Vágólapra másolva!
Vitoriában, a Bajnokok Ligája torna kilencedik fordulójában a bolgár Veszelin Topalov világossal legyőzte az éllovas ukrán Ruszlan Ponomarjovot, és átvette a vezetést. Polgár Judit sötéttel remizett a román Liviu-Dieter Nisipeanuval. Az utolsó játéknapon Judit világossal Topalovval mérkőzik meg, nyerés esetén befogná a bolgár exvilágbajnokot. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov megszerezte első győzelmét, minőségáldozattal mért vereséget Anatolij Karpovra.

Az utolsó fordulóra maradt a döntés a spanyolországi Vitoriában zajló 19-es kategóriájú, 2702-es Élő-átlagú viadalon. A hajrában megbotlott a harmadik fordulótól hol holtversenyben, hol egyedül vezető ukrán Ruszlan Ponomarjov. Rossz taktikával játszotta a sorsdöntő partit Veszelin Topalovval szemben.

Túlzott egyszerűsítésekre törekedett, majd vezérével húzott sorozatban, az ideje pedig vészesen fogyott. Topalov tisztjei betörtek a sötét állásba, Ponomarjov helyzetét a súlyos időzavar mellett gyaloggyengeségei is reménytelenné tették. A bolgár exvilágbajnok nem kegyelmezett, a nyeréssel félpontos előnyre tett szert.

Érdekes küzdelmet láttunk a román Liviu-Dieter Nisiepanu és Polgár Judit játszmájában. A vezérindiai védelem ismert gyalogáldozatos varijában kezdeményezett a román nagymester, de Judit pontos játékkal kiegyenlítette az esélyeket. Negyedszer kényszerült kapitulációra a sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov megakadályozta ellenfele sáncolását, majd döntő támadást indított a rosszul védekező sakklegenda királya ellen.

A 9. forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2769) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2705) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 58)
Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2668) - Polgár Judit (magyar, 2708) döntetlen (Vezérindiai védelem, 31)
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2690) - Anatolij Karpov (orosz, 2670) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 33)

A verseny állása:
1. Veszelin Topalov 6 pont
2. Ruszlan Ponomarjov 5,5
3. Polgár Judit 5
4. Liviu-Dieter Nisipeanu 4,5
5. Rusztam Kaszimdzsanov 3,5
6. Anatolij Karpov 2,5

Az utolsó forduló párosítása:
Ruszlan Ponomarjov - Rusztam Kaszimdzsanov
Anatolj Karpov - Liviu-Dieter Nisipeanu
Polgár Judit - Veszelin Topalov