Orbán Viktor: Robert Fico esetében egy háborúpárti merénylőről van szó

Vágólapra másolva!
Nagy veszteség ez Magyarország számára, hiszen Robert Fico ugyanis a legfontosabb hónapokra esett ki a munkából, amikor egy olyan választás előtt állunk, amely az amerikai választással együtt eldönti a háború és béke kérdését Európában. Nagyon kellett volna egy békepárti Szlovákia, ezt a támaszt most elvesztettük – mondta Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában.
Vágólapra másolva!

A Robert Fico elleni merénylet mindenkit megrendített. Be kell látnunk, hogy Európa ide jutott. Egy merénylet mindig meglepő, de az, hogy Európában az erőszak szintje ekkora mértékben nő, az senkit sem lep meg – mondta a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint az elmúlt években előbb terrortámadások voltak Európában, amelyek során ártatlan emberek haltak meg, majd jött a háború, amely alatt Európa politikáját teljes mértékben háborúpártivá változtatták. 

Ahogy éljük az életünket, nem vesszük észre, mennyire megváltozott Európa álláspontja –

jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint először csak sisakok küldéséről volt szó az ukránok számára, most pedig már katonák küldéséről van szó. A miniszterelnök szerint az Európai Uniót elsősorban a béke miatt hoztuk létre. Ezért társultunk, ezért csatlakoztunk. Mi hittünk benne, most is hisszük, hogy Európa képes elhozni a békét. De ehhez erős hit kell. A szlovák miniszterelnökért pedig továbbra is imádkozunk – mondta Orbán Viktor.

Nagy veszteség

Ha politikai szempontból tekintünk erre a helyzetre, akkor nagy veszteség ez Magyarország számára. Fico úr ugyanis a legfontosabb hónapokra esett ki a munkából, amikor egy olyan választás előtt állunk, amely az amerikai választással együtt eldönti a háború és béke kérdését Európában. Nagyon kellett volna egy békepárti Szlovákia, ezt a támaszt most elvesztettük – mondta Orbán Viktor. Orbán Viktor elmondta, eddig sem voltunk sokan, akik a béke hangján beszéltek. A Vatikánt említette, Magyarországot és az ide felzárkózó Szlovákiát. Hangsúlyozta, hogy a békepárti Ficót ért merénylet miatt kétszer olyan keményen kell dolgoznunk. Kiemelte: A békepártiaknak nem szabad megijedni.

A kormányfő arról is beszélt, hogy nem indokolatlanok azok a kombinációk, amelyek összehozzák a merényletet a háborúval. Mint mondta, nagy erőközpontok érdekeltek abban, hogy ez a háború kiszélesedjen. Szó esett az interjú során az újabb ukrajnai támogatásokról, valamint Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijevi tárgyalásáról. A miniszterelnök úgy fogalmazott: egybeesnek a dolgok, hogy egy merénylő keresztbe lőtte a szlovákok békepárti folyamatát. A háborúpártiak tárgyalnak egymással, ezért ment a Soros-birodalom vezetője is tárgyalni Kijevbe. Hozzátette: egy progresszív, baloldali, háborúpárti ember volt az elkövető. 

Orbán Viktor hangsúlyozta,

Magyarország harcolt, hogy ne kerüljön a magyarok pénze Ukrajnába, de azért, közös hitel formájában mi is küldünk pénzt.

A kormányfő kifejtette, még meg sem száradt a tinta a korábbi szerződésen, már a NATO ukrajnai missziót szervez. A NATO nem egy békehadtest; ha elkezd egy védelmi szövetség misszióban gondolkodni, annak nem szokott jó vége lenni – tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, a NATO-n belül azt mondják, ennek a missziónak a keretében 100 milliárd dollárt „dobjunk össze”; mint mondta, ez tönkre fogja tenni a tagállamokat.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, az emberéleten túl a gazdaság is szenved. Az emberek tudják, nemcsak az emberéletet viszi el a háború, hanem tönkreteszi nemzedékek munkájának eredményét – tette hozzá. Mint mondta, elég, ha bemegyünk a boltokba, mindenhol háborús árak vannak. Ha háború van, mindennek megnő az ára, ezt az európai emberek érzik meg – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy még a választások előtt Magyarországra jön a NATO főtitkára. 
Egységet kell mutatni

Emlékeztetett arra is, hogy Tisza István ki akart maradni az első világháborúból, mert tudta, hogy hatalmas a kockázat. Orbán Viktor azt mondta, hogy a napokban ő is újra fellapozta a történelemkönyveket, és mindkét világháború előzményei tanulságosak a mostani helyzetben. 

Emlékeztetett: Horthy Miklós is ki akart maradni a háborúból, aztán a németek belenyomták. 

Az elődeinknek ez nem sikerült. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy nekünk sikerüljön

– mondta. 

Ha a közeledő választásokon megadják a kormánypártoknak a kellő támogatást a magyarok a nemzetközi színtéren, akkor az erősíteni fogja a pozíciónkat a miniszterelnök szerint. A kormányfő úgy véli, 

a magyaroknak egységet kéne mutatniuk a kérdésben, de ez nehéz, mert a külföldről támogatott baloldal háborúpárti. 

„A vezetőknek fontos, hogy ne szálljon inába a bátorsága. A külügyminiszter jól áll, egyelőre még én is tartom a vonalat. Robert Fico most kiesett, de keresünk új szövetségeseket” – mondta. Hozzátette: van diplomáciai mozgástere a magyar kormánynak ebben a kérdésben. 

Óriási lehetőség a Kínával való együttműködés

A kormányfő elmondta: 20 évvel ezelőtt volt kínai elnök utoljára Magyarországon a mostani látogatás előtt, ezalatt a 20 év alatt Kína gazdasági ereje megduplázódott, miközben az Unió pedig elveszítette a gazdasági erejének 20 százalékát. A világgazdasági össztermékének akkor 9 százalékát adták a kínaiak, most olyan 20 százalékot. – Mi akkor 19 százalékát adtuk, most 14,5% környékén vagyunk – utalt Európára. A miniszterelnök szerint ráadásul nemcsak a mennyiségek változtak meg, hanem a minőség is. Sok technológiában nem a Nyugat, hanem a Kelet jár élen.

Nem szabad a magyar gazdaság érdekeit ideológiai kérdések alá rendelni - mondta a kormányfő.

Nekünk találkozási pontnak kell lennünk a nyugati és keleti technika között. Erre legjobb példa a debreceni ipari park. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy miközben a világ a blokkosodás felé halad, addig óriási verseny van a kapcsolatokért. 

Ne legyünk balekok, mert míg egyesek óvatosságról beszélnek, addig agresszív gazdasági terjeszkedést folytatnak.