Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában szerdán este 19 órától a Ferencváros a horvát bajnok Dinamo Zagrebet fogadja a Groupama Arénában. Éppen úgy, mint egy évvel ezelőtt, amikor a Dinamo 4-0-ra győzött az Üllői úton és tovább jutott a playoff körbe. Az esélyek most talán már nem annyira egyértelműek, a magyar bajnok mögött már van egy óriási bravúr (a Celtic kiverése), míg a horvátok háza tájáról bizonytalan hírek érkeznek. Egy valami viszont biztos: a találkozó mindkét csapat számára hatalmas jelentőséggel bír.

Szinte napra pontosan a Ferencváros, mára már legendává nemesedett, zürichi győzelme után, ami a mai napig az egyetlen, magyar csapat által a Bajnokok Ligája főtábláján aratott diadal, a zöld-fehérek újabb lépést tehetnek egy csoportkörös szereplés felé. De még mielőtt ebbe beleélnénk magunkat, gyorsan írjuk le ide, hogy a szerdai ellenfél a – kis túlzással örökös – horvát bajnokcsapat, a Dinamo Zagreb lesz. Pontosan úgy, ahogy az előző BL-kiírás ugyanezen szakaszában, csakhogy most nem lesz zágrábi meccs (ami 2019 augusztusában 1-1 lett), a csapatok egyetlen mérkőzésen, éspedig a Groupama Arénában döntenek a továbbjutásról. Hogy ez kinek jó a tavalyi 0-4 után, az majd kiderül.

Szavazzon!

Mit vár a Ferencváros-Dinamo Zagreb BL-selejtezőtől?

A harmadik fordulóig azonban el is kellett jutni, ami egyik csapat számára sem volt könnyű feladat, a Dinamónak pedig különösen meg kellett izzadnia a budapesti látogatás lehetőségéért.

Út a harmadik fordulóig

A Ferencváros hazai pályán, a svéd Djurgardens IF ellen kezdte a selejtezősorozatot, és a két gólt szerző Tokmac Nguen vezérletével 2-0-ra legyőzte a svéd bajnokot.

Legyőzte a svéd bajnokot, továbbjutott a Ferencváros a Bajnokok Ligájában

A Ferencváros a svéd Djurgarden csapatát fogadta a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében. Szergej Rebrov csapata magabiztosan, mondhatni simán nyert 2-0-ra, Tokmac Nguen két góljával. A következő körben a Fradira a skót Celtic vár majd idegenben, abban a párharcban is egy meccs dönt majd. A Ferencváros csapata szerda este kezdte meg szereplését a nemzetközi kupák 2020-21-es kiírásában.

A találkozón azonban nem csak a norvég csatár remekelt: az egész csapat kiválóan játszott, esélyt sem adott a svédeknek, akik pedig nagyon dörzsölték a tenyerüket a sorsolást követően. Működött a letámadás, a labdaszerzésekből indított támadások, és a kontrák is. A különbség lehetett volna nagyobb is, de ne legyünk telhetetlenek: tovább kellett jutni, ez volt a legfontosabb.

"Próbáltunk türelmesen várni, és, amikor lehetőségünk nyílt, akkor kihasználtuk a hibáikat. Most már nem örülnek annyira a sorsolásnak" – foglalta össze a találkozót a Ferencváros válogatott védője, Botka Endre.

Ha a Djurgarden örült, akkor ugyanez elmondható volt a második körben a Fradi útjába kerül skót bajnokról, a Celticről is. A glasgow-iak rutinos BL-szereplők, a 2001-02-es kiírás óta tizenegy alkalommal szerepeltek a főtáblán, utoljára azonban ez a 2017-18-as szezonban jött nekik össze, azaz nagy önbizalommal várták és kissé talán alá is becsülték a Ferencvárost.

Szergej Rebrov talán már tudja, hogy állíthatja meg idén a Fradi a Dinamót Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

„Komolyan felkészülünk a Celtic ellen is. Egy meccsen bármi megtörténhet, nagyon komolyan gondolom, hogy nem kell félnünk a Celtic ellen sem. Elég a tavalyi, idegenbeli Dinamo Zagreb elleni meccsre gondolni, ezúttal sem lesz rajtunk teher, hasonlóan szeretnénk majd felfogni azt a meccset is, és akkor bármi megtörténhet" – vetítte előre a svédek elleni találkozó után Szergej Rebrov, hogy a Fradi nem azért utazik Glasgow-ba, hogy a Celtic örömjátékához asszisztáljon.

Glasgowban Sigér Dávid 7. percben lőtt bombagólja a szakadó esőben is hideg zuhany volt a skótoknak, akik képtelen voltak kibontakozni, ritmustalan és ötlettelen támadójátékuk a csak a félidő hajrájában jelentett veszélyt Dibusz Dénes kapujára. A második játékrész elején ugyan Ryan Christie góljával egyenlített a Celtic, de mintha azt hitték volna, hogy döntetlennel is továbbjuthatnak. Aztán megint jött egy Tokmac-gól, a skótok pedig az utolsó negyedórában már hiába szorították be teljesen a Fradit, nem tudtak egyenlíteni. A Ferencváros talán az egész selejtezősorozat legnagyobb bravúrját és meglepetését szolgáltatva idegenben győzte le 2-1-re a Celticet.

Szenzációs bravúr: a Fradi idegenben jutott tovább a Celtic ellen a BL-ben!

A Bajnokok Ligája selejtezőkörének második fordulójában a Ferencváros fantasztikus játékkal 2-1-re győzött a párharc favoritjának tartott Celtic Glasgow otthonában, ezzel továbbjutott a harmadik fordulóba. Sigér Dávid már a hetedik percben megszerezte a vezetést egy bombagóllal, majd a skótok a második félidő elején egyenlítettek.

"Sokkal jobb csapat a Celtic, ez kicsit a pályán is érződött, de most más oldalunkat is meg tudtuk mutatni. Nagyot küzdöttünk, próbáltuk egymást segíteni futással, kommunikációval, a nézők nélkül hallottuk is egymást, talán ez is segített. Nagyon hatékonyak voltunk, ami nem volt helyzet, onnan is gólt tudtunk szerezni" – mondta a lefújás után Sigér Dávid.

Jól emlékeznek egymásra

A selejtező második körében kapcsolódott be a küzdelmekbe a Dinamo Zagreb, amelyikre rögtön egy könnyűnek nem nevezhető túra várt a román bajnok, CFR Cluj otthonába, Kolozsvárra. A találkozó pedig pont olyan nehéz lett, amilyen az első pillanattól fogva látszott. A Dinamo kétszer vezetett, a kolozsváriak kétszer egyenlítettek, másodszor a 93. percben. A Dinamo az 51. perctől emberhátrányban játszott, de jól mutatja a csapat mentális erejét, küzdeni tudását és rutinját, hogy így is eljutottak a tizenegyesekig, a szétlövést pedig 6-5-re megnyerték, és továbbjutottak.

A harmadik kör sorsolása szinte papírforma volt: a magyar foci BATE- és Ludogorec-szériája után nem is lehetett kérdés, hogy a Fradi egy év elteltével újra a Dinamóval kerül párba.

– mondta még a Djurgarden ellen mérkőzés után Botka Endre a Dinamo elleni a tavalyi párharcra utalva, amit részben az európai rutin hiánya miatt veszített el a Ferencváros. Mintha a jövőbe látott volna a válogatott védő.

A Fradi csapatkapitánya, Lovrencsics Gergő pedig így nyilatkozott a sorsolás után: "Abban a pillanatban, hogy a sorsolásnál megkaptuk a horvát csapatot,

A Dinamo több meghatározó játékosát is elveszítette, azonban továbbra is erős csapat, de ezúttal jobb esélyeink lesznek a továbbjutásra, mint egy évvel ezelőtt."

Lovrencsics Gergő (balra) idén is pályára léphet a két csapat meccsén, Dani Olmo (7) azonban már nem lesz ott a Groupama Arénában Fotó: Hirling Bálint - Origo

A találkozót megelőző sajtótájékoztatón Rebrov hangsúlyozta, hogy bár feltérképezték az ellenfelet, és tudják, hogy nagyon jó támadóik vannak, a Fradinak, ahogy a Celtic ellen is, csak a saját játékára kell összpontosítania, és hinnie kell magában.

"Természetesen erős csapatról van szó, de, ahogy a Celtic ellen, úgy most is azt modntam hogy hinnünk kell magunkban. Ezúttal egy mérkőzésen dől el a továbbjutás, nagyon kell koncentrálnunk,

És talán ezt érzik a horvátok is, akik a svédekkel és a skótokkal szemben sokkal óvatosabban nyilatkoztak a sorsolás után.

Igaz, tavaly is ez volt a helyzet, és mi jutottunk tovább, szóval jól emlékszünk a budapesti meccsre. Hiszek a Dinamo erejében és a továbbjutásunkban" – mondta Dominik Livakovic, a csapat horvát válogatott kapusa.

Több csapattársa is megerősítette, hogy szerették volna elkerülni a Fradit, ugyanakkor mindannyian leszögezték, a párharcnak ezúttal is a Dinamo az esélyese.

Veszteségek és vírushelyzet

Az a Dinamo, ahol az elmúlt hónapok, sőt az elmúlt napok sem feltétlenül a legjobb hangulatban teltek. A téli átigazolási időszakban távozott a csapat legjobb játékosa, a spanyol válogatott Dani Olmo, aki a BL-elődöntős RB Leipzig játkosa lett. Majd pedig jött a koronavírus-járvány, ami kezdettől fogva megviselte a csapatot. Áprilisban a beharangozott fizetéscsökkentést (bére egyharmadáról kellett volna lemondania) elutasító Nenad Bjelica vezetőedzőt és teljes stábját rúgta ki a klubvezetés. A vezetőedző helyére május közepén Zoran Mamic ülhetett le.

A járvány nyár végi újraindulása pedig már konkrétan is elérte a csapatot: a montenegrói U21-es válogatott, Stefan Milic fertőződött meg, akit elkülönítettek a kerettől, ugyanakkor a csapat többi játékosa nem vonult karanténba, ami legalábbis megkérdőjelezhető döntés volt... Az ügyben továbbra is vannak homályos foltok, csak remélni tudjuk, hogy ezek nem okoznak a későbbiekben problémát.

A csapat játékán a fentiek mindenesetre nem látszanak meg: négy forduló után hibátlanul, 12 pontot szerezve, 13-2-es gólkülönbséggel vezetik a horvát bajnokságot (HNL 1), és már két közvetlen riválisnak tekinthető (valójában persze egyik sem az) csapatot, az Osijeket és a Hajduk Splitet is legyőzték.

A Fradinál is adott a jó forma

Szergej Rebrov sem panaszkodhat a magyar bajnok formájára. A két BL-siker mellett a bajnokságban három meccs után 7 pont van a csapat neve mögött, a hétvégi, Paks elleni meccsen pedig az 5-0-s győzelemmel a gólkülönbséget is sikerüt tetszetőssé tenni.

Sigér Dávid szerint egészséges önbizalmat kell adjon a Celtic legyőzése Fotó: Koncz Márton - Origo

Sigér Dávid, a Ferencváros válogatott középpályása gólt szerzett egy évvel ezelőtt a zágrábi 1-1-es mérkőzésen, és amondó, hogy az akkori hazai vereségből még erőt is lehet meríteni: "Akik akkor pályára léptek, azoknak van egy plusz motivációjuk" – mondta, hozzátéve, nagyon fontos lesz, hogy a Fradi minden játékosának jobban kell akarnia a győzelmet, mint a vele szemben álló horvát riválisának.

Nagyon fontos megjegyezni két dolgot: ha a Ferencváros továbbjut szerda este,

akkor a BL-selejtező play-off körének sorsolását kiemeltként várhatja.

Ott pedig győzelem esetén a BL-főtábla, míg vereség esetén az Európa-liga-főtábla vár a zöld-fehérekre. Ha a csapat alulmarad a Dinamóval szemben, akkor jöhet még egy selejtezőkör, méghozzá a play-off az EL-csoportkörért.

A 19 órakor kezdődő Ferencváros-Dianao Zagreb BL-selejtezőt az Origo élőben közvetíti.