Vágólapra másolva!
Megkezdi szerdán mindkét magyar kosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki középdöntő-sorozatot. A nőkre a legkönnyebb, a férfiakra a legnehezebb mérkőzés vár Finnország, illetve Franciaország ellenében.

Egészen hétfőig úgy tűnt, a nőikosárlabda-válogatott szép csendesen kisétálhat a görögországi Európa-bajnokságra, s viharok legfeljebb a két legjobbját különös okok miatt nélkülöző férficsapat környékén támadhatnak. Aztán Rátgéber László szövetségi kapitány úgy döntött, hogy a finnek elleni mai nyitány után a szombati, Oroszország elleni találkozóra hét kulcsjátékosát nem küldi el, s ő maga sem utazik el Vologdába. A meccs nyilvánvaló feladását a szakvezető azzal indokolta, hogy a jövő szerdai Szlovénia elleni összecsapás a sorsdöntő, merthogy a csoportból két válogatott jut ki az Eb-re, s a mieinknek elég a második hely is.

Bartha Ferenc, a szövetség elnöke szakmailag indokoltnak találta Rátgéber döntését, s áldását adta a sportszerűnek semmiképp sem minősíthető tervre. Bartha ugyan a mai, népligeti mérkőzés utánra megbeszélést hívott össze az érdekelt klubok és a szövetség vezetőinek részvételével, de érdemi fordulat már nem történhet, mivel a vízumokat csak a Rátgéber által kijelölt tíz kosarasnak kért a szövetség.

Csák, Ujvári, Iványi, Károlyi, Seres és Papp tehát csak a ma 18 órakor kezdődő, Finnország elleni nyitányon lép pályára - Béres még ott sem, mert az utolsó edzésen súlyosan megsérült a térde -, bár ez a negyven perc is pihentetőnek ígérkezik, hiszen az északiakkal az előző sorozatban is találkoztak a magyarok, s akkor harmincpontos siker született. Más kérdés, hogy akkor nem adta fel a kapitány a szintén csoporttárs oroszok elleni, idegenbeli mérkőzést, ennek ellenére 85-45-re kapott ki csapata.

A férfiak kevésbé látványosan adták fel a franciák elleni nyitó meccsüket. Az már korábban ismert volt, hogy Gulyás és Dávid, a két legjobb hazai kosaras profi karrierjével és önnön büszkeségével törődik inkább, de Varga Mátyás szövetségi kapitány az olimpiai ezüstérmes elleni összecsapáson lemondott a sérült Czigler és a beteg Fodor Gergely szolgálatairól, noha klubcsapatukban mindketten fordulóról fordulóra szerepeltek. A 20.30 órakor kezdődő chalon-sur-saone-i mérkőzésen így legfeljebb az lehet a tartalékos válogatott célja, hogy ne katasztrofális vereséggel kezdje az amúgy is rázósnak ígérkező sorozatot.

Speciális helyzet, speciális megoldás

Az már előfordult a sporttörténelemben, hogy egy válogatott a kulcsemberei nélkül lépett pályára, ám az szinte példa nélküli, hogy a szövetségi kapitány ne kísérje el csapatát. Rátgéber László mégsem érzi úgy, hogy kiengedte a szellemet a palackból.

"Speciális helyzetben speciális megoldásra volt szükség" - mondta érdeklődésünkre a szakvezető. "Ha nyerni akartunk volna, akkor különgéppel kellett volna Vologdába utazni, ám nem biztos, hogy érdemes ennyi pénzt költeni a bizonytalanra. Azt viszont nem kockáztathattam, hogy a legnagyobb rivális, Szlovénia elleni meccs előtt a kulcsembereket 96 órás útra viszem, amiből 48 órát csak utazással töltöttek volna. Én azért döntöttem a maradás mellett, mert így tudok edzeni a legjobbakkal, s elemezhetem a szlovénok játékát is. Ezt az ügyet szép csendben is meg lehetett volna oldani, de én nyíltan vállaltam a döntést. Az, hogy ez jó volt-e, úgyis csak a középdöntő végén derül majd ki."

Korábban: