Vágólapra másolva!
Ruandában vív előselejtezőt augusztus 19. és 25. között a magyar női kosárlabda-válogatott a 2026-os világbajnokságra.

A nemzetközi szövetség (FIBA) csütörtöki sorsolásán kiderült, hogy Mexikóváros és Kigali közül utóbbiban szerepel Völgyi Péter szövetségi kapitány együttese, s ott Brazília, Szenegál és a Fülöp-szigetek csapatával találkozik majd - írja az MTI. 

magyar női kosárlabda válogatott
Ruandában előselejteznek a magyarok
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A két viadalon a párizsi olimpiáról épphogy lemaradt 16 - régiónként négy - gárda lép pályára. A magyar válogatott a soproni selejtezőben utolsó meccsén 22 pontos előnyről 73-72-re kikapott Spanyolországtól, így nem jutott ki Párizsba.

Mindkét nyolccsapatos tornán két kvartettet alakítottak ki, amelyeket különböző földrészekről érkezett együttesek alkotnak, és végül a két torna bajnoka kerül a vb-selejtező mezőnyébe.

A közvetlen kvalifikáció küzdelmeire 2026 márciusában kerül sor. A két év múlva esedékes berlini világbajnokság selejtezőjében 24 válogatott lesz érdekelt, a két előselejtezős csapat mellett 22 gárda a 2025-ös kontinenstornák legjobbjai közül kerül ki.

A 2026-os világbajnokságon 16 válogatott szerepel. Az előző, 2022-es vb-n - amelynek Ausztrália adott otthont - még csak 12 csapat vett részt.

Mint ismert, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Székely Norbert a magyar szövetség márciusi elnökségi ülésén lemondott posztjáról. A távozó szakember utódja Völgyi Péter lett.

A korábban férfi szakágban magyar bajnok és kupagyőztes Völgyi a DVTK női csapatával idén az Euroliga négyes döntőjének küszöbéig jutott. A szakember tavaly az év edzője lett, miközben 2017-től az elmúlt év nyaráig az U18-as női válogatottat vezette, amellyel 2019-ben Eb-ezüstérmes lett.

A magyar csapat a soproni, olimpiai selejtezőn közel volt ahhoz, hogy kijusson a párizsi olimpiára, de az utolsó játéknapon szoros küzdelemben kikapott a spanyoloktól, így lemaradt a kvótáról.

A vb-előselejtező csoportbeosztása:
   Mexikóváros:
A csoport: Koreai Köztársaság, Mali, Csehország, Venezuela
B csoport: Mexikó, Montenegró, Új-Zéland, Mozambik
   Kigali:
C csoport: MAGYARORSZÁG, Szenegál, Brazília, Fülöp-szigetek
D csoport: Nagy-Britannia, Ruanda, Argentína, Libanon