Vágólapra másolva!
Hatalmas tétje lesz Lékó Péter számára az év első szuperversenyének, amelyet január 16. és 31. között rendeznek Wijk aan Zee-ben. A magyar nagymesternek két balul sikerült torna, illetve a ranglistán való visszacsúszás után égető szüksége van a jó eredményre, nehogy veszélybe kerüljenek a későbbi meghívások.

A legjobb magyar nagymester jelenleg csupán 12. a világranglistán, ám ennél is nagyobb gond, hogy immár huszonkét játszma óta nyeretlen, Nankingban és Moszkvában is holtversenyben utolsó lett. Utóbbi két versenyével a világranglistán hat helyezést rontott, 23 Élő-pontot vesztett. Wijk aan Zee-ben lélektanilag is nagyon fontos lenne minél korábban begyűjtenie az első nyeréset, jó sorsolást kapni, a riválisokkal kedvező színelosztással játszani. Első ellenfele a spanyol Alekszej Shirov lesz, aki a nagy bravúrok mellett képes nagyon rosszul is sakkozni. Tavaly megnyerte a szófiai szuperversenyt, aztán Báznán utolsó lett.

Lékónak szép emlékei fűződnek holland kisvároshoz, ahol immár tizedszer játszik. Öt éve remek formában versenyezve győzött, 2000-ben és 2004-ben második helyezést harcolt ki.

Egy hullámvölgy története

Tavaly a túlzsúfolt versenynaptára miatt nem fogadta el a meghívást, az intenzív felkészülést választotta. Kezdetben jól is alakultak eredményei, Nalcsikban csak az utolsó fordulóban elszenvedett vereség fosztotta meg az első helytől. Megújult megnyitási repertoárja jól bevált, könnyedén játszott, elkerülték az időzavarok. A rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyben tizenkét fordulón keresztül őrizte veretlenségét, de a záró napon kevésbé bírta a sorsdöntő parti feszültségét.

Dortmundban második volt és Dzsermukban is minden jól alakult - egy ideig. Tizenkét fordulón keresztül veretlen volt, a hajrában egy kicsit elbizonytalanodott, de az izraeli Borisz Gelfand elleni utolsó forduló azonban ezúttal is végzetesnek bizonyult számára.

A rossz sorozat a brissagói vb-döntő utolsó partijával kezdődött, remivel Péter világbajnok lehetett volna. A 2006-os linaresi torna záró fordulójában Levon Aronjantól kapott ki, elúszott a tornagyőzelem, majd Vlagyimir Kramnyiktól Dortmundban szenvedett vereséget, itt is az első hely volt a tét. A GrandPrix-sorozat negyedik versenyén ismét Aronjan húzta keresztül számításait, holtversenyes első hely helyett a dobogó második helyével kellett beérnie. A vereséggel leszorult a dobogóról, értékes Grand Prix-pontokat is vesztett. Remivel az összesítésben a harmadik helyen várhatta volna a sorsdöntő hatodik versenyt.

Az örmény Vlagyimir Akopjan ellen a 10. fordulóban elszalasztott nyerőesély után kezdődött a hihetetlen negatív sorozat.

Az új király nagykorúsága

A Corus-tornának nevezett versenyen új szerepkörben, világranglista-vezetőként játszik a tornán a 19 éves Magnus Carlsen, aki a páros években eddig mindig sikeres volt. 2004-ben a "C" versenyt nyerte meg, 2006-ban a "B" nagymesterverseny holtversenyes győzteseként harcolta ki a felsőbb osztályban való szereplés jogát. Három éve addigi pályafutása legerősebb viadalán csak 13. lett, de ez jó lecke volt számára, hiszen alig egy hónap elteltével, Linaresben már Ananddal viaskodott az első helyért. 2007-ben 2675-ös Élő-pontszámmal játszott, egy évvel később 2733-mal, a világranglista 13. helyezettjeként holtversenyben lett első.

A tavalyi év számára kissé döcögősen kezdődött, Wijk aan Zee-ben fantasztikus sikersorozat után csalódásként élhette meg holtversenyes ötödik helyét. Túlértékelte esélyeit a kínai Wang Yue-val szemben és vereségével lecsúszott a dobogóról. Bánhatja, hogy három esélyes állását nem tudta győzelemig fokozni Tejmur Radzsabov, Levon Aronjan és Szergej Karjakin ellen. Formája fokozatosan javult, Linaresben bronzérmes lett, először kényszerítette megadásra Anandot. A szófiai és a dortmundi tornán még elszalasztotta győzelmi esélyeit, de nankingi elsőségével elkápráztatta a sakk és sportrajongókat. Átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt, a Tal-emlékversenyen holtversenyben második volt, majd londoni győzelmével vált biztossá, hogy rekordot döntött, a sakktörténelem legfiatalabb világranglista-vezetője lett. Az év nagy szenzációjaként hatott a hír, hogy Manust a sakkozás 13. világbajnoka, az orosz Garri Kaszparov vette pártfogásába. Megújított megnyitási repertoár, az állások jóval tudatosabb kezelése, a norvég tinédzsert korábban még jellemző kapkodás helyetti alaposabb gondolkodás jellemezte az év utolsó versenyein nyújtott teljesítményeit.

Norvégia sakklázban ég

Sikerei hatására hazájában az egyik legnépszerűbb sportolóként ünneplik. Londoni győzelme után fogadta őt Anniken Huidfeldt kulturális miniszter, aki a fogadáson bejelentette, a kormány támogatja Tromsö kezdeményezését, hogy a norvég város megpályázza a 2014-es sakkolimpia megrendezését. Javaslatot nyújtanak be a parlamentnek 70 millió norvég korona (kb. 2,3 milliárd forint) támogatási összeg megszavazására. Döntést a szeptemberi FIDE kongresszuson hoznak, amelyet a Hanti-Manszijszkban megrendezendő sakkolimpia idején tartanak. A kampányban, a küldöttek meggyőzésében Carlsennek nagy szerepet szánnak. A sakkozó mostanra a norvég média érdeklődésének középpontjába került, számos díjat is kapott, és elsősorban neki köszönhető, hogy hivatalosan is sportként ismerték el a sakkot.

De nem csak hazájában aratott babérokat. A Time magazin két interjút is készített vele. Már korántsem az a félénk fiatalember, akit a magyar sakkrajongók maguk is láthattak a 2008-ban Miskolcon megrendezett Lékó-Carlsen rapid párosmérkőzésen. A partik során sajnos akkor sem volt félénk, csak a nyilatkozás ment nehezebben, ha nem konkrétan a játszmáról volt szó.

Forrás: [origo]

Karácsony után Garri Kaszparovval intenzív edzőtábort tartott a Corus-verseny előtt. Marokkóban, Marrakesh város egyik legjobb szállodájában készültek, és az edzőtábor végén 20-20 táblás szimultánt is játszottak.

Carlsen fontos szerepet tulajdonít a médiának, külön is kiemelte a legnépszerűbb honlap, a www.chessbase.com főszerkesztőjét, Frederic Friedelt, aki kezdettől fogva pártfogásába vette a nagy tehetséget, adatbázisokkal, programokkal is segítette előrejutását. A holland sakkmagazin, a New in Chess negyedszázados jubileumi számának címlapjáról is ő mosolyog ránk.

És a többiek

A világranglista első tíz helyezettjéből ezúttal négyen játszanak. A nagy trióból, Anand, Topalov és Kramnyik hármasából hiányzik a kétszer tornagyőzelmet is elért bolgár exvilágbajnok. A szófiai világbajnoki döntő előtt kerülik egymást Ananddal, Veszelin Topalov számára a linaresi viadal lesz a főpróba.

A holland sakkrajongók tizennegyedszer látják majd versenyezni az indiai világbajnokot, Viswanathan Anandot. Első tornagyőzelmét 1989-ben aratta, majd 1998-ban, 2003-ban, 2004-ben és 2006-ban győzött. Parádés eredménylistáján még öt második helyezés is szerepel (1996, 1999, 2000, 2001, 2005). 2007-ben csak ötödikként zárta szereplését, két éve a két tornagyőztest, Levon Aronjant és Magnus Carlsent már javában ünnepelték, míg a világranglistát holtversenyben vezető Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik még vívta óriási csatáját. Presztízscsata volt javából, ráadásul Anand számára az esetleges nyerés Wijk aan Zee-i hatodik elsőségét jelentette volna. A remek csata végül pontosztozkodással zárult, Anand holtversenyben harmadikként zárta szereplését, egy ponttal megelőzte a csak ötven százalékot elérő Kramnyikot.

2719 az Élő-átlag

A hagyományos versenyt hetvenkettedszer rendezik meg. A Hoogovens Művek volt a főszponzora 2000-ig, a privatizáció után lett a brit Corus a névadója, és egyúttal főtámogatója. A hagyományosan remek hangulatú sakkfesztiválon természetesen a 14 fős szuperverseny áll az érdeklődés középpontjában. A viadal ezúttal is 19-es kategóriájú, 2719 az Élő-átlaga. A szuperverseny mellett még két nagymestertornát szerveznek, a "B" viadal 16-os kategóriájú, a "C" verseny 9-es, és még számtalan tornát rendeznek profik és amatőrök számára, ezek teszik teljessé a programot.



Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik tízedszer játszik a viadalon, 1998-ban holtversenyben Anaddal végzett az élen. 2000-ben második, 1999-ben és 2001-ben harmadik volt. 2007-ben veretlen maradt, a győztesek mögött fél ponttal lemaradva veretlenül lett negyedik. A moszkvai Tal-emlékversenyen aratott győzelme után azt ígérte, hogy ismét jól fog játszani Wijk aan Zee-ben. A januárban nem éppen kellemes klímájú tengerparti városban nem lesz beteg, kihasználja esélyeit. Kramnyik nem titkolja, hogy szeretné visszahódítani a világbajnoki címet.

Az ukrán Vaszilij Ivancsuk tavaly hol a mennyekben, hol a pokolban járt. A világranglistán harmadikként kezdte az évet, majd Wijk aan Zee-ben holtversenyben utolsó volt. Linaresben osztotta az első helyet az orosz Alekszandr Griscsukkal, a nalcsiki GP-viadalon ismét holtversenyben utolsóként zárta szereplését, Szófiában is pocsékul sakkozott. Báznán megkezdte a felzárkózást, majd a dzsermuki GP-versenyt megnyerte. Moszkvában holtversenyben második, majd a Világkupán nem élte túl a második fordulót, a 16 éves fülöp-szigeteki So Wesley mért rá vereséget. Ivancsuk elkeseredésében azt jelentette be, hogy befejezi profi pályafutását, csak kedvtelésből fog sakkozni. Két nap múlva megnyugtatta híveit, hogy még mindig vannak céljai, tervei. Ivancsuk nyolcadszor kapott meghívást, 1996-ban győzelemmel mutatkozott be, Anand és Topalov előtt ért elsőként a célba. A folytatás már nem volt ennyire sikeres, 1999-ben csak ötvenszázalékos volt, 2001-ben Kaszparov és Anand mögött holtversenyben harmadik volt Kramnyikkal. 2003-ban ötös holtversenyben negyedik, három évvel később harmadik. Két éve Lékó Péterrel osztotta az ötödik helyet.

Címvédőjeként a húszéves Szergej Karjakin játszik, először orosz színekben. A csapat-világbajnokságon a FIDE szabályzata nem engedte meg, hogy szerepeljen az orosz válogatottban, terve, hogy a szeptemberi sakkolimpián már csapattag legyen.

A kubai Leinier Dominguez hat éve a "B" csoportban próbált szerencsét, a nagyok között tavaly újoncnak számított. Az amerikai Hikaru Nakamura számára jól sikerült a főpróba, a csapat-világbajnokságon ezüstérmes válogatott éltáblásaként 8-ból 6 pontot szerzett. Agresszív, bátran rohamozó stílusával nagy meglepetést is okozhat. Az angol Nigel Short a torna doyenje. A 44 éves nagymester 1986-ban tornagyőztesként debütált a holland városban. Még ötször kapott meghívást a versenyre, 2008-ban a "B" nagymesterversenyen való részvételt sem utasította vissza.

Forrás: [origo]

Az olaszok nagy reménysége, a 17 esztendős Fabiano Caruana újonc a nagyok mezőnyében, tavaly a "B" torna első helyével vívta ki a részvételi jogot. Hárman képviselik a holland színeket. Csúcstartó Loek van Wely, aki 17. fellépésére készül. Szergej Tivjakov négyszer a szuperversenyen, kétszer a nagymesterversenyen játszott. Jan Smmets 2002-ben a "C" tornán kezdett, ötször a "B" versenyen küzdött, majd tavaly debütált a legjobbak között, nem okozott csalódást.

A "B" nagymesterverseny 2629-es átlagával 16-os kategóriájú. A német Arkadij Naiditsch (2687), a román Liviu-Dieter Nisipeanu (2681), az indiai Pentala Harikrishna (2672) a legmagasabb értékszámú nagymesterek. Nagy érdeklődéssel várjuk a 16 esztendős fülöp-szigeteki So Wesley és az indiai Negi Parimarjan, valamint a 15 éves holland Anish Giri bemutatkozását az erős mezőnyben. A "C" torna 2455-tel 9-es kategóriájú, a kínai Li Chao vezeti a rajtlistát 2604 ponttal.

A megszokott időbeosztás mellett szervezik a versenyeket, 2-2 óra 40 lépésre, egy-egy óra alatt húszat kell húzni, majd a parti befejező szakaszára még 15-15 perc áll a sakkozók rendelkezésére, lépésenként 30-30 másodperc ráadással. Január 20-án, 25-én és 28-án szabadnap lesz, az utolsó fordulót január 31-én játsszák. A nézőket a játszmák jobb megértésében ismert holland szakemberek szakavatott elemzésükkel segítik. A játszmákat 13 óra 30 perckor kezdik (az utolsó partikat 12 óra 30 perckor), A partikat élőben is követhetik a www.coruschess.com honlapon.

A szuperverseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében és világranglistás helyezésük:
Magnus Carlsen (norvég, 2810, 1)
Viswanathan Anand (indiai, 2790, 3)
Vlagyimir Kramnyik (2788, 4)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2749, 8)
Lékó Péter (magyar, 2739, 12)
Alekszej Shirov (spanyol, 2723, 20)
Szergej Karjakin (ukrán, 2720, 21)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2712, 25)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2708, 28)
Nigel Short (angol, 2696,38)
Fabiano Caruana (olasz, 2675, 51)
Szergej Tivjakov (holland, 2662, 62)
Jan Smeets (holland, 2657, 73)
Loek van Wely (holland, 2641, 104)

Az első forduló párosítása:
Karjakin - Anand
Dominguez - Kramnyik
Lékó -Shirov
Caruana - Ivancsuk
Tivjakov - Carlsen
Smeets - Nakamura
Van Wely - Short