Vágólapra másolva!
A magyar kézilabda-válogatottra nem mindennapi feladat vár kedd este a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Gulyás István csapatának győznie kell Izland ellen a középdöntőbe kerüléshez a népligeti MVM DOME-ban, ráadásul a biztos továbbjutáshoz két góllal kell jobbnak lennünk a 18:00-kor kezdődő összecsapáson, mint az északiak.

Gyorsan essünk is túl a Hungarikumnak számító sportos matematikaleckén: Hiába győzné le Hollandia Portugáliát is a B csoport későbbi meccsén, ha előtte a magyar válogatott két góllal legyőzi Izlandot, akkor az északiakat kiütve már biztos középdöntősnek mondhatnánk magunkat.

Ahhoz, hogy pontokat is vigyünk magunkkal a következő körbe, az kell, hogy ne a hollandok, hanem Izland jusson tovább velünk. Ehhez már a portugál válogatott segítsége is kell, akik reméljük, hogy akkor is komolyan veszik az utolsó meccsüket, ha előtte a magyar csapat legyőzi Izlandot - egy luzitán pontszerzéssel ugyanis ez esetben a hollandok biztos kiesők lenének.

A portugálok elleni meccsen végre egymásra talált a magyar válogatott és szurkolótábora Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azt azért halkan hozzátennénk, hogy a mi fejünkben nincs olyan forgatókönyv, hogy az elmúlt évek egyik leginkább feltörekvő válogatottja ne szerezzen egyetlen pontot sem egy ennyire kiegyensúlyozott csoportban. És a portugáloknak már két nappal ezelőtt a mieink ellen sem múlt sokon, hogy ez összejjöjjön, azonban jött Máthé Dominik, aki pár másodperccel a vége előtt "felrobbantotta" az MVM DOME-ba kilátogató 18-19 ezres szurkolósereget.

A parádés hangulatban kiharcolt 31-30-as győzelem mindent eldöntő gólja egy, az utolsó időkérésnél kitalált, tökéletesen kivitelezett figura eredménye volt:

Sok ilyen figuránk nincs, ha lenne, akkor a hollandok ellen is bevetettük volna, és nyertünk volna" - mondta Lékai Máté, a nemzeti csapat irányítója.

Nem csak ez a játék, de a meccs nagy részében látott fanatizmus és összeszedettség is azt mutatta, hogy a lehető leghamarabb sikerült túltenni magunkat a Hollandia elleni vereségünkön. A portugálok ellen végre egymásra talált a csapat és a szurkolók is, így ha hasonló lelkesedéssel buzdítják kedvenceinket a Colosseumban helyet foglaló magyarok, akkor annak ellenére sem lehet gond a továbbjutással, hogy a következő ellenfél milyen erőt képvisel.

Az izlandi világsztár, Aron Pálmarsson játékán nagyon sok múlhat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ráadásul az izlandiak pont a legutóbbi Hollandia elleni meccsük végjátékában mutatták meg először, hogy ők is sebezhetőek. Már 25-20-ra is vezettek a torna egyik meglepetéscsapatával szemben, ami után a hajrára fordulva egy hétperces gólnélküli időszaknak is köszönhetően visszaengedték a meccsbe riválisukat, és némi időhúzásnak is köszönhetően tudták csak kiharcolni a 29-28-as sikert.

Az ellenfél legnagyobb sztárja Aron Pálmarsson, aki már hosszú idő óta a világ legjobb klubjaiban dobálja a gólokat. A Veszprémben is megforduló irányító-átlövő talpról eleresztett zseniális lövései mellett nagyszerű bejátszásaival is képes felhívni magára a figyelmet. Azonban ő is képes halványabb teljesítményre, elég csak a két évvel ezelőtti magyar-izlandi Eb-találkozóra gondolni, amikor egyetlen kiemelkedő teljesítmény sem volt az északiaknál.

Malmőben a mieinknek még az is belefért, hogy az első félidő után 12-9-es hátrányban legyenek, mert a szünet után az 50 %-kal védő Mikler Roland bravúrjainak köszönhetően és a nyolc góllal záró Bánhidi Bence vezérletével 24-18-ra a magyar csapat diadalmaskodott. Bízzunk benne, hogy a klasszis beállónk hollandok ellen megsérülő bokája jobb állapotba került, és ő is pályára léphet majd kedd este.

Lékai Máténak jól áll a vezérszerep Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hétfő délutáni online sajtóeseményen Nagy László azt mondta, hogy a 26 éves szegedi játékos pályára lépése csak az utolsó 24 órában fog eldőlni. Minden esetre Portugália ellen látszott, hogy akkor sem kell kétségbe esni, ha Bánhidi ezúttal sem tudja vállalni a játékot. Sőt, bizonyos szempontból még jótékonyan is hathat a csapat játékára, hogy nem minden passznál őt keresik első szándékból, hanem megpróbálnak változatosabban és folyékonyabban támadni.

Topic Petar ráadásul egy másmilyen típusú beálló, aki inkább mozgékonyságáról híres, így ő más szempontból nehezítheti meg az eddig négyből három félidejében az Eb-n remekül védekező izlandiak dolgát. A vasárnap esti meccs után Lékai már előre is tekintve úgy fogalmazott, hogy nem foglalkoztattuk annyit a szélsőket mint a nemzetközi mezőny általában, holott a helyzeteiket jó százalékban értékesítő biztoskezű játékosaink vannak azokon a posztokon.

- tekintett előre Máthé Dominik. Valóban, a látványos védési stílusáról ismert Björgvinn Páll Gustavsson és a két méternél is magasabb, alig 21 éves Viktor Hallgrímsson is képes hosszú időre lehúzni a rolót.

A magyar válogatott egy háromgólos győzelemmel biztos középdöntősnek mondhatná magát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szerencsére ebben a tekintetben mi is jól állunk, ugyan az igazi Mikler-varázs ezen a tornán még várat magára, de Székely Márton mindkét meccsünk második félidejében bebizonyította, hogy ő is képes fontos pillanatokban emberfeletti védésekkel hozzászólni. Sipos Adriánra ismét védekezésben vár kulcszerep, ahol Ligetvári Patrik kaphat több lehetőséget mellette.

Nagyon sokféleképpen eldőlhetnek a továbbjutó helyek a B csoportban, bízzunk benne, hogy a magyar válogatott képes lesz tudása legjavát nyújtani. Ha ez összejön és a portugálok elleni meccshez hasonlóan kiteszik a szívüket-lelküket a pályára, akkor a szurkolók belehajszolhatják őket a továbbjutásba.

Így áll a B csoport az utolsó játéknap előtt: