Vágólapra másolva!
Az elmúlt tizenöt év tizenöt magyar futballkapitánya után mihamarabb - legkésőbb november 14-ig - meg kell találni a tizenhatodikat. Még nem tudni, ki mellett döntenek majd - a legesélyesebb kizárásos alapon Gellei Imre -, de ennél is nagyobb baj és jellemzőbb, hogy az sem világos: ki, milyen körből, milyen szempontok és módszerek alapján, mikor dönt.

Amikor Magyarországon legutóbb férfi vízilabda-kapitányt választottak, az MVLSZ pályázatot írt ki a poszt betöltésére. Három pályamű érkezett, a szövetség elnökségének tizenöt tagja pedig titkos szavazással, egyszerű többséggel döntött dr. Kemény Dénes mellett, Gerendás György és Görgényi István ellenében.

A férfi kosárlabdázóknál 2001 tavaszán, hasonló helyzetben Mészáros Lajos szakmai alelnök eldönthette, hogy Farkas Sándorral tárgyal a kapitányi kinevezésről, és miután utóbbi visszakozott, ugyancsak Mészáros talált rá Varga Mátyásra. Az ő megerősítésének Bartha Ferenc elnök jóváhagyása volt a feltétele.

A férfikézilabdázóknál az Eb-selejtező kudarca után az MKSZ elnöksége szerződést bontott Hajdu Jánossal, és kinyilvánította, hogy három utódjelöltje van. Egy szintén háromtagú előkészítő bizottság Buday Ferenccel, Kovács Péterrel és Skaliczki Lászlóval is egyeztetett, majd előterjesztése alapján az elnökség kétfordulós titkos szavazással voksolt Skaliczkira.

E háromféle kapitányválasztás lényeges elemeiben tér el egymástól, abban viszont megegyezik, hogy mindhárom átlátható, követhető. Világos, hogy ki milyen körből, milyen szempontok alapján, milyen módszerrel jelöli ki az új szövetségi kapitányt.

Az európai futballban mindhárom formula ismeretes és használatos. A magyarban a jelek szerint egyik sem. Bicskei Bertalan szeptember 2-i menesztése óta ugyanis érdemi információ híján találgatjuk, amit nekünk is, de legalább az MLSZ-nek tudnia illene: ki, kikből, hogyan, miért, mikor.

Hivatalos közlések helyett ezért maradnak a pletykák, a "nem hivatalos, de megbízható forrásból" típusú értesülések, a következtetések. Tavaly tavasszal például, amikor az ausztráloktól elszenvedett vereség és a lengyelek elleni döntetlen miatt először vetődött fel a szerződésbontás Bicskeivel, megtudtuk, hogy dr. Bozóky Imre, az MLSZ elnöke megkereste Egervári Sándort, a Dunaferr edzőjét, de amint kiderült, hogy Bicskeinek mekkora lelépési összeget kellene fizetni, elszakadt a dunaújvárosi szál.

Idén szeptember 3-án aztán két mérkőzésre - a románok, majd az olaszok elleni vb-selejtezőre - Gellei Imrét jelölték ideiglenes kapitánynak, ám ezzel egyidejűleg újabb partizánakcióba kezdett a futballvezérkar; állítólag telefonon tett ajánlatot Bölöni Lászlónak, aki nyáron a román válogatott kispadját a Sporting Lisszabonéra cserélte. Amennyiben a próbálkozás valóban megtörtént, akkor abszolút ész- és időszerűtlen volt, hiszen a kiszemelt alig valamivel korábban írt alá a Sportinghoz, arra viszont tökéletesen megfelelt, hogy a magyar szurkolók szemében lehetetlenné tegye Bölönit (persze csak dumált, hogy szívesen lenne magyar kapitány, de amikor hívják, nem jön) és elkedvetlenítse Gelleit, aki úgy érezhette, még az induló bizalmi tőkét sem kapja meg.

A harmadik titkos kezdeményezés Puhl Sándor MLSZ-alelnöktől indult, aki szeptemberben Nyilasi Tibort kereste fel. Bár a találkozó tényét egyik fél sem ismerte el - mintha leplezendő bűn lenne Nyilasival beszélni arról, vállalná-e a kapitányságot -, Nyilasi azóta egyértelművé tette, nem kívánkozik Bicskei, illetve Gellei helyére, a jelek szerint le is került a listáról. (Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de Nyilasi évek óta találgatások alanya, most éppen az a verzió a legvalószínűbb, hogy ha télen a Ferencváros nem áll dobogós helyen a tabellán, konzekvenciák nélkül megszüntethető Csank János szerződése, és Várszegi Gábor többségi tulajdonos "Nyílt" hívná a helyére.)

A szövetségi kapitányi posztra innentől Gellei Imre a legesélyesebb jelölt. Egyrészt kizárásos alapon, másrészt azért, mert az olaszoktól elszenvedett vereség nem megalázó, hanem elviselhető módja erősítette a helyét.

A legfrissebb ígéret szerint november 14-én, a macedónok elleni barátságos meccsen már az új kapitány dirigálja a válogatottat, a témával az MLSZ elnöksége október 18-i, csütörtöki ülése foglalkozhat leghamarabb. "Foglalkozhat" - kényszerből fogalmazunk így, a kapitánykérdés ugyanis nem szerepel a napirendi pontok között, legfeljebb az "egyebeket" érintve merülhet fel.

Hogy aztán ha - az annyi fontosabb és sürgetőbb probléma megoldása után - végül mégis szorítanak rá időt, akkor hirtelen felindulásból, ad hoc módon találnak-e mindjárt kapitányt, arról most még nincs hivatalos információ.

Dr. Bozóky Imre annyit mindenesetre érdeklődésünkre már korábban leszögezett, hogy az új szakvezetővel csak a következő kvalifikációs sorozat zárultáig kötnek szerződést, és a kontraktusba eredményességi elvárásokat is beépítenek. Ha csak ennyi megvalósul, a kiválasztott személyétől függetlenül máris biztosan kevésbé amatőr döntés születik, mint Bicskei kinevezésekor.