Vágólapra másolva!
Elisztában, a címegyesítő világbajnoki döntő tizedik játszmájában a klasszikus sakkozás világelsője, Vlagyimir Kramnyik remek győzelmet aratott, és kiegyenlített. A partiban az orosz nagymester újítása meglepte a FIDE világbajnokát, Veszelin Topalovot. A bolgár sakkozó gyorsan játszott, de nem talált ellenszert Kramnyik centrumrobbantása, a világos tisztek aktivitásával szemben. A 24. lépésben hibázott, rosszabb végjáték helyett bonyolítani próbált, de Kramnyikot nem tudta megzavarni. Az orosz világbajnok hibátlan játékkal érte el harmadik nyerését, az egyenlítést. A 12 játszmás döntő 11. partiját kedden játsszák le, Topalové a kezdés joga.

Két egymást követő vereség, pszichológia mélypont után remekül játszó Vlagyimir Kramnyikot láttunk a kalmük fővárosban zajló párharc tizedik partijában. Ezúttal az orosz világbajnok stábja jól dolgozott, a katalán megnyitásban új tervet dolgoztak ki, és Kramnyik elképzelései tökéletesen beváltak. A centrumrobbantás után világos tisztjei életre keltek, Veszelin Topalov gyalogjai elgyengültek. A FIDE világbajnoka gyalogot áldozott, de remélt aktivitáshoz nem jutott. Tervét pontos lépésekkel keresztezte Kramnyik, a kényszerű minőségáldozat után az orosz világelső könnyedén ért el döntő fölényt.

Kramnyik kiegyenlített, lélektanilag is fontos győzelmet aratott. A jó játékkal jelezte az ellentábor felé, hogy "túlélte" a sok-sok méltatlan támadást, s végre a sakkra tudott koncentrálni. Topalov a kilencedik partit követő - külön-külön megtartott -sajtótájékoztatón nem tudta leplezni elégedettségét, de egyáltalában nem tartotta még lefutottnak a meccset. Udvarias volt világklasszis ellenfelével szemben, de aligha gondolta, hogy ilyen gyorsan magára talál Kramnyik. Két parti van még hátra, a hétfői szabadnap után Topalov játszhat világossal, majd a mindenképpen sorsdöntő 12. játszmában Kramnyik lesz a világos.

A világbajnoki döntő 10. játszmája:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2743) - Veszelin Topalov (bolgár, 2813) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 43)

A világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramnyik - Veszelin Topalov 5 - 5 (1 - 0, 1 - 0, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 0 - 1, 1 - 0)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Kramnyik,V
2743

1

1

0,5

0,5

-

0,5

0,5

0 0 1 5
Topalov,V
2813

0

0

0,5

0,5

+

0,5

0,5

1 1 0 5