

Soriano abban is egyetért Schollal, hogy Van Gaal rövidtávon nagyszerű megoldás, de nem könnyű éveken keresztül elviselni.

"Rettenetesen kemény, makacs ember. Az emberek nem szokták szeretni, de őt nem is ez érdekli, hanem a győzelem. Abban pedig nagyon jó. Csakhogy egy nap, amikor elmaradnak az eredmények, mindenki, akin átgázoltál, egyszerre vág vissza, és akkor halott vagy. Magányos akcióhősök csak a moziban vannak, az életben nem" – figyelmeztet a City ügyvezetője.

Már arról is megindultak a találgatások, ki lehet Van Gaal első igazolása, és állítólag újra szívesen dolgozna Thomas Müllerrel, a Bayern München támadójával, akinek 2009-ben ő adott először játéklehetőséget a bajorok felnőtt csapatánál.