Eb-döntőbe jutást ért csapatának a világklasszis kapus utolsó pillanatos óriási védése - videó

handball Horizontal Andreas Palicka svéd kézilabda-válogatott
Sweden's goalkeeper Andreas Palicka celebrates after the Men's European Handball Championship semi-final match between France and Sweden in the MVM Dome arena in Budapest, Hungary, on January 28, 2022. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Nehéz szavakat találni arra, amit Andreas Palicka az olimpiai bajnok Franciaország ellen nyújtott. A svéd válogatott kapusának elévülhetetlen érdemei voltak a svéd kézilabda-válogatott Európa-bajnoki döntőbe jutásában.

A péntek esti rangadót a franciák kezdték jobban, akik egy 5-1-es rohammal nyitottak. Ezután jött a végül kilenc gólja mellett nyolc asszisztot is kiosztó Jim Gottfridsson, illetve a kapuban 12 védést bemutató és ezzel 32 %-os hatékonységgal záró Andreas Palicka parádéja.

A 35 éves rutinos kapus nem elég, hogy óriási védéseket mutatott be, három szenzációs üres kapus gólt is dobott, amiknek köszönhetően a 20. percben még ő volt a mezőny legeredményesebb játékosa!

Amellett, hogy a kezdeti négygólos hátrányból való visszazárkózásban komoly érdemei voltak, Palicka az első félidő utolsó másodperceiben is kulcsfontosságú védést mutatott be. Yannis Lenne a szélről lőhetett tisztán, de nem tudott a kapus eszén túljárni. Sőt, a túloldalon Gottfridsson betalált, így a svédek 16-15 helyett 17-14-es vezetés birtokában mehettek a szünetre.

A második félidőben remekül tartotta korábban kiharcolt előnyét a rekordbajnok, de az utolsó pillanatokban mégis izgulniuk kellett, hogy a franciák ne egyenlítsenek ki. A világklasszis beálló Ludovic Fabregas ziccert dobhatott 9 másodperccel a dudaszó előtt, de Palicka nemes egyszerűséggel ráült a labdára, amivel maradt a 34-33, Svédország pedig bejutott a fináléba.

A már fiatalon a THW Kielben - a legendás Thierry Omeyer párjaként - védő Palicka igencsak gólerős kapusnak számít. A svéd válogatottban már 14 alkalommal talált a kapuba, de a Bajnokok Ligájában is van három találata, és a 2016 és 2021 között a Rhein-Neckar Löwen mezében lejátszott 154 Bundesliga-meccse alkalmával is dobott 14 gólt.

Tavaly hazatért a nagy múltú, 1959-ben BL-t nyerő Redbergslids csapatához, de hiába lesz nyáron 36 esztendős, a Paris Saint-Germain még mindig látott benne lehetőséget, hogy 2024-ig szóló szerződést kössön vele.

Palicka az egyik leglátványosabban védő kapus, mivel a 110-120 km/órás, felső sarokba tartó lövéseket is felugorva, lábbal próbálja meg kirugdosni. Ráadásul mindezt legalább olyan hatékonysággal teszi, ahogyan a gólokat dobálja az üres kapuba.

Már alig várjuk, hogy vasárnap este 18:00-kor a népligeti MVM DOME-ban Spanyolország ellen sorra kerülő Eb-döntőben milyen különlegességekkel készül a számunkra.