Nagy Márton: Kínával tiszteljük egymást, gyümölcsöző a két ország kapcsolata – videó

Vágólapra másolva!
A magyar nemzetgazdasági miniszter a Xinhua-nak, világ legnagyobb állami hírügynökségének nyilatkozott azt megelőzően, hogy húsz év után újra hazánkba érkezik a kínai államfő.
Vágólapra másolva!

Nagy Márton miniszer még május 3-án adott interjút a Xinhua kínai hírügynökségnek. Az interjúban a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a tiszteleten alapul a két ország együttműködése, ennek köszönhetően az emberek között is van egy jó kapcsolat.

NagyMárton
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter - a tárcavezető a Xinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozott a kínai államfő magyarországi látogatása előtt
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Világgazdaság oldalán megjelent összefoglaló szerint az interjúban Nagy Márton kiemelte a Bank of China magyarországi jelenlétét. Emlékeztetett rá, hogy a 21 éve jelen lévő pénzintézet Budapestet választotta kelet-közép-európai központjának is. 

Nagy Márton kitért Kína elektromos átállás terén elért eredményeire. Meglátása szerint a távol-keleti ország egyszerre fejleszti a vállalatokat és az infrastruktúrát, emellett ösztönzi az embereket, hogy vásároljanak elektromos autót.

A protekcionizmus egy tévút, zsákutcába viszi a gazdasági fejlődést. Főleg az elektromos autózás terén, ahol csakis a verseny kényszerítheti ki Európában, hogy a versenyképesség javuljon

– fogalmazott a miniszter.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt megelőzősen nyilatkozott a kínai hírügynökségnek, hogy a napokban sor kerül a kínai államfő, Hszi Csin-ping magyarországi látogatására. A kínai államfő és az őt kísérő delegáció május 8-tól május 10-ig tartózkódik hazánkban. Miként az Origo megírta, a látogatás történelmi jelentőségű. Utoljára 20 éve történt, hogy kínai államfő Magyarországra látogatott.

Az előzetes közlések szerint több mint egy tucat megállapodás aláírása történhet meg a látogatáson, melyek főként gazdasági vonatkozásúak lesznek, és döntő hatást gyakorolhatnak a magyar gazdasági fejlődésre, nagy értékű infrastrukturális beruházások megvalósítására, illetve megalapozhatják ilyen jellegű új beruházások megvalósítását is.

Nagy Márton miniszter interjújának azért is nagy jelentősége van, mert a kínai állami hírügynökség kivételesen nagy eléréssel rendelkezik. A Xinhua több mint egymilliárd embert ér el, ami a világon egyedüállóan magas szám. Az 1931-ben alapított hírügynökség mára a legnagyobb kínai sajtóorgánumként funkcionál, és mint a Világgazdaság kitér rá, működtetése megfelel a minisztériumi hivatali szintek sajátosságfainak. 

A pekingi székhelyű szervezet több nyelven jelentet meg kiadványokat, világszerte nagyjából 10 ezer főt foglalkoztat, több regionális és számos kisebb irodát működtet. A Xinhua Budapesten is fenntart irodát.

A hírügynökség az egész világról közvetít híreket, beszámol a nemzetközi fejleményekről is a kínai vonatkozású tudósítások mellett.

A Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel készült interjú az alábbi videós beágyazásban tekinthető meg: