Vágólapra másolva!
Már megválasztása napján a támadások kereszttüzébe került Keller László, a magyar Fed-kupa-válogatott szövetségi kapitánya. A legjobb magyar teniszezőnők ugyanis játékostársukat, Marosi Katalint szerették volna a poszton látni, ám ezt az elnöki támogatás ellenére leszavazta az elnökség. A játékosok csalódottak, Szávay Ágnes a válogatottság lemondását fontolgatja. Keller ugyanakkor biztos abban, hogy együtt dolgozhat az éljátékosokkal, akár még vetélytársával, Marosi Katalinnal is, akinek a világranglista alapján helye lenne a keretben.

A Magyar Tenisz Szövetség elnöksége kedden Hornok Miklóst választotta meg a Davis-kupa-csapat kapitányává, míg a Fed-kupa-együttes irányításával Keller Lászlót bízta meg. Az alaphír nem rengette meg a magyar sportéletet, teniszberkeken belül azonban nagy vihart kavart. Keller személyében ugyanis egy kevésbé ismert szakember került a posztra, arra a helyre, amelyre a legjobb magyar játékosok - Szávay Ágnes, Czink Melinda és Arn Gréta - játékostársukat, a szintén pályázó Marosi Katalint látták volna a legszívesebben.

Szávayék szándéknyilatkozata, illetve az elnök, Nagy Tünde, és az alelnök, Pákay Péter támogatása ellenére azonban az elnökség titkos szavazással hat igen, három nem és egy tartózkodással Keller László mellett tette le voksát. Szávay Ágnes menedzserén, Lányi Andráson keresztül jelezte, még nem tudja, vállalja-e a válogatottságot, hiszen megfontolandó, ha a szövetség ennyire veszi a figyelembe a kérésüket, akkor neki miért kellene máshogy tennie.

"Az elnökség tagjai megbízható, felelősségteljes emberek"

"A döntés után azt éreztem, nem hiszem el, hogy még mindig érhetnek komoly meglepetések" - mondta Nagy Tünde, a Magyar Teniszszövetség elnöke az [origo]-nak. "Úgy gondoltam, a szakmai bizottság mérlegelni fogja a lehetőségeket, és az alapján dönt, de arra nem számítottam, ami végül bekövetkezett. Tárgyaltam minden játékossal, volt egy konszenzus, amelyet a titkos szavazás végül keresztül húzott."

Nagy Tünde a márciusi megválasztásakor azt nyilatkozta az [origo]-nak: "Jól tudom, hogy sokan vannak az elnökségben olyanok, akik az előző elnök, Berényi János mellett korteskedtek, de velük is megegyezésre törekszem." Megkérdeztük, nem érzi úgy, a mostani döntés kicsit ellene is irányult? "Dehogyis! Ezt egy másodpercig nem gondolom, az elnökség tagjai megbízható, felelősségteljes emberek."

A szövetségnek nincs köze az egyéni sikerekhez

Szomorúságának adott hangot a nagy vesztes, Marosi Katalin is, aki Nagy Tündéhez hasonlóan értetlenül állt a végeredmény kihirdetésekor. "Engem a játékosok kértek fel kapitánynak, leültünk, beszélgettünk, és az elmúlt évek hibái, tapasztalatai alapján úgy ítéltem meg, tudok segíteni. Őszintén megmondom, talán túl naivan bíztam is benne. Azt hittem, a játékosok szándéknyilatkozata komoly súllyal bír, de ezt az elnökség tagjai nem vették figyelembe. Többször beszéltem Tündével, éreztem, hogy ő támogat mindenben, ám az elnökséget mindez hidegen hagyta, s nem játékosközpontúan döntött."

Marosi szerint a magyar tenisz hírnevét a játékosok adják meg, s hogy ki, milyen sikert él el egyéni pályafutása során, ahhoz a szövetségnek semmi köze nincs. "Nyitottabbnak kell lenni a játékosok felé, profikról van szó, olyanokról, akiknek néha kellene a szövetség támogatása. Nálunk minden fordítva történik" - jegyezte meg.

Keller szerint várható volt, hogy ez lesz

Keller Lászlót Zalaegerszegen értük utol, éppen a gyerekeknek tartott edzésről indult hazafelé. "Nem vagyok híve a veszekedésnek, pláne nem az újságban való üzengetésnek. Mielőtt bárki kitalálná, szeretném leszögezni, az én kapitányi kinevezésem független az elnökségi tagságomtól, meg a szakmai bizottságban való munkámtól. Ezekben nem is vettem részt az utóbbi időszakban, a pályázatom ettől még számottevő súllyal bír. Csakúgy, mint Marosi Kataliné, akinek pályázati anyaga szintén korrekt, maximálisan elfogadható, nem véletlen, hogy a szakmai bizottság kettőnket ajánlott az elnökség figyelmébe" - mondta.

Keller szerint a jelenlegi helyzet kialakulása várható volt, hiszen Marosi még aktív játékos, aki kolléganőivel egyeztetve jelentkezett a Fed-kupa-csapat kapitányi posztjára. "Nem szeretnék azzal foglalkozni, hogy Kati mögé kik sorakoztak fel, csak az a fontos, hogy pályáztam, az elnökség pedig titkos szavazás útján, nagy fölénnyel a javamra döntött."

A szakember 1991-93 között már volt kapitánya a Fed-kupa-csapatnak, amelyben akkor Temesvári Andrea, Földényi Annamária és Csurgó Virág is játszott, erre a mai napig büszke is. "Számomra egy cél van csak: a Világcsoportba jutás. Itt az ideje, hogy a magyar nőitenisz-válogatott visszakerüljön a legjobbak közé. Vannak, akik velem kapcsolatban aranykort emlegetnek. Én voltam az utolsó magyar kapitány, aki Világcsoportban irányíthattam a válogatottat, igaz, velem is esett ki a legjobbak közül."

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Marosi Katalin

Palotaforradalom vagy együttműködés?

A kapitány azt tervezi, nyolc játékost hív meg a csapatba, akik közül négy utazhat, viszont a felkészülés csak így lehet ideális. "Az viszont sokszor nem biztos, hogy a négy legmagasabban rangsorolt teniszező alkotja a legideálisabb együttest" - tette hozzá.

Kellert az bosszantja a legjobban, hogy a kapitányválasztás óta másról sem beszélnek, csak arról, hogy áll a bál. Arról viszont nem, hogy megválasztása másnapján felvette a kapcsolatot a játékosokkal "Szávay Ágnes például visszaírt, hogy bár a teniszgála után Ausztriában edz, hajlandó találkozni, egyeztetni, tárgyalni. Egyelőre semmi jelét nem látom annak, hogy a lányok ne lennének nyitottak a közös munkára. Ők nem mondták le a válogatottságot, ugyanúgy nyerni szeretnének, mint én. Bízom a habitusomban és a lányok ítélőképességében, abban, hogy meg tudom győzni őket, s belátják, nem az a fontos, hogy Kati vagy Laci a kapitány. Bár mindenki palotaforradalomról beszél, tudom, hogy végül együtt fogunk dolgozni."

Riválisból tanítvány?

Megkérdeztük Marosit, szerinte ilyen előzmények után van-e alapja Keller optimizmusának. "Nem tartom kizártnak, hogy egyénileg végül mindenkivel sikerül megegyezni. Azt viszont tudom, hogy a lányok csalódottak, főleg azért, mert nem értik, miért kellett velük tárgyalni, ha semmibe vették a kérésüket. A titkos szavazás is azért rossz megoldás, mert így még a döntést sem kell megmagyarázni, hiszen nem tudni, ki, mire tette le voksát" - vélte Marosi.

Miután a kapitány elmondta, nyolc játékost hív meg a csapatba, előállhat az a faramuci helyzet, hogy Marosi is meghívót kap. "Igen, elképzelhető, hogy benne leszek a keretben, hiszen nyolc játékos kerül majd be első körben, a világranglista alapján pedig ebben benne vagyok.Korábban úgy terveztem, 30 felett már nem teniszezem profi szinten. 24 és 28 éves korom között nem is versenyeztem, azonban visszatértem, és jól ment a játék. Most úgy érzem, ezt a kiesett négy évet simán bepótolhatom."

A játékos szerint bűn lenne nem kihasználni, hogy ilyen színvonalt képviselő játékosaink vannak. "Nem szabad elfuserálni a lehetőséget, ezzel a kerettel a Világcsoportban a helyünk. Bízom, hogy meg is fog történni, s visszajutunk."