Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az idei Grand Slam-döntőt október 9. és 15. között négy résztvevővel ismét Bilbaóban rendezik meg. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand és a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsen már biztos résztvevő. A még kiadó két helyre Sanghajban szeptember 3. és 8. között kétfordulós viadalon méri össze erejét az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, az örmény Levon Aronjan, a spanyol Alekszej Shirov és a kínai Wang Hao. A győzelemért 3, a remiért 1 pont jár.

Bilbaóban tartották meg az idei Grand Slam-döntő sajtótájékoztatóját, amelyen a spanyol város polgármestere, Inaki Azkuna az indiai világbajnok Viswanathan Anand jelenlétében jelentette be az eseményt, a korábbi szisztémától eltérő lebonyolítást.

Hivatalos Grand Slam-versenynek a nankingi, a Wijk aan Zee-i, a linaresi és a szófiai számított, de a világbajnoki döntő megrendezése miatt idén elmaradt a bolgár fővárosban a hagyományos M-tel szuperverseny. A báznai torna lépett a helyébe. Páratlan sikersorozattal három versenyen a norvég Magnus Carlsen diadalmaskodott (Nanking, Wijk aan Zee és Bázna), Linaresben a bolgár Veszelin Topalov győzött, de az exvilágbajnok személyes okokra hivatkozással lemondta a részvételét, míg Anand elfogadta a meghívást.

A négy résztvevős, kétfordulós döntő még két kiadó helyére Sanghajban rendeznek versenyt. A rendezők reményei szerint a Világkiállítás idején fokozott érdeklődés kíséri majd az orosz Vlagyimir Kramnyik, az örmény Levon Aronjan, a spanyol Alekszej Shirov és a kínai Wang Hao versengését. A komoly presztízzsel bíró viadal egyúttal a sakkolimpia előtti főpróba is számukra.

Szeptember 3. és 8. között rendezik meg a versenyt, majd a döntőt az olimpia után, október 9. és 15. között. Amennyiben érvényesülne a papírforma, akkor a világranglista első öt helyezettjéből négyen játszanának Bilbaóban. A korábbi szabályok nem változtak, 3 pont jár a győzelemért, 1 pont a remiért. A "szófiai szabályok" értelmében csak kijátszott állásban a főbíró engedélyével lehet remizni.

Mindent egy helyen az Eb-ről