Amit Valter Attila három napig csinált a Girón, az maga volt a csoda

Horizontal
Overall leader Team Groupama-FDJ rider Hungary's Attila Valter poses prior to the start of the seventh stage of the Giro d'Italia 2021 cycling race, 181 km between Notaresco and Termoli on May 14, 2021. (Photo by Dario BELINGHERI / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem túlzás azt állítani, hogy kerékpáros lázban ég az egész ország. Valter Attilának köszönhetően rengetegen most ismerkednek meg azzal, miről is szól valójában az országúti kerékpározás. A Groupama-FDJ magyar versenyzője azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy először a legjobb 25 éven aluli versenyzőnek járó fehér trikót vehette fel, majd három szakaszon át a sportág egyik legnagyobb kincsét, a Giro d'Italia összetettjét vezetőnek járó rózsaszín trikót, a Maglia Rosát viselhette. Valter Attila a keddi szünnapon, a 10. szakaszt követően válaszolt egy online sajtótájékoztatón az újságírók kérdéseire, de telefonon beszéltünk a csapat sportigazgatójával és a magyar Eurosport kommentátorait is megkérdeztük arról, mit gondolnak Valter sikeréről.

A beszélgetés elején Valter Attila a kezdetekről mesélt. Elmondta, hogy szerinte a sportág fejlődésének köszönhetően ma már sokkal könnyebb ezt a sportot választani mint pár évvel ezelőtt Magyarországon.

„Gyorsan fejlődik a sportág Magyarországon, de nem árt egy példa, akit lehet követni.

A Groupama-FDJ versenyzője három napot töltött a rózsaszín trikóban, de elmondása szerint három évnek tűnt.

„Sok szuper pillanat volt, a mezőnyben menni volt a legjobb, de az első pódium is nagyszerű pillanat volt.

Valter Attilának az egész ország szurkol Forrás: AFP/Dario Belingheri

Valter Attila eredetileg segítőként érkezett a Giróra, de a szerepek hamar változtak csapaton belül.

„Teljesen más vezetni, főleg nekem, aki segíteni érkeztem Rudy Molard-t. Hirtelen én lettem az első ember, nekem kell kérni a csapattársak segítségét, ők figyelnek rám, miközben pár napja más volt a felállás. A cseréből nem lett gond, könnyedén átállt mindenki.

Nem akartam túl sokat kérni, vagy goromba lenni egy-egy rossz pillanatban, de ezt még tanulnia kell mindenkinek, hogy nálunk van a legfontosabb trikó, de jól megbirkóztunk vele. Mindenki motivált és boldog volt, amikor nálunk volt a trikó, ez is egy jó tapasztalat volt, olyan tekintetben is hogy milyen lesz, amikor a kezdetektől én vagyok esetleg az első ember.

A legfontosabb most befejezni a Girót. Már többet tettem, mint azt előre képzeltem, de nagyon motivált vagyok, még több meglepetést szeretnék okozni, még több harcban akarok benne lenni. Hosszabb távon nem gondolkodok, minden gyorsan történt, így most még magasabbra kell helyezni a vágyakat.

Nekünk, kerékpárosoknak ez az életünk, hogy jó versenyzők legyünk, megszerezni a trikókat. Akkor is ezt csinálnánk ha senkit nem érdekelne otthon, és most belegondolni, mit okozott ez az embereknek, akik elfelejthették a gondjaikat egy kicsit, egészen elképesztő. Nem gondoltam, hogy ennyi embert érdekel majd. Rengeteg üzenetet, képet kaptam. Ezért is szeretném jó eredménnyel zárni a Girót. Nem dőlök hátra, mert mindenki megérdemli, aki küldi az erőt, hogy felhasználjam ezt a löketet. Nagyon jól esett, hogy rózsaszín lett a Puskás Aréna, süteményt neveztek el rólam.

Az egész csapat érte dolgozik Forrás: AFP/Luca Bettini

Nagyon sok interjút kellett adnom. Ha jól megy az ember, és vezet, az nagyon sok kötelességgel jár, sok időt elvesz, ami a regenerálás hátrányára válhat, de ez is egy új tapasztalat. Sikerült jól menedzselni az időt a média, az emberek és a pihenés között, nem ezen múlt, hogy elvesztettem a trikót" – mondta Valter Attila, aki gyerekkora óta a nagy sikerekre készült.

Ez a siker most hamar jött, gyorsabban ugrottam egy lépcsőfokot mint terveztem, de bennem volt, hogy háromhetes összetett menő lehessek, ahogy az is, hogy olimpiai esetleg világbajnok elehessek. Erre próbálok nem rástresszelni, ahogy a mostani versenyre sem, mert ezek a célok nagyon kevés embernek sikerülnek. De ha az lett volna a cél, hogy magyar körversenyt nyerjek, és ez a csúcs, akkor nem jött volna soha a Girón rózsaszín trikó. De szeretnék olimpiát is nyerni, mert ha a kijutás a cél, akkor nyerni sosem fogunk. Magasan vannak a célok, és szerencsére jó ütemben sikerül közelíteni feléjük" – mondta Valter Attila, aki még két érdekes történetet is elmesélt a versenyről.

Amikor Valter Attila a hatodik szakasz után felvehetett a rózsaszín mezt, rajta kívül senki nem tudta a célvonalban, hogy mit is ért el.

Tudtam, hogy aki előttem volt összetettben, az leszakadt. Biztos voltam a dolgomban, őrjöngeni akartam a célban, de senki nem jött oda, egy kamera sem volt sehol. Mondtam a személyzetnek, hogy enyém a rózsaszín trikó, de mondták, hogy várjak, meg, hogy honnan tudom biztosan. Mondtam, hogy tudom. Két-három perc múlva jöttek, hogy vigyenek a dobogóra, én is addig visszafojtottam az örömömet."

A sportág egyik legnagyobb elsimerése a rózsaszín trikó Forrás: AFP/Luca Bettini

Valter Attila csapatának egyébként nem volt rózsaszín napszemüvege a hivatalos beszállítótól, így az olasz menő, Filipo Ganna adott neki egyet kölcsön, amit elmondása szerint már vissza is szolgáltatott.
Jó hír a szurkolóknak, hogy az orvosok szerint tíz szakasz után is remek értékeket produkál a magyar kerékpáros.

„Jók az adatok, az ébredési pulzus, a hidratáltsági mutatatók alapján, mintha nem is versenyeztem volna, de a lábak döntetnek majd.

Koordinálni kell, hogy annyiban változzon amennyiben szeretném. Fontos a privát szféra, nem szeretnék a celeb vonalon elindulni, nem a hírnév érdekel. Persze, jól esik, hogy ennyien követnek és szeretnek, de ezt a sportág javára szeretném fordítani."

A következő oldalon olvashatja a Groupama-FDJ sportigazgatójának véleményét Valter Attiláról és az Eurosport kommentátorai is válaszoltak a kérdéseinkre.