Vágólapra másolva!
A sakkozók körében az egyik legnépszerűbb honlap, a hamburgi Chessbase.com főszerkesztője, Frederic Friedel interjút készített a sakkozás régi-új királyával, az indiai Viswanathan Ananddal.  A világbajnok elárulta, hogy a számítógépes hátterük gyengébb volt, mint a bolgár Veszelin Topalov IBM gépe, hiszen csak 52 magos volt a 112-vel szemben. Anand azonban fantasztikus segítőket tudhatott maga mögött. Bonni győztes csapatán nem változtatott, a dán Peter Heine Nielsen, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov, az indiai Surya Ganguly és a lengyel Radoslaw Wojtaszek szekundált neki a meccsen, de Garri Kaszparov, Vlagyimir Kramnyik és Magnus Carlsen is támogatta őt egyes változatok elemzésével, tanácsokkal, edzőpartnerként.

A világbajnoki címét nagy csatában megvédő Viswanathan Anand szekundánsi csapatában mindenkinek személyre szóló feladata volt. A dán Peter Heine Nielsen volt a főnök, aki a többiek munkáját is összehangolta. Felkészülését külön számítógépes szakember is segítette. A bonni világbajnoki döntőben Vlagyimir Kramnyik elleni győztes meccsén őt segítők Szófiában is főszerepet játszottak, Vishy a jól bevált csapatán nem változtatott.

"Decemberben világossá vált, hogy Magnus Carlsen világranglista-vezető lesz, így nem lehettem biztos abban, hogy ismét segít-e a készülésben a mexikói vb-hez és a bonni párharchoz hasonlóan. Indiában mókás szituáció történt, amikor újságírók megkérdeztek engem, hogy kik lesznek a szekundánsaim, ezt titoknak mondtam, és csak a dán Nielsent említettem biztosra. Másnap azonban már Carlsen nevét publikálták. Hallották a "sen" végződést, no és hogy "second" (szekundáns), hazamentek, és Carlsen jött ki belőle. Így történt, hogy Carlsent előbb említették, mielőtt ténylegesen a csapatom tagja lett volna. Valamikor márciusban felvette velem a kapcsolatot, és mondta, hogy boldog lenne, ha pár napot segíthetne nekem.

Megegyeztünk, hogy az Amber-verseny után jön. Tulajdonképpen edzőpartner volt. Együtt ellenőriztünk bizonyos nyitásokat, de alapvetően az ötlet az volt, hogy sok partit játsszak vele. Nagyon kevés játékos tud versenyszerű helyzetet teremteni, erre Magnus képes. Sok villámpartit vívtunk, és jól éreztem magam, mert olyan területeket tesztelhettem, amelyekben korábban bizonytalan voltam. Magnussal szinte valamennyi pozíciót tesztelheted, mert ő sokféle állást játszik, és azokat ésszerűen jól, így az ő praktikus jártassága nagy segítség volt" - mondta Vishy a norvég titán szerepéről.

Anandot meglepetéssel érte, amikor Garri Kaszparov felhívta őt, hogy szívesen segítené a felkészülését. Vishy a megnyitási repertorjának egy részére vonatkozó kérdéseket tett fel, pár nap múlva Skype-on keresztül ezeket átbeszélték. Garrinak mindenre volt megjegyzése, tanácsa. A játszmákat követően is beszéltek egymással, az orosz exvilágbajnok nagy figyelemmel követte az összecsapásokat. A nyolcadik partit követően edzést tartott Vishynek a különböző színű futós végjátékról, majd a kilencedik játszma után is a hibákról.

A bonni világbajnoki döntőben legyőzött ellenfél, Vlagyimir Kramnyik is hívta Anandot - először a harmadik játszma után-, akinek nehézségei voltak a szláv védelem ún. elisztai változatában, és a Grünfeld-védelemről is megpróbálta őt lebeszélni. Az interjúból az is kiderült, hogy a hollandok nagy tehetsége, a 15 éves Anish Giri is eltöltött pár napot Anandnál. Igazán tiszteletet parancsoló nevek!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem maradhatott titokban, hogy Veszelin Topalov egészen különleges számítógépre tett szert, 112 magos, 8792 processzoron a legújabb Rybka4 elemzőprogram volt segítségére. Anand gépe először csak 8 magos volt, majd javították 16-ra. Végül az üzbég FIDE exvilágbajnok Rusztam Kaszimdzsanov sikerrel nyomozott, és egy 56 magos géppel utazhattak Szófiába. Egyes változatokat az utolsó pillanatban újra elemeztették a Rybka4 programmal.

Anand nem tagadta, hogy nagyon fontos a jó hardware, de a humán gondolkodást nem helyettesítheti. A gép nem ad mindig jó választ a problémákra, nem vállal rizikót, csak a legjobb lépést keresi. Az utolsó partik kritikus állásásainak megoldására számtalan ötletet kapott Vlagyimir Kramnyiktól és Garri Kaszparovtól is.