Vágólapra másolva!
Elisztában, a címegyesítő világbajnoki döntő 12. játszmája a 47. lépésben döntetlennel végződött. A klasszikus sakkozás világbajnoka, az orosz Vlagyimir Kramnyik vezette a világos bábukat, a FIDE bolgár világelsője, Veszelin Topalov ezúttal sötéttel vállalta a szláv védelmet. Kramnyik vezérszárnyi akcióját Topalov királyszárnyi ellentámadással ellensúlyozta, és a két világklasszis csatája örökös sakkal fejeződött be. A szabályzat értelmében pénteken rájátszás dönti el a világbajnoki cím sorsát.

A kalmük fővárosban a szláv védelem volt a világbajnokok kedvenc fegyvere. A párharc 12. partijában a sötéttel játszó Veszelin Topalov meghallgatta spanyol szekundánsának, Francisco Vallejo Pons-nak a súgását. A párosmeccs 9. játszmájában világossal játszva ért el sikert a FIDE bolgár világbajnoka, a 11. összecsapás érdekes csata után lett remi. A nyitást gyorsan lehúzták a világbajnokok, majd Vlagyimir Kramnyik szokásához híven alaposan meggondolt minden lépést, míg Topalov azonnal válaszolt. Ez a veszélyes taktika okozta a bolgár sakkozó vesztét a tizedik partiban, és ezúttal is úgy tűnt, hogy világos vezérszárnyi akciója fenyegetőbben bontakozik ki.

Elegendő volt azonban Kramnyik egy-két tétova lépése, és Topalov kielégítő ellenjátékot talált a királyszárnyon. A remek összecsapás végül bástyaáldozatot követően lett remi örökös sakkal. A partit követő sajtótájékoztatóról még nincs hír, nem tudjuk, hogy a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov megválaszolta-e Kramnyik menedzserének, Carsten Henselnek a nyílt levelét, amelyben 6-6 esetén követelte, hogy védence a rájátszás előtt lejátszhassa a játék nélkül elvesztett ötödik partit.

A világbajnokság szabályzata szerint pénteken rájátszás következik. Új sorsolás után Topalov és Kramnyik négyjátszmás rapid meccsen méri össze erejét, ahol a küzdő feleknek 25-25 perc gondolkodási idejük lesz és 10 másodperc lépésenként. Amennyiben ez a párharc is remivel végződne, akkor ismét sorsolnak, és két villámpartit játszanak, 5-5 perc és 10 másodperc lépésenként. 9-9 esetén a "hirtelen halál" parti döntené el a világbajnoki cím sorsát, világosnak 6, míg sötétnek 5 perce van, de utóbbinak remifórja!

Veszelin Topalov és Vlagyimir Kramnyik a monacói Amber-versenyen 1997-től 2005-ig kilenc rapid partit játszott, az orosz sakkozó vezet 2-1-re hat döntetlen mellett. A Las Vegas-i, 1999-es kieséses rendszerű vb-n Kramnyik a rapid rájátszásban kettős győzelemmel harcolta ki a továbbjutást bolgár ellenfelével szemben. Topalovnak kellemetlen emléke lehet a 2004-es Tripoliban megrendezett vb is, remekül menetelt öt fordulón keresztül, majd az elődöntőben a későbbi győztes üzbég Rusztam Kaszimdzsanovtól a rájátszásban kapott ki.

A világbajnoki döntő 12. játszmája:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2743) - Veszelin Topalov (bolgár, 2813) döntetlen (Szláv védelem, 47)

A világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramnyik - Veszelin Topalov 6 - 6 (1 - 0, 1 - 0, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 0 - 1, 1 - 0, döntetlen, döntetlen)