Mégsem egy hatalmas bukással zárul a világbajnok sportoló legendás pályafutása

cycling TOPSHOTS Horizontal IN PAIN FALL TOUR DE FRANCE
Astana Qazaqstan Team's British rider Mark Cavendish receives medical attention after suffering a crash during the 8th stage of the 110th edition of the Tour de France cycling race, 201 km between Libourne and Limoges, in central western France, on July 8, 2023. Mark Cavendish crashed out of the Tour de France on June 8, 2023 after a fall 140km into stage eight left the star British cyclist with what appeared to be a broken collarbone. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Korábban bejelentett visszavonulása ellenére jövőre is versenyezni fog a 2011-es országúti kerékpáros világbajnok Mark Cavendish, aki célba veszi a szakaszgyőzelmek rekordját a Tour de France-on.

"Még nincs vége" - adta hírül a közösségi médiában egy Cavendishről szóló rövid klipben csapata, az Astana Qazaqstan.

Egy másik szerdai videóban pedig maga a pályán olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok sprinter mondta ki: "csak még egy év".

A 38 esztendős brit kerékpáros májusban

a Giro d'Italia alatt jelentette be, hogy az esztendő végén befejezi sikerekben gazdag pályafutását,

majd emlékezetes módon diadalmaskodott az olasz körverseny római záróetapján.

Ezt követően a francia körversenynek úgy vágott neki, hogy a sportági legenda belga Eddy Merckxszel holtversenyben társrekorder 34 szakaszgyőzelmével.

Az Astana Qazaqstan kiemelt célként fogalmazta meg, hogy csúcsdöntéshez segítse a háromhetes körversenyeken összesen 54 etapdiadalt bezsebelő brit kerekest.

Cavendish a hetedik szakaszon közel is állt a rekord eléréséhez, második lett a belga Jasper Philipsen mögött, majd másnap szakasz közben egy látszólag ártalmatlan szituációban bukott és eltört a kulcscsontja, így fel kellett adnia a Tourt. Azonnal megindultak a találgatások a folytatás kapcsán, Alekszandr Vinokurov csapatfőnök rögtön bejelentette:

amennyiben a versenyző úgy dönt, ők meghosszabbítják a szerződését és megadják a lehetőséget jövő júliusban a csúcsdöntésre.

Cavendish pályafutása során 162 profi győzelemnél jár, ezzel - a procyclingstats szakportál adatai alapján - a sportági legenda Merckx (275) mögött a szintén belga Rik Van Looy társaságában holtversenyben második az országúti kerékpárosok örökrangsorában.