Vágólapra másolva!
Egész Szlovákiában megünnepelték a jégkorong-válogatott történetének első világbajnoki aranyérmét: Jan Filc szövetségi kapitány csapata a szombati göteborgi fináléban 4-3-ra győzött az oroszok ellen.

A hősöket a pozsonyi SNP téren több tízezren fogadták, de a környező utcákban is rengetegen voltak. Az eseményen megjelent Rudolf Schuster államfő is. Az ünneplés azonban nem volt felhőtlen, ugyanis Pozsonyban egy személyt megkéseltek, míg néhány huligán trolibuszt, illetve villamost rongált meg. A felhevült tömeget a rohamrendőrök fékezték meg, a kár 100 ezer koronára tehető.

A szlovák együttes a svédországi vb-n mérkőzésről mérkőzésre jobban játszott: a negyeddöntőben 0-2-ről fordítva nyert Kanada, majd az elődöntőben hosszabbítás után, büntetőkkel a házigazda ellen.

A "friss" aranyérmes Szlovákia Németországgal, Ukrajnával és az ázsiai zóna győztesével került egy csoportba a jövő évi finnországi világbajnokságon. Az áprilisi, Székesfehérváron és Dunaújvárosban rendezett divízió I-es vb-n első Dánia Oroszországgal, az Egyesült Államokkal és Svájccal találkozik a nyitó körben. A vb-re 2003. április 26. és május 11. között kerül sor Helsinkiben, Turkuban és Tamperében.

A 2003-as vb csoportbeosztása:
A csoport: Szlovákia, Németország, Ukrajna, az ázsiai zóna győztese
B csoport: Oroszország, Egyesült Államok, Dánia, Svájc
C csoport: Svédország, Kanada, Lettország, Fehéroroszország
D csoport: Finnország, Csehország, Ausztria, Szlovénia

Korábban:

Szlovák aranyérem a jégkorong-vébén