Vágólapra másolva!
A hollandiai Wijk aan Zee-ben zajló Corus 2010 szuperverseny második fordulójában Lékó Péter sötéttel döntetlent ért el az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben. A bonyolult állásban nagymesterünk jól védekezett, visszaverte Kramnyik támadási kísérletét, de a fenyegető időzavar miatt a 33. lépésben lépésismétlést kényszerített ki. Lékó harmadik partiját Szergej Karjakinnal vívja.

Az első fordulóban kissé óvatos játékot láttunk, a második játéknapon bonyolult küzdelmeket, érdekes áldozatokat, megnyitáselméleti párbajokat. Sokan féltették Lékó Pétert első fordulóbeli veresége után Vlagyimir Kramnyikkal szemben, hiszen a sötét bábukat vezette az orosz exvilágbajnok ellen. Nagymesterünk visszatért a vezérindiai védelemhez, jó választás volt. Kramnyik elkerülte a főváltozatnak számító 9.He5-ös varit, 9.Hbd2-öt készítette elő, és jelentős időelőnybe került. Meglepődtünk, amikor 16.fxe3-mat húzott a természetes 16.Bxe3 helyett, majd királyszárnyra átvezényelve vezérét támadásra játszott.

Az állás miatt nem, a kevés gondolkodási idő miatt aggódtunk Péterért, de a kritikus pozícióban nagyon pontosan játszott. Leszerelte világos akcióját, kedvezőbbek voltak esélyei, de a továbbjátszás helyett a lépésismétlés mellett döntött.

A Botvinnik-változat került terítékre Magnus carlsen és Jan Smeets játszmájában. A holland sakkozó villámgyorsan lehúzta a nyitást, a 23. lépésben újított is, de Magnus 24.Ba7 lépése meglepte. Bonyodalmak felsőfokon. A világranglista-vezető h szabadgyalogját szöktette, sötét a vezérszárnyon fenyegetett előrenyomulással. Carlsennek volt kevesebb ideje, de a villámsakkozás világbajnokát ez nem zavarta. Smeets a 30. lépéstől kezdve egyre bizonytalanabb lett, fölöslegesen lépett kötésbe. Magnus a 38. lépésben bakizott, kis híján mentőövet dobott ellenfelének, de Jan Smeets azonnal vesztőt húzott. Remek csata volt, Garri Kaszparovnak lesz egy kis munkája, hogy a változatot világossal megjavítsa.

A spanyol Alekszej Shirov a spanyol megnyitás nyílt változatában küzdött meg az olasz Fabiano Caruanával. A nyitás után sötétnek nem volt gondja, a rutin azonban hiányzott, hogy 17 éves nagymester az egyenlő állásból kiharcolja a remit. Shirov a különböző színű futók mellett megjavította figurái helyzetét, királya is játékba avatkozott, és türelmes játékkal megszerezte második győzelmét.

Tetszetős győzelmet aratott Hikaru Nakamura. A holland Loek van Wely a szicíliai védelemben a kedvenc Najdorf-változatot választotta. A 22 esztendős amerikai sakkozó tisztet áldozott, a középen rekedt sötét királyra támadt. Loek nem védekezett a legjobban, Hikaru gyorsabban is nyerhetett volna.

Az indiai világbajnok Viswanathan Anand két gyalogot is áldozott az angol Nigel Short ellen, kezdeményezett. Short ezúttal nem hibázott, értékes remit harcolt ki. A címvédő Szergej Karjakin kettős tisztáldozattal rohamozott, a kubai Perez Leinier Dominguez pontosan védekezett. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk kedvezőbb állását nem tudta győzelemig fokozni a holland Szergej Tivjakovval szemben. A második fordulóban a házigazdák versenyzői csak fél pontot szereztek.

A 2. forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2790) - Nigel Short (angol, 2696) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 57)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2708) - Loek van Wely (holland, 2641) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 39)
Magnus Carlsen (norvég, 2810) - Jan Smeets (holland, 2657) 1 - 0 (Félszláv védelem, 41)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2749) - Szergej Tivjakov (holland, 2662) döntetlen (Skandináv védelem, 57)
Alekszej Shirov (spanyol, 2723) - Fabiano Caruana (olasz, 2675) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 64)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) -Lékó Péter (magyar, 2739) döntetlen (Vezérindiai védelem, 33)
Szergej Karjakin (orosz, 2720) - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2712) döntetlen (Szicíliai védelem, 31)

A verseny állása:
1. Alekszej Shirov 2 pont
2-3. Hikaru Nakamura és Magnus Carlsen 1,5
4-10. Szergej Tivjakov, Perez Leinier Dominguez, Szergej Karjakin, Viswanathan Anand, Vaszilij Ivancsuk, Vlagyimir Kramnyik és Loek van Wely 1
11-14. Lékó Péter, Jan Smeets, Fabiano Caruana és Nigel Short 0,5

A 3. forduló párosítása:
Dominguez - Anand
Lékó - Karjakin
Caruana - Kramnyik
Tivjakov - Shirov
Smeets - Ivancsuk
Van Wely - Carlsen
Short - Nakamura