Vágólapra másolva!
Manapság boldogok az MTK labdarúgócsapatának szurkolói, hiszen a kékek vezetik az NB I-es tabellát. Nem vitás, az eddigi sikerekben kulcsszerepe van Bognár György vezetőedzőnek, az egykori ötvenszeres válogatott labdarúgó a honi edzői kar második legfiatalabb mestere - Reszeli Soós István, a Sopron trénere egy évvel fiatalabb nála - azaz, a jelek szerint itt az ideje, hogy a 30-as, 40-es generáció is több feladatot kapjon az élvonalbeli kispadokon.

- Mit jelent az Ön számára az MTK?
- A fél életemet, hiszen 1979-ben ifistaként kerültem a klubhoz, ahol Bicskei Bertalan volt az edzőm, majd Mezey György még abban az évben odavett az elsőcsapathoz.

- Voltak kedvenc trénerei?
Verebes József és Mezey György, akitől játékosként és edzőként is rengeteget tanultam, mondhatnám most is az akkor ellesett tapasztalatokból merítek.

- Mi történt az 1986-os, mexikói vb-n?
- Az benne van a sportban, tudni kell veszíteni is.

- Azért elég sok a homály a szovjetektől elszenvedett 0-6 ügyében.
- Azon a meccsen magam is végig szédültem, ám nincs titok, egyszerűen elvertek minket, mint jég a határt.

- A külföldi szerződésekkel mennyire volt szerencséje?
- Nem panaszkodom, 1988 és '92 között a francia Toulon és a belga Standard Liege csapatánál szép éveket húztam le. Kinn több egykori francia válogatottal, mint például Casoni, Pardo, Anziani játszhattam együtt, a belgáknál pedig többek között Goossens, Van der Smissen, Wilmots, Andre Cruz volt a társam.

- Miért jött haza?
- Mert a Standardnál csak három külföldi játszhatott, s mi 14-en voltunk, majd jött az új edző, Arie Haan, aki egy holland triót favorizált.

- Mit tart a a magyar foci rákfenéjének?
- A vezetést. Nem értik a dolgukat, nem tudják mi az érték. Nálunk még mindig az a jó sportvezető, aki jól reprezentál, s remek a kapcsolatrendszere. Sajnos még így néz ki az MLSZ vezetése is.

- Kit látna legszívesebben szövetségi kapitánynak?
- Egervári Sándort, a Dunaferr szakvezetőjét, ő szakmailag és pedagógiailag is a legjobb. Azért is "súgok" mellette, mert a szövetségben ez ügyben sohasem döntenek jól, hátha most igen.

- Nem féltette csapata eredményeit a túlzott fiatalítástól?
- Egy pillanatig sem, tavaly morálisan szétestünk, idén rendeztük a sorokat, s hittem a fiatalokban.

- Egyetért azzal, hogy a trénerek zöme nálunk a túlélésre koncentrál?
- Igen, csak azt nem tudom miért. Egyszer úgyis minden edzőt kirúgnak.

- Mit szólt a Fotex-FTC "házassághoz"?
- Magánemberként szívből örülök ennek, a Fradi szurkolói hátterével igenis kell, hogy legyen egy jó klubcsapat Magyarországon.

- S ezzel nem szorulnának háttérbe?
- Nem, mivel Várszegi Gábor megnyugtatott mindenkit, biztosított a jövőnk, továbbá rengeteg tehetséggel (Czvitkovics, Buzsáky, Kanta József) rendelkezünk.

- Adott volt, hogy a fiai is futballozzanak?
- Rájuk bíztam a döntést, a 13 éves Gyuri például lement a Fradiba jégkorongozni, ám később mégis a focinál kötött ki, itt játszik az MTK-ban. A tízéves Stefán pedig a MAC-ban, de amire büszkébb vagyok, mindketten kitünő tanulók.

- A bajnoki cím téma az öltözőben?
- Nem, semennyire. Olyan mesze még a bajnokság vége, hogy nem érdemes erről beszszélni sem. Ennél fontosabb, hogy tavalyhoz képest morálisan összerázódtunk, a fiatalok rutint szerezhetnek. Azaz, az MTK-nak továbbra is lehet jövőképe.

És egy rövid summázat Illés Bélától, hogy Bognár milyen edző: "Remek edzéseket tart, s ami fontos, rendszerint labdás tréningeket, emellett előnyben részesíti a támadófutballt. Nála a korábbinál jóval több szabadságom van a pályán. Tehetséges csapatunk van, s bár a fiataloknak még idő kell ahhoz, hogy meghatározó játékosai legyenek az MTK-nak, az biztos, hogy jó úton járunk. Bognár Gyuri bátor edző, aki sohasem fél a kockáztatástól, no meg jó viszonyt alakított ki a játékosokkal is, márpedig az öltözői légkör mindig is lényeges szempont."

Bánki József

Korábban: