Vágólapra másolva!
Kijutott a jövő évi világbajnokságra a magyar férfikézilabda-válogatott, miután a hazai nézők miatt a 49. percben, 27-24-es vezetésénél félbeszakadt a Bosznia-Hercegovina elleni szarajevói mérkőzése.

Vb-selejtező, visszavágó:
Bosznia-Hercegovina - Magyarország 24-27 (12-18), a 49. percben félbeszakadt

A a magyar válogatott kettős győzelemmel jutott tovább, és részt vehet a január 16. és február 1. között rendezendő horvátországi vb-n.

A múlt heti gyöngyösi mérkőzésen a sok hibával játszó magyarok csak 27-25-re nyertek, és most 7000 fanatikus teremtett hihetetlen hangulatot, már csak azért is, mert kedvenceik még soha nem jutottak ki nagy tornára. A vendégeknél most debütált a sérülések miatt behívott Miss Zoltán.

Bátran kezdtek a magyarok, elhúztak 3-0-ra, majd Nagy Lászlót második gólja után kiállították. A 7. percben, 2-5-nél meg kellett állítani a játékot, mert a bírói ítéletekkel egyet nem értő nézők különféle tárgyakat dobáltak a pályára. Nem volt gond az emberhátrányban, a hazaiaktól eleinte kizárólag Terzic volt eredményes.

A 9. percben, 4-8-nál Gált küldték ki, majd a sok bekapott gól miatt kapust cseréltek a bosnyákok, miközben a büntetőre bejövő Puljezevics bravúrral védett. Fokozatosan hízott az előny (12. perc: 5-11) annak ellenére, hogy a vendéglátó sok hétméterest dobhatott.

A hazaiak a kezdeti sokkból lassan magukhoz tértek, gyorsabbak lettek a támadásaik, és megkezdték a felzárkózást. Sorozatban háromszor betaláltak, majd a 24. percben, 11-13-nál Fazekas helyett Puljezevics állt be. Gál kiélezett helyzetben meglőtte a szokásos pimasz gólját - háta mögött dobta el a labdát ziccerben -, aztán időt kértek a megtorpanó bosnyákok. Hiába, mert minden addiginál nagyobb lett a különbség.

A szünet után felváltva estek a találatok, és ez a magyarok malmára hajtotta a vizet. Puljezevics változatlanul szenzációsan védett, ám egyre több százszázalékos helyzet maradt ki. A keménység mindkét oldalon megmaradt. Nagy László külön őrzőt kapott, így másoknak kellett felvállalni a lövéseket.

A 47. percben, amikor sorozatban lőtték a gólokat a hazaiak, 23-26-nál Skaliczki László szövetségi kapitány időt kért. A fáradók helyett jöttek a friss emberek. Amint nem sikerült közelebb férkőzni, kezdték elveszíteni türelmüket a bosnyákok. Megint repültek a palackok, öngyújtók, esernyők (!) a pályára, így állt a játék hosszú percekig. A svéd ellenőr, Björn Ericsson utasítására a magyarok bevonultak az öltözőbe. Eklemovics Nikola vádli-, Gál Gyula pedig szemsérülést szenvedett az incidens alkalmával, így a vendégek nem kívánták folytatni a játékot.

Az ellenőr végül meggyőzte a magyarokat, hogy legyen folytatás, ám amikor ezt be akarta jelenti, megdobták, így lefújta az összecsapást.

Amint Vass Sándor, a magyar csapat vezetője az MTI-nek elmondta: a szabályok értelmében - mivel egyértelműen a hazai nézők cselekedete miatt szakadt félbe az összecsapás - a bosnyák csapatot kizárják a további küzdelmekből, vagyis a magyarok jutottak tovább.

"Nem csak azért megyünk mi tovább a vb-re, mert a gyöngyösi győzelmünk után Szarajevóban is vezettünk. Ha történetesen amikor félbeszakadt a meccs, a hazaiak vezettek volna, akkor is ki kell zárni a bosnyák csapatot. Az nem a mi dolgunk, hogy milyen büntetést kap a bosnyák csapat, illetve szövetség. Csak gyanítom, hogy elég súlyos lesz" - mondta Vass. Hozzátette: a bosnyák külügyminiszter beszélt vele, felajánlotta, hogy kiüríttetik a csarnokot, és játsszák le az utolsó 11 percet, de a kérdésben a svéd ellenőr kompetens dönteni. "Barátként jöttünk, és nem akartunk ellenségként távozni. Amikor kiderült, hogy nincs folytatás, akkor is békében távozhattunk a csarnokból és nyugodtan, rendőri kíséret mellett mehettünk vissza a szállodánkba" - árulta el Vass.

A horvátországi vb-t január 16. és február 1. között rendezik.