Vágólapra másolva!
Az esztendő legnagyobb szenzációja Garri Kaszparov visszavonulása volt. Veszelin Topalov elhódította a FIDE világbajnoki címét, San Luis-i remek teljesítményével elkápráztatta a sakkvilágot. Csalódást okozott a nyolcfős viadal két magyar résztvevője: Lékó Péter ötödik, Polgár Judit a nyolcadik lett. Oroszország nagy izgalmak után megnyerte a csapat-világbajnokságot. Göteborgban, az Eb-n meglepetésre holland férfi és lengyel női aranyérem  született, tartalékos férfi válogatottunk csak 17., női csapatunk nyolcadikként zárta szereplését. Az egyéni Eb-n a román Nisipeanu nyert, Balogh Csaba és Cao Sang továbbjutott a Világkupára. Az örmény Aronyian veretlenül győzött a Világkupán. A junior világbajnokságon Berkes Ferenc ezüstérmes lett.

Sport 2005 - mindet megnézem!

A 2005-ös esztendő Oscar-díját aligha kétséges, hogy a bolgárok 30 éves világbajnokának, Veszelin Topalovnak ítélik oda. Előretörtek a fiatalok, ennek ékes bizonyítéka a szibériai olajvárosban, Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupa végeredménye, az első négy helyezett pályafutása 11 évvel ezelőtt Szegeden, a korcsoportos világbajnokságon kezdődött meg. Az örmény Levon Aronyian akkor is megelőzte egy évvel fiatalabb riválisait, a francia Etienne Bacrotot, az ukrán Ruszlan Ponomarjovot és az orosz Alekszandr Griscsukot. Norvégia sakklázban égett, a 15 éves Magnus Carlsen elkápráztatta a sakkvilágot, világbajnok-jelölti címet harcolt ki. A szupernagymesterek a hagyományos tornákon is viaskodtak egymással. A teljesség igénye nélkül a búcsúzó esztendő sakk-krónikája.

A január 1-től érvényes ranglistát Garri Kaszparov vezette, de előnye 18 pontra csökkent Viswanathan Anand előtt. A bolgár Veszelin Topalov kihasználta a riválisok botlásait, és előretört a harmadik helyre, Lékó Péter az ötödik, Polgár Judit a kilencedik helyről kezdte az évet.

A top 10 listája: Kaszparov 2804, Anand 2786, Topalov 2757, Kramnyik 2754, Lékó Péter 2749, Morozevics 2741, Adams 2741, Szvidler 2735, Polgár Judit 2728, Bacrot 2714 pont.

Az esztendő sakk-diplomáciai bonyodalmakkal indult, hiszen nem került sor Garri Kaszparov és Rusztam Kaszimdzsanov FIDE világbajnoki címért meghirdetett párosmérkőzésére. Kaszparov a remélt meccs miatt utasította vissza az év első szuperversenyén a részvételt, amelyet a hagyományoknak megfelelően a holland tengerparti kisvárosban, Wijk aan Zee-ben rendeztek meg. A 19-es kategóriájú viadalon Lékó Péter és Polgár Judit is indult. Hiába készült triplázásra Anand, a második fordulóban világossal elvesztette Lékó ellen a fontos rangadót. A szicíliai védelem Szvesnyikov változata ezúttal is remek fegyvernek bizonyult, sikertelenül kínálta a döntetlent az indiai exvilágbajnok, kiskombinációval nagymesterünk anyagi előnyt szerzett, s mesteri technikával vezette győzelemig a partit. Polgár Judit egyéves szünet után játszott tornán, s az orosz Szvidler elleni győzelemmel hozta ellenfeleinek a tudomására, hogy gyermekének születése ellenére sem csökkent elszántsága, győzni akarása. Lékónak a nagyszerű nyerés szárnyakat adott, és mumusát, Szvidlert is megverte.

A 14 résztvevős tornán számtalan remek játszmában gyönyörködhettünk, meglepetések is születtek, a hetedik forduló után Lékó négyes holtversenyben állt az élen, Polgár Judit ötvenszázalékos volt. Péter a kilencedik fordulóban remek spanyol partiban nyert az angol Nigel Short ellen, s Topalovval vezette a mezőnyt. A tizenegyedik játéknapon Judit "besegített" Péternek, a bolgár sakkozót megfosztotta veretlenségétől, s nagymesterünk egypontos előnyre tett szert, ehhez kellett Bruzon legyőzése is. Lékó két remivel célba ért, és 27 év után ünnepelhettünk ismét magyar győztest Wijk aan Zee-ben, 1978-ban Portisch Lajos győzött a Hoogoven tornán.

"Ez a Grand Slam-győzelem még hiányzott a gyűjteményemből, nagyon örülök az első helynek, a jó játéknak, ellenfeleim is sorban gratuláltak a szép sikeremhez. Sikerült megvalósítanom a versenytaktikát, a jó felkészülés párosult a tábla melletti kreativitással, ami a modern sakk alapja. Anand elleni nyerésem duplán számított, szakmailag Szvidler legyőzése volt a legértékesebb. A két spanyolos győzelmemet rutinmunkaként értékelem" - nyilatkozta a boldog tornagyőztes, aki veretlen maradt a 14 fős mezőnyben. Polgár Judit visszatérése is fényesen sikerült, előkelő társaságban lett holtversenyben a negyedik.

A Corus 2005 szuperverseny végeredménye:
1. Lékó Péter (magyar, 2749) 8,5 pont
2. Viswanathan Anand (indiai, 2786) 8
3. Veszelin Topalov (bolgár, 2757) 7,5
4-7. Polgár Judit (magyar, 2728), Alekszandr Griscsuk (orosz, 2710), Michael Adams (angool, 2741) és Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2754) 7
8-10. Loek van Wely (holland, 2679), Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2700) és Lazaro Bruzon (kubai, 2652) 6,5
11. Peter Szvidler (orosz, 2735) 6
12. Nigel Short (angol, 2674) 5,5
13. Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) 4,5
14. Ivan Szokolov (holland, 2685) 3,5