Vágólapra másolva!
Hetvenegy évvel az első és hatvanhat évvel a mind ez ideig utolsó Kanada-Magyarország jégkorong-mérkőzés után kedden ismét összecsapott egymással a két ország válogatottja. A hokihistória hetedik magyar-kanadai meccsének Székesfehérvár adott otthont, s két remi, valamint négy vereség után ezúttal kilenc percet kellett volna kibírni a világra szóló csodához, a győzelemhez - aztán a picike csoda is elmaradt, mert a végén valahogy kicsikarták a sikert a világbajnokok. Az erkölcsi győztes azonban a szenzációsan küzdő magyar válogatott.

eredmény:
Magyarország - Kanada 4-5 (2-1, 2-2, 0-2)
Székesfehérvár, 3500 néző
vezette: Árkovics, Stadler, Kincses
gól: Ocskay (7.), Palkovics (18., emberelőny), Hoffmann (27.), Orsó (35.), illetve Hlushko (3., 51.), Maneluk (31.), Alston (40., 58.)
Magyarország: Budai - Tőkési, Sille - Palkovics, Ocskay, Gröschl. Csere: Kangyal, Tokaji - Peterdi, Ladányi, Simon; Lencsés, Szélig - Majoross, Csibi, Orsó; Szuna, Svasznek - Kovács, Fodor, Hoffmann.
Kanada: Hirsch - Heward, Van Impe - Toms, Alston, Maneluk. Csere: Verner (kapus), Peacock, Fischer - Belanger, Schantz, Trudel; Astley, Plavsic - Gardner, Domenichelli, Landry; Hlushko, Metropolit, DiPietro,

Már a kezdés előtt három órával telt ház várta a csapatokat, a várakozás óriási volt, aztán az első komolyabb kanadai támadás góllal zárult. Metropolit, aki az előző idényben még az NHL-ben kereste a kenyerét, elviharzott a bal szélen, középre adását Hlushko nagy erővel vágta a kapuba. (0-1) Lámpalázasan kezdtek a magyarok, ami nem is csoda, hiszen futballnyelvre lefordítva olyan volt ez a meccs, mintha Szabicsék Brazíliával kerültek volna szembe.

Hamar nyilvánvalóvá vált a kanadaiak korcsolyázó tudás és fizikum terén megmutatkozó fölénye. Lassan ocsúdtak a mieink, de előbb még Budai Krisztiánnak kellett két hatalmasat védenie, hogy ne növelje előnyét a vendégcsapat. Aztán a hetedik percben Palkovics egy kontra végén kiugratta Ocskayt, és "Csicsó" a jobb szélről, viszonylag távolról szétbombázta a jobb sarkot. (1-1).

Corey Hirsch - több mint száz NHL-meccs rutinjával a háta mögött - csak nézni tudta a korongot. Nem sokkal később ütöttek egy gólt a kanadaiak, de Árkovics bíró érvénytelenítette a találatot, mondván, elmozdult a kapu. Ez igaz, csakhogy akkor, amikor már a hálóban táncolt a pakk.

Így szavaztak Önök

Összesen 6300 voks érkezett a kanadai válogatott vendégjátékával kapcsolatos szavazásra.
Az eredmény:
1. Sima zakó (3508 szavazat, 55.7 %)
2. Nagy csata, vereség (1886, 29.9 %)
3. A szokásos: bravúrsiker (906, 14.4 %)



Hatalmas iramban kezdték a meglepetésre vesztésre álló tengerentúliak a következő játékrészt, de Budai szenzációsan védett. Aztán egy nagy védelmi hiba a világbajnok Hewardtól, Hoffmann szemfüles szerelést követően ütött gólt. (3-1) A nyomás azért folytatódott, és Maneluk közelről kotorta a hálóba a pakkot. (3-2) De megint volt válasz! Orsó a Hirscht váltó Verner lába között lőtt gólt (4-2).

A kanadaiak jöttek és jöttek, és 50 másodperccel a szünet előtt szépítettek. Nem sikerült felszabadítani, és Alston - ő is tagja volt a tavaly vb-aranyérmes együttesnek - a kapu torkából vágta be a korongot.(4-3)

A záró harmadban szinte felborult a pálya, annyira támadtak a vendégek. Egy ideig állta a rohamokat a magyar válogatott, de aztán az utolsó tíz percben fordult a kocka, és nem született meglepetés. Előbb Hlushko (4-4), majd 131 másodperccel a vége előtt Alston közelről talált be, s elmaradt a világra szóló csoda.(4-5)

A közönség tomboló vastapsa azonban nem maradt el, és hosszú percekig nem engedték le a jégről a magyar hősöket - de az ünneplésből kijutott a roppant sportszerűen, rokonszenvesen hokizó kanadaiaknak is.

Dusan Kapusta, a magyar válogatott szlovák szövetségi kapitánya: "Azt hiszem, a 4-4 reálisabb végeredmény lett volna. Fiatal edzői pályafutásom egyik legfontosabb eredménye ez, közvetlenül a Szlovákia elleni 4-2- után következik. Gratulálok a fiúknak."

Gary Green, a kanadai válogatott szakvezetője: "Sokkal többet kaptunk ettől a meccstől, mint amit reméltünk - jóllehet korántsem becsültük le a magyarokat, hiszen tudtuk, hogy tavaly legyőzték a korábbi világbajnok Szlovákiát. Lényegesen hasznosabb egy ilyen 5-4-es meccs, mint egy 7-1-re megnyert sétagalopp. A legjobb magyar hokisok már mindent tudnak a sportág rejtelmeiből, nem is egy játékosuk az NHL-ben is megállná a helyét, a válogatott pedig bőven megüti az A csoport szintjét. Szívesen jövünk vissza áprilisban, bár az már egy erősebb kanadai válogatott lesz, más edzővel és más játékosokkal - de azért körülbelül öten a világbajnoki együttesünkben is benne lesznek."

Ladányi Balázs, a magyar válogatott egyik legjobbja: "Nagyszerű élmény volt ez a találkozó, szerintem végig tartottuk a lépést a kanadaiakkal. Talán amiben felülmúlnak bennünket, az a gondolkodás gyorsasága, egyes játékelemeket behunyt szemmel is végrehajtanak."

Ch. Gáll András