Századik meccse után nem vezet több válogatott mérkőzést a legendás bíró

RugbyU Horizontal
Referee Nigel Owens gestures next to England's fly-half Owen Farrell during the Japan 2019 Rugby World Cup semi-final match between England and New Zealand at the International Stadium Yokohama in Yokohama on October 26, 2019. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem működik közre többé válogatott rögbimérkőzésen Nigel Owens, aki karrierje 17 éves szakaszát zárta le pénteken.

A 49 esztendős walesi bíró ez idő alatt 210 válogatott mérkőzésen dolgozott, száz találkozón játékvezetőként. Első összecsapása 2003 februárjában a Portugália-Grúzia mérkőzés volt, az utolsóra pedig idén november 28-án került sor, ő vezette a Franciaország-Olaszország meccset. Owens ezzel sportági kollégái közül elsőként érte el a százas határt.

Owens elesett attól, hogy ott legyen a 2023-as franciaországi világbajnokságon, de videóra rögzített búcsúbeszédében kiemelte:

Nála a válogatott mérkőzések kapcsán ennek most jött el az ideje, hogy elérte a százas mérföldkövet. Hangsúlyozta, ennek a határnak az elérésére rendkívül büszke, arra nemkülönben, hogy ezzel családját és tágabb közösségét egyaránt büszkévé tette.

A nemzetközi szövetség (WR) honlapján Sir Bill Beaumont elnök kiemelte: Nigel Owens fantasztikus nagykövete volt a sportágnak úgy a pályán, mint azon kívül, és az elmúlt két évtized egyik legismertebb, legelismertebb és legközkedveltebb rögbis alakjává vált.

Nigel Owens 2020. november 14-én az Anglia–Georgia mérkőzésen fúj a sípjába a londoni Twickenham rögbistadionban Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 2015-ös, Új-Zéland - Ausztrália (34-17) vb-döntő játékvezetője - akit abban az évben megválasztottak a sportág legjobb bírójának - nem szakad el a sportágtól, hazájában aktív szerepet vállal a játékvezető-képzésben, míg Walesben és a nemzetközi bajnokságban (Pro12) továbbra is vezet mérkőzéseket.

Owens 25 nemzet összecsapásait vezette, a legtöbbször az új-zélandiaknak (25 meccs), akiket az angolok és a franciák (24-24) követnek.