Vágólapra másolva!
Fradista leszek! címmel a legkisebbnek szóló mesekönyvet jelentetett meg a Ferencváros. A futballklubtól hazánkban még nem megszokott lépés hátteréről a zöld-fehér klub elnöke, Kubatov Gábor, valamint a könyv kiadását támogatón Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója, Szirmák Botond beszélt a bemutató alkalmával tartott sajtóeseményen.

"Minden évben kiadunk az évkönyveken kívül még legalább egy könyvet, és filmeket is forgatunk. Mindig teszünk valamit. Ez most egy egészen különleges projekt, korábban mi még nem beszéltünk gyereknyelven. "Fradista leszek" - ez lesz a könyv címe, és a célunk, hogy a gyerekeket közelebb hozzuk a Ferencvároshoz" - mondta még júliusban Kubatov Gábor, Ferencváros elnöke.

A sport a nevelés része, ezért fontos, hogy egy kisrác megtanulja, hogyan segítse ki a társát. A sport révén megtanulnak alkalmazkodni a gyerekek, kitűznek célokat és hisznek a munkában.
A számok azt mutatják, hogy ezer gyerekből egy válogatott sportoló lesz. Ennek a könyvnek a megjelenése is egy esély arra, hogy jó sportolókat neveljünk."

A Fradista leszek! című könyv szép rajzokkal és a gyerekeknek szóló történettel szólítja meg a fiatal olvasókat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szeptember 23-án pedig eljött a nagy nap, amikor a zöld-fehér klub népligeti edzőközpontjában bemutatták a Fradista leszek! című mesekönyvet.

Hogy lesz Gergőből, a "Hátsó Telep legjobb focistája"-ból a rövid időn belül a "Hátsó Telep legszorgalmasabb focistája", és egy életre elkötelezett Fradi-drukker? Erre kapunk választ a Ferencváros és a Provident együttműködésében megjelent mesekönyvből. Gergő megtanulja az indulókat, megtanulja, hogy a Fradi-sál szent, hogy mit jelentenek a klubhoz kötődő szlogenek, és képbe kerül a zöld-fehérek történelmével Albert Flóriántól Nyilasi Tiboron át napjaink közönségkedvenceiig.

Ez a könyv arról szól, hogy lehet egy kisfiút bevonni egy álomba, egy életre szóló kalandba" - kezdte Szirmák Botond, kiegészítve azzal, hogy a gyerekek mellett hogy lehet megszólítani akár a nagyszülőket is.

Szirmák Botond mióta eszét tudja, azóta Fradistának vallja magát Fotó: Szabó Gábor - Origo

"A család Magyarországon és a viágon mindenhol a legfontosabb. A könyv története is ezt mutatja meg, ahogy a Fradi-drukker nagypapa segítségével Gergő ízig-vérig fradista lesz. A Fradi jóval több mint egy klub, ezt erősíti, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében szervezett eseményekkel ők maguk is igyekeznek minél több embert megszólítani, bevonni."

"Kevesen tudják, hogy mi 12 éve dolgozunk együtt.

A 12 év során minden évben csináltunk valamit közösen, akár egy parkoló leaszfaltozásáról legyen is szó" - mondta Kubatov Gábor.

A klubelnök tréfásan megjegyezte, hogy egy Barcelona nevű klub előbb lecsapott a "több mint egy klub" szlogenre, de a Fradi is büszkén hirdeti magáról, hogy nem csupán egy sportegyesület, hanem sokkal több annál.

Kubatov Gábor amondó, nem csak a Barcelonára igaz, hogy több mint egy klub Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Fradiba sem csak edzeni és versenyezni járnak le a gyerekek, nem csak azt tanulják meg a hétköznapokon és az ünnepeken.

Kubatov Gábor elmondta, ő is családi vonalon lett Fradista, édesapja vitte először edzésre a klubhoz és mérkőzésre, és az ő unokája is születése első napján megkapta a Fradi-klubkártyát.

A sajtótájékoztató helye is azért lett Népligeti edzőközpont, hogy a résztvevők láthassák a gyerekeket edzésre hozó szülők áldozatvállalását.

A könyv megjelenésével együtt egy pályázat is indul, amelynek kereteiben a Fradi és a Provident a legjobb nagypapa-unoka történeteket keresi, melyeknek a vége az, hogy a Fradi-családban kötnek ki. Ez lehet egy pár sorban leírt történet, de akár egy a szavaknál többet mondó fotó is.

Ők már fradisták lettek, és biztos, hogy Gergőből, a könyv kis főhőséből is fradista lesz Fotó: Szabó Gábor - Origo

A beküldött pályázatokat egy három fős zsűri bírálja el, melynek tagjai Kubatov Gábor, Szirmák Botond és Molnár Mátyás, ismert sportriporter. A legmegkapóbb történeteket a Fradi és Provident nem csak díjazza, hanem meg is osztja a közösségi felületein. A nyertes pályázók a óriási jutalmat kapnak: együtt utazhatnak a Fradival az utolsó Európa-liga csoportmeccsre, a törökországi Trabzonba. Minden további információ megtalálható erre a linkre kattintva.

A könyv eladásából származó bevételek teljes egészében a klub által létre hozott Albert Flórián Alapítványhoz fognak kerülni. A szeptember 29. és október 2. között a Millenárison sorra kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Ferencváros valamennyi kiadványa megtalálható és megvásárolható lesz. A Fradista leszek! című könyv bemutatója október 2-án vasárnap 11-11.45 között lesz az FTC pavilonjánál a Fradi-sas, valamint Fradi-játékosok részvételével.