Szijjártó Péter: Bátorság kellett volna az oroszok meghallgatásához és szembesítéséhez az Európa Tanácsban - videó

Szijjártó Péter - Európa Tanács.
Szijjártó Péter - Európa Tanács.
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Az Európa Tanács kiváló terepe lehetett volna a béke megteremtésének, de olyan döntést hoztak, amivel kizárták Oroszországot és ezzel a közvetlen szembesítés és párbeszéd lehetőségét is - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Strasbourgban, az Európa Tanács külügyminiszteri értekezletén mondott felszólalásában pénteken.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető közölte: Az Európa Tanács fantasztikus terepe lehetett volna a béke megteremtésének, de olyan döntés született a testületben, hogy kizárják Oroszországot. 

Így tehát kizártuk annak lehetőségét is, hogy közvetlenül kérjük ki az oroszok véleményét és szembesítsük őket az itt elhangzott állításokkal

- mondta a miniszter. 

Hozzátette: Persze mindehhez bátorság is kell. Kiemelte: A veszélyek korában vagyunk és mi, magyarok az ukrajnai háború árnyékában élünk már több mint két éve. Hozzátette: közvetlenül érintenek minket a háború drámai következményei, tehát elkötelezetten képviseljük a békét. 

Szijjártó Péter.
Szijjártó Péter
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Szijjártó Péter kijelentette: 

Az emberi életek megmentése az első számú prioritásunk, és az emberi életeket béketárgyalásokon és tűzszüneten keresztül lehet megmenteni.

Emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt évek megmutatták, a csatatéren nincs megoldás, ez csak romboláshoz és halottakhoz vezet, többek között magyar halottakhoz. Szijjártó Péter a külügyminiszteri értekezleten felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában népes magyar kisebbség lakik, többüket a frontvonalra küldték, és sajnos sokuk életét veszítette

Nem akarunk több embert, több magyar embert meghalni látni ebben a háborúban. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a két szembenálló fél egyike sem nyerheti meg ezt a háborút, tehát sokkal inkább diplomáciai megoldásokra kell törekednünk 

- hangsúlyozta Szijjártó Péter. 

Bővíteni kell a diplomáciai lehetőségeket, és ennek érdekében el kell kerülni a nemzetközi szervezetek túlpolitizáltságát. Szijjártó Péter úgy vélte: 

Az Európa Tanács kiváló terepe lehetett volna a béke megteremtésének, de olyan döntést hoztak, hogy kizárják Oroszországot és ezzel annak a lehetőségét, hogy közvetlenül szembesítsük a helyzettel. Arra ösztönzök mindenkit, hogy ne folytassuk ezt a hibát 

- jelentette ki. 

Hozzátette: óriási hiba volt Azerbajdzsán képviselőinek a felfüggesztése is az Európa Tanácsban. Arra szólította fel a testületet, hogy állítsa vissza az azeri delegáció jogait. Felszólalása végén Szijjártó Péter kiemelte az Európa Tanács szerepét a nemzeti kisebbségek jogainak védelmében és reményét fejezte ki, hogy a közelgő európai választások után hivatalba lépő tisztségviselők is tiszteletben tartják azokat. 

Korábban a miniszter azt is leszögezte, hogy a fegyverszállításban, az ukrán katonák kiképzésében és százmilliárd eurós támogatási csomag elfogadásában Magyarország nem kíván részt venni semmilyen formában.

Kapcsolódó cikkek: